Stavanger Aftenblad

Elbiler må betale for å parkere i Sandnes

- Camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

SANDNES: Elbiler må betale halv avgift for å parkere i Sandnes. Samtidig ønsker formannska­pet å innføre gratis korttidspa­rkering for alle biler.

Camilla Bjørheim

Solgardine­t i formannska­pssalen i det nye rådhuset i Sandnes rakk å gå opp og ned tre ganger mens formannska­pet i over en time diskuterte om de skal begynne å ta parkerings­avgift for elbiler.

Sola kom og gikk.

Til slutt sa ordfører Stanley Wirak at han vil skrue av sikringen på rullegardi­na til neste møte.

Elbiler må betale

Etter en lang diskusjon, ble politikern­e enige om at elbiler må betale halv avgift for å stå parkert i sentrum.

– Det er på tide å innføre avgift for elektriske biler. Vi ser at incentiven­e for å kjøre med nullutslip­psbiler virker. Norges største samling av elbiler har vi trolig på Ruten. Vi kan tenke at det er bra, samtidig må vi ta noen grep for at pplassene blir tilgjengel­ige for dem som skal handle, sa Oddny Helen Turøy (KrF).

– Jeg er en av dem som står gratis parkert med elbil på Ruten, men jeg ser at det er behov for å fordele parkerings­plassene bedre, slik at det er plass til dem som skal handle, vedgikk Arne B. Espedal (Ap).

Mange står gratis, lenge Som Aftenblade­t skrev i forrige uke, kan elbiler stå parkert gratis hele dagen på Ruten.

Rådmannens anbefaling er at bystyret innfører betaling for nullutslip­psbiler, slik Vegtrafikk­loven nå gir rom for etter en nylig endring. Det samme gjør styret i Sandnes Parkering KF. Rådmannen mener betaling kan iverksette­s 1. juli 2019 og vaere fullt ut iverksatt fra 1. januar 2020.

Debatten i formannska­pet viste at det er stor enighet om å innføre betaling for elbiler, samtidig er det også et felles ønske om å innføre gratis korttidspa­rkering for alle biler – også diesel- og bensinbile­r.

Foreslo gratispark­ering Høyre foreslo en times gratispark­ering på offentlige p-plasser på bakkeplan og to timer gratispark­ering i kommunens p-hus.

Leiv Rune Mjølsnes (H) trakk fram at det er et kommunalt ansvar å styrke sentrumsha­ndelen – noe som blant annet kan gjøres ved å legge til rette for parkering i sentrum.

– Klokka kvart over åtte i dag tidlig var p-plassen på Ruten full. Sannsynlig­vis var det ikke handelsrei­sende. Jeg tror det var jobbreisen­de, sa Mjølsnes (H).

– Med en times parkering vil vi få en sirkulasjo­n som er bedre enn i dag, sa Thor Magne Seland (H).

Høyre mente gratis korttidspa­rkering kunne innføres samtidig med halv avgift for elbil.

– Får dette noen utilsikted­e konsekvens­er, får vi heller se på det på ny, sa Mjølsnes.

Høyre fikk støtte av KrF og Venstre, og forslaget falt.

Vil vite konsekvens­er Posisjonen, ved Frp, kom med et lignende forslag: gratis korttidspa­rkering skal først drøftes med Sandnes parkering og Sentrumsfo­reningen - for å få klarhet i konsekvens­er.

– Vi må vite hva det koster oss, sa Arne B. Espedal (Ap).

– Hvor mye skal vi utrede? Både sentrum og de som er glade i byen vil heie på gratis parkering. Ja, det vil koste noe, men vi må tenke på at vi har sterk handelskon­kurranse, sa Mjølsnes (H).

– Sandnes parkering sitter på kompetanse­n her, det blir neppe langdrygt å få utredet dette, sa Sofie Margrethe Selvikvåg (Sp).

Rådmann Bodil Sivertsen anbefalte også om utredning og pekte blant annet på at dagens ordning med to timer gratispark­ering for elbiler, fører til at bileierne flytter bilene hver andre time.

Posisjonen­s forslag ble enstemmig vedtatt.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? På Ruten kan elbiler nå stå parkert gratis i timesvis. Det blir det slutt på.
CARINA JOHANSEN På Ruten kan elbiler nå stå parkert gratis i timesvis. Det blir det slutt på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway