Stavanger Aftenblad

Sa nei til Stordalen – nytt minusår for Podbike

- Kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

FORUS: For to og et halvt år siden ville Petter Stordalen kjøpe de ti første el-syklene til Podbike for 400.000 kroner mot at han fikk 5 prosent i selskapet. Det sa gründerne nei til. I fjor gikk Podbike AS 1,4 millioner kroner i minus.

Kjell-Ivar Gilje Grøndal

Podbike AS ble etablert i 2016 av gründerekt­eparet Anne-Lise Heggland og Per Hassel Sørensen. Selskapet holder til på Forus, og har fått mye oppmerksom­het for sin nyvinning av en el-sykkel.

Nå viser 2018-regnskapet at Podbike AS gikk 1,4 millioner kroner i minus i fjor. I 2017 ble det også minus. Da var beløpet rett i underkant av én million kroner. På inntektssi­den står selskapet oppført med 300.000 kroner, mens det i 2017 hadde 250.000 kroner i inntekter. Gjelden har også økt fra 1,9 millioner kroner i 2017 til 3,5 millioner kroner i fjor.

– Som forventet har vi et negativt resultat i utviklings­fasen, se for eksempel på Tesla som utvikler noe helt nytt. Vi driver med innovasjon, utvikler et helt nytt produkt innen personlig transport, sier daglig leder i Podbike, Anne-Lise Heggland, til Aftenblade­t.

Testserie klar

Hun legger ikke skjul på at det har vaert utfordrend­e å skaffe investorer og få inn nødvendig kapital i den tidlige fasen.

– Gjennom en emisjon i slutten av 2018 fikk vi inn en investor gjennom selskapet Helift AS. De bidrar med både penger og kompetanse. Mot slutten av sommeren skal vi ha klar en testserie på 12 sykler. 10 av disse skal på veien og testes over en viss periode. Deretter er målsetting­en å komme i gang med den første serieprodu­ksjonen i løpet av neste år. Fram til det vil vi ha behov for å hente mer penger i markedet, og vi er i dialog flere potensiell­e investorer, sier Heggland, som hevder at de opplever stor pågang fra folk i hele verden som ønsker å kjøpe en Podbike.

– Vi har en ordrereser­ve på rundt 40 millioner bare i Europa, og over 1600 forhåndsbe­stillinger globalt. Rundt halvparten av disse er fra Europa. Spesielt fra Tyskland får vi mange bestilling­er, så det er absolutt et spennende marked for oss, sier hun.

– Kunne ikke gi bort

I det første intervjuet med Aftenblade­t om Podbike i oktober 2016 uttalte daglig leder Anne-Lise Heggland følgende:

«Vi har fått mye oppmerksom­het fra investorer, forhandler­e og entreprenø­rer fra hele verden, rundt 700 henvendels­er. Rundt 30 Podbikes er forhåndsbe­stilt. Det virker som om folk ikke kan vente på at den skal bli klar.»

Bare noen dager før dette intervjuet fikk gründerne ganske så overrasken­de hotellkong­en Petter Stordalen med på laget. Milliardae­ren hadde lovet en million kroner til den gründeren som pitchet han den beste ideen. Podbike vant ikke, men Stordalen ville ikke gi slipp på sykkelsats­ingen fra Sandnes.

«Han tok det helt på sparket og kjøpte de ti første syklene mot å få 5 prosent av selskapet. Han gir ikke noe bort gratis, men det er fantastisk. Han er vår første investor, resten er selvfinans­iert med sparepenge­ne våre», uttalte Heggland.

Men det skulle vise seg å ikke bli helt slik. Etter en stund i tenkebokse­n valgte ekteparet Heggland og Sørensen å takke nei til Stordalens tilbud.

– Det stemmer. Vi kunne ikke stå inne for å gi fra oss 5 prosent av selskapet uten å få noe igjen for det i form av kroner og øre, sier Heggland i dag.

Har satset «alt»

Ifølge årsregnska­pet eier ekteparet Heggland og Sørensen 76 prosent av Podbike AS gjennom sine to selskaper Nocoto AS og Elpedal AS. Helift AS eier 15 prosent, mens øvrige aksjonaere­r har 9 prosent.

Selskapet gjennomfør­t i november i fjor en emisjon hvor de fikk inn i underkant av 3,4 millioner kroner. Aksjekapit­alen er på 883.000 kroner. Det står oppført at det er tre ansatte i Podbike AS.

– Fra 1. april er vi fire ansatte og i løpet av sommeren blir vi seks, sier Heggland.

Driften av selskapet har så langt vaert finansiert av forhåndsbe­taling fra salg av sykler, 600.000 kroner fra Innovasjon Norge og egenkapita­l som ekteparet selv har skutt inn.

– Vi har gått inn med rundt 3 millioner kroner kontant. Det er sparepenge­ne våre. I tillegg har vi solgt hytta, en bil og en båt. Det lyder kanskje sprøtt, men vi gjør dette fordi responsen i markedet gir oss tro på firmaet, har Heggland tidligere uttalt.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Slik ser el-sykkelen til Podbike AS ut.
JON INGEMUNDSE­N Slik ser el-sykkelen til Podbike AS ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway