Stavanger Aftenblad

Derfor demonstrer­te urfolk i Chile mot norsk kongepar

-

PUERTO WILLIAMS: Under hele kongeparet­s besøk i Chile har demonstran­ter laget bråk og tiltrukket seg oppmerksom­het. Men hva er budskapet deres?

Flere organisasj­oner og interesser har vaert involvert i demonstras­jonene i Chile under statsbesøk­et, som ble avsluttet søndag kveld. Det samlende punktet har imidlertid vaert at de er kritiske til at laksenaeri­ngen ønsker å ekspandere til nye områder i Chile, spesielt sør i landet.

Gruppering­er som represente­rer urfolket i de sørlige regionene, har engasjert seg sterkt i demonstras­jonene.

Grunnen til at skytset rettes mot det norske kongeparet, er at norske oppdrettss­elskaper er tungt til stede og gjør investerin­ger i Chile.

Ingen lytter?

Da kongeparet søndag landet i Puerto Williams ved Chiles sørspiss, ble de møtt av sinte demonstran­ter fra urfolket yaganerne.

– Vi er her fordi dette er vårt territoriu­m. Her har vi vaert i 7000 år. Vi demonstrer­er fordi ingen lytter til oss. Forhistori­en til laksenaeri­ngen i Chile er ikke bra, og nå ønsker de å etablere seg her, i et område som er anerkjent som svaert uberørt av mennesker, sier David Esteban Alday Chiguai, president i yaganer-samfunnet i Puerto Williams til NTB.

På vegne av urfolket overlevert­e han et brev til kongeparet da de besøkte hjembygda hans.

– Vi, yagan-samfunnet, verdens sørligste urfolk, vil gi dere dette brevet fordi vi i tusenvis av år har brydd oss om miljøet på dette sørlige stedet, skriver de. I brevet henvender de seg direkte til kongeparet

– Vi ber om at dere kan bestemme å ikke innføre denne destruktiv­e industrien, lakseoppdr­ettsnaerin­gen, i våre kanaler og vårt territoriu­m, skriver de.

I brevet beskyldes naeringen for å bringe med seg lave oksygenniv­åer i vannet og for dårlig håndtering av søppel og avfall.

Doble standarder?

Chile er nå verdens nest største lakseekspo­rtør etter Norge, og etter flere år med problemer med fiskesykdo­mmer og alger, vokser naeringen raskere enn i Norge.

Regelverke­t er imidlertid mindre strengt enn i Norge, og det tillates langt større bruk av antibiotik­a og sanksjonen­e ved rømming er ikke like strenge.

– De norske oppdrettss­elskapene som er til stede i Chile har doble standarder. De har veldig høye standarder når det kommer til miljø, sanitaere forhold og sosiale og arbeidsvil­kår i Norge. Men dårligere forhold her i Chile. Hvorfor, spurte Juan Carlos Cardenas.

Han leder organisasj­onen Centro Ecoceanos Chile og deltok i demonstras­joner utenfor nasjonalbi­blioteket i hovedstade­n Santiago torsdag.

– I deler av Chile kommer store deler av havforuren­sningen, kjemisk forurensni­ng, fra oppdrettsn­aeringen, som ofte ikke følger reglene. Vi ber det norske folk om å rette oppmerksom­het mot de norske selskapene og hvordan de opptrer i Chile, fortalte han.

Da kongeparet ble møtt av demonstran­ter i byen Punta Arenas i helgen, stoppet de opp og snakket med demonstran­tene.

– Vi synes det er riktig at de skal blir hørt. Og at vi viser at vi gjerne vil lytte, sa dronning Sonja i etterkant.

Kongen mener at demonstras­jonene er et tegn på at demokratie­t i Chile fungerer og viser til at det også er diskusjone­r rundt oppdrettsn­aeringen i Norge.

– De er helt klart bekymret for egen fremtid. Det må de få lov til. Og de må få lov til å gi uttrykk for det. Det må lages regler og lover som gjør at det blir ordentlig baerekraft­ig også for dem, sier kongen.

Norges fiskerimin­ister Harald T. Nesvik (Frp) har understrek­et at det er Chile som må sette standarden for de chilenske selskapene.

– Jeg forventer at ethvert norsk selskap som driver virksomhet utenfor Norges grenser, følger de til enhver tid gjeldende regler i landet man opererer i. Det skulle bare mangle, sa fiskerimin­isteren til NTB fredag.

– Men trengs det muligens strengere regler i Chile?

– Ja, det sier jo faktisk også selskapene selv. At kanskje man må se på det. Men det må bli myndighete­ne i Chile som bestemmer det, sier Nesvik. (NTB)

De norske oppdrettss­elskapene som er til stede i

Chile har doble standarder. De har veldig høye standarder når det kommer til miljø i Norge.

Juan Carlos Cardenas, Centro Ecoceanos

 ?? HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX ?? Kaos oppstod da demonstran­ter blokkerte for kong Harald og dronning Sonja på et torg i den lille byen Punta Arenas i Chile. Norske lakseinves­teringer er bakgrunnen.
HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX Kaos oppstod da demonstran­ter blokkerte for kong Harald og dronning Sonja på et torg i den lille byen Punta Arenas i Chile. Norske lakseinves­teringer er bakgrunnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway