Stavanger Aftenblad

Erdogan taper i storbyene

-

ANKARA: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan erklaerer seier i helgens lokalvalg, men antatt tap i Istanbul og Ankara kaster en skygge over hans partis dominans.

Ifølge foreløpige resultater har opposisjon­skandidate­n Ekrem Imamoglu vunnet Istanbul med rundt 28.000 flere stemmer enn Erdogans kandidat, tidligere statsminis­ter Binali Yildirim, av over 9 millioner stemmer som er avgitt, opplyser valgkommis­jonens leder Sadi Guven.

Resultatet er imidlertid ikke offisielt siden noen stemmer gjenstår å telle. Resultatet kan deretter bestrides og ankes, og hvis marginen er liten, kan det bli fintelling. Begge kandidaten­e hevder fortsatt å ha vunnet.

I Ankara synes det imidlertid klart at kandidaten til det sekulaere opposisjon­spartiet CHP, Mansur Yavas, blir ordfører etter 25 år med ordfører fra Erdogans AKP-parti.

Trass i tapet i de største byene har Erdogans parti og partiets nasjonalis­tiske allierte likevel fått over halvparten av stemmene i Tyrkia som helhet.

Test på Erdogans popularite­t Valget var ansett for å vaere en test på støtten til Erdogan i en tid da landet står på randen av økonomisk resesjon med inflasjon på nesten 20 prosent, stigende priser på matvarer, fallende verdi på valutaen lira og den høyeste arbeidsløs­heten på nesten ti år. En årsak til Erdogans sterke stilling de siste årene har vaert en solid økonomi.

Over 57 millioner velgere kunne avlegge stemme på ordfører i 30 storbyer, 51 provinshov­edsteder og 922 distrikter i Tyrkia.

– Folket har gjort oss til nummer én i et valg for 15. gang, sa Erdogan til sine tilhengere fra balkongen til AKPs hovedkvart­er søndag kveld. Han erklaerte samtidig seier i 778 kommuner – 56 prosent av alle kommunene i Tyrkia. Men han sa også at partiet skal jobbe med å forstå hvorfor det gikk galt noen steder og gjøre det bedre neste gang.

Kritikk fra observatør­er Andrew Dawson, som leder Europaråde­ts observatør­delegasjon, sa mandag at de ikke er helt overbevist om at klimaet for frie og rettferdig­e valg i Tyrkia er bra nok til genuint demokratis­ke valg på nivå med europeiske verdier og prinsipper.

Men han hyllet det høye frammøtet, som han kaller et tegn på sunn demokratis­k interesse og bevissthet.

Kritikere av Erdogan mener AKP har hatt store fordeler i valgkampen fordi presidente­ns allierte har dominert valgdeknin­gen på tyrkisk TV.

I tillegg har AKP anklaget opposisjon­ens ordførerka­ndidat i Ankara for skatteunnd­ragelse. Partiet har også truet med å nekte å godta valg av kandidater fra det prokurdisk­e partiet HDP, som beskyldes for å ha tilknytnin­g til terroriste­r.

Valgkampen i Tyrkia har vaert beskrevet som svaert polarisere­nde, og flere steder har det vaert uro og vold i forbindels­e med lokalvalge­t.

Kurdisk framgang

I de kurdiske provinsene i øst vant HDP likevel sju ordførerva­lg, inkludert i storbyen Diyarbakir, men tapte også i noen kjerneområ­der til AKP som Sirnak-provinsen.

Den sekulaere opposisjon­en hadde framgang langs middelhavs­kysten, blant annet i Adana, der de tok ordførerpo­sten fra nasjonalis­tene, og i Antalya, der de vant over AKP. De sekulaere beholdt også ordførerpo­sten i landets tredje største by Izmir.

Framgangen i disse byen kan ha blitt påvirket av et strategisk valg fra HDPs side om å avstå fra å stille liste.

Tyrkia fikk også sin første kommunisti­ske ordfører i Tunceli. (NTB)

 ?? ALI UNAL/AP/NTB SCANPIX ?? Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og hans kone Ermine hilser tilhengere da han erklaerte seier i helgens valg. Men han ser ut til å ha tapt i de store byene Istanbul og Ankara.
ALI UNAL/AP/NTB SCANPIX Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og hans kone Ermine hilser tilhengere da han erklaerte seier i helgens valg. Men han ser ut til å ha tapt i de store byene Istanbul og Ankara.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway