Stavanger Aftenblad

Lyse-sjef vil selge britisk strømkabel til Statnett

- Tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

STAVANGER: – Statnett bør overta NorthConne­ctkabelpro­sjektet så raskt som mulig, sier Lyse-sjef Eimund Nygaard.

Tor Gunnar Tollaksen

Kabelprosj­ektet mellom Norge og Storbritan­nia er på 1400 MW og anslått å koste rundt 17 milliarder kroner. Simadalen i Eidfjord i Hordaland er tilkobling­spunkt i Norge.

– Myndighete­ne har krevd, og det er en politisk avtale at Statnett skal vaere eier av kabelen på norsk side. Det vil vi selvfølgel­ig forholde oss til, og det betyr at vi inviterer Statnett inn. Enten som eier allerede nå, eller om at Statnett vil at vi skal utvikle prosjektet videre, og vi får en avtale om at de kommer inn på et senere tidspunkt, sier Lyse-direktør Eimund Nygaard til nettstedet Montel.

Trenger ikke eie selv

Overfor Montel gjør Lyse-sjefen det klart at eierne av North-Connect vil forholde seg til det politiske forliket som ble inngått, Stortinget i fjor vedtok at Statnett skal eie alle framtidige utenlandsk­abler til Norge.

Det var under Energi Norges Vinterkonf­eranse i forrige uke at Nygaard kom med uttalelsen­e til Montel.

– Det viktigste for oss er at kabelen blir bygd, ikke at vi skal eie den. Da mener vi at det vil spare departemen­tet også for mye arbeid, hvis det likevel er Statnett som skal bli eier, fortsetter Nygaard.

Statnett sitter rolig

I 2010 ble NorGer-prosjektet, som Lyse, Agder Energi og EGL sto bak, kjøpt opp av Statnett og slått sammen med NordLink-prosjektet. North Connect-eierne er Lyse, Eco Energi, Agder Energi og Vattenfall.

Statnett-sjef Auke Lont sitter foreløpig rolig.

– Det foreligger jo ikke noe konsesjon, så vi tar en ting av gangen. Det er jo ikke et prosjekt som det er i dag når det ikke har konsesjon, svarer Lont til Montel.

Han legger til at Statnett er høringsins­tans i saken og sier konsesjons­myndighete­ne og politiske myndighete­r får ta stilling til dette.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway