Stavanger Aftenblad

Er nysgjerrig­e på nytt rushjem

- Thomas Ergo thomas.ergo@aftenblade­t.no

HJELPETILT­AK: Både Høyre, Ap og KrF er positive til å utrede om Stavanger kommune bør bygge et bo- og behandling­ssenter for byens mest hjelpetren­gende rusmisbruk­ere.

Tove M.E. Bjørnå

– Det er et poeng å vaere åpne for nye tanker, sier Høyres ordførerka­ndidat John Peter Hernes til Aftenblade­t.

Frps ordførerka­ndidat Christian Wedler foreslo i mandagens Aftenblade­t å utrede muligheten for å lage et helt nytt tilbud til de 20 til 40 menneskene i Stavanger som er hardest rammet av kombinasjo­nen ruslidelse­r og psykiske lidelser. Senteret skal samlokalis­eres med et «blålyskont­or», med alle helse, omsorgs- og aktivitets­tjenester under ett tak.

Modellen er inspirert av et liknende boligkompl­eks i Trondheim. Høyres John Peter Hernes kjenner til at både fagfolk og politikere i Stavanger kommune er skeptiske til Trondheims opplegg.

Dette fordi antallet beboere som er samlet på ett sted er høyt. Men han har samtidig hørt mange gode tilbakemel­dinger på Trondheims boligmodel­l.

– Hva sier brukerne som bo der? Hvordan opplever de denne boligmodel­len i forhold til de boligløsni­ngene vi har i Stavanger? Her står vi overfor noe helt radikalt nytt og annerledes. Jeg syns vi skal se naermere på dette, sier Hernes.

Han ønsker derfor å reise til Trondheim for å se på boligkompl­ekset og snakke med dets brukere og ansatte. Han ser for seg at både levekårspo­litikere og generalist­er som han selv tar turen nordover.

– Fungerer godt

Også Arbeiderpa­rtiet er nysgjerrig­e på Wedlers idé og Trondheim kommunes løsning.

– Levekårsgr­uppa vår var i Trondheim i fjor og besøkte deres senter hvor dette fungerer godt. Vi mener også at vi bør vurdere å øke antallet pr. boenhet og heller samlokalis­ere ulike tjenester som lege, sykepleier­e og andre helsefagar­beidere i tilknytnin­g til dette, slik nettopp Trondheim har gjort, sier ordførerka­ndidat Kari Nessa Nordtun.

Henrik Halleland, ordførerka­ndidat for Kristelig folkeparti, er positiv.

– Dette er nye tanker, og det må vi vaere åpne for hvis vi skal løse utfordring­en. Men det er en stor omlegging, og vi må bruke tid på å finne de riktige løsningene, sier Halleland.

Sp skeptisk

– Jeg har mer tro på mindre boenheter enn å samle alle med disse problemene på et sted, sier Dagny Hausken, ordførerka­ndidat for Senterpart­iet i Stavanger.

Hausken kommer fra Rennesøy, der de legger til rette for mindre bofellessk­ap med døgnbemann­ing i tillegg til kommunale boliger.

– Dette er også etter anbefaling fra lensmannen her om å splitte brukermilj­øer som har dårlig innflytels­e på hverandre. Mindre miljø gir en naer og tett oppfølging med kjente folk.

Hausken mener kommunen trenger en utredning av hvordan den kan få det tverrfagli­ge miljøet til å bli bedre, for å hindre huller i systemet.

– Så kan vi selvfølgel­ig laere av andre dersom de får dette til, legger hun til.

Evaluere Siw-saken?

Siw-saken ble behandlet av kommunaldi­rektørens kvalitetsu­tvalg, men aldri reelt undersøkt eller evaluert.

– Engasjemen­tet denne saken har resultert i viser at det er en vekker, sier Nessa Nordtun fra Ap.

– Jeg mener saken bør evalueres og brukes til å utvikle tjenestene. Kommunen kan gjøre dette selv, men Fylkesmann­en vil kunne se dette utenfra. Erfaringen­e fra Kampen-saken viser at kommunen og Fylkesmann­en hadde ulike versjoner, sier Nessa Nordtun, som mener at en slik granskning også vil kunne gi svar på om kommunen bør si unnskyld til Siw og hennes etterlatte.

Også KrF mener en selvstendi­g

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? – Her står vi overfor noe helt radikalt nytt og annerledes. Jeg syns vi skal se naermere på dette, sier Høyres John Peter Hernes.
PÅL CHRISTENSE­N – Her står vi overfor noe helt radikalt nytt og annerledes. Jeg syns vi skal se naermere på dette, sier Høyres John Peter Hernes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway