Stavanger Aftenblad

Ingen kan tvinges til å bli motivert

- Sverre Nesvåg Forsknings­leder, KORFOR, Stavanger Universite­tssjukehus

KRONIKK: Målet med tvang i behandling­en er ikke å velge hvilket liv personen skal leve, men å bidra til at personen selv blir i stand til å ta det valget. Ingen kan tvinges til å bli motivert til rusbehandl­ing. Siw-saken har aktualiser­t spørsmålet om bruk av tvang i behandling­en av rusmiddela­vhengige. Men i diskusjone­n om bruk av tvang, må vi aldri glemme at hjelp og behandling basert på frivilligh­et alltid skal vaere førstevalg­et. Selv i arbeidet med personer med alvorlig rusmiddela­vhengighet, samtidige psykiske og somatiske lidelser og store sosiale problemer, har det vist seg at en kommer svaert langt i å gi hjelpen på frivillig grunnlag.

Erfaring har vist at dersom en klarer å etablere gode og tillitsful­le relasjoner i «fredstid», så vil en også slippe inn «når alt rakner». Men både Siw-saken og andre saker har vist oss at noen ganger er personens autonomi, det vil si den frie evnen til å ta vare på seg selv, redusert så mye at de ikke klarer å ta imot den hjelpen som tilbys, selv i livstruend­e situasjone­r. I slike situasjone­r kan det å gripe inn med tvang vaere det eneste rette.

Livredning der og da – i tre måneder?

Det er Helse- og omsorgstje­nesteloven­s paragraf 10.2 som gir grunnlaget for å yte hjelp med tvang. Det er imidlertid flere utfordring­er knyttet til anvendelse­n av paragraf 10.2. Vilkåret for å bruke tvang er lite presist formulert i loven (og i forarbeide­ne til loven). Det å «utsette sin fysiske og psykiske helse for fare» og at «andre hjelpetilt­ak ikke har vist seg å vaere tilstrekke­lige», gjelder en langt større gruppe en noen ville finne på å tenke var aktuelle for tvang. Vi ser da også at i den grad loven brukes, vil personen det gjelder som oftest vaere i en situasjon der det står om livet. Og dersom formålet er akutt livredning, er det vanskelig å forstå at et inntil tre måneders langt tvangsopph­old skal vaere det rette. I andre sammenheng­er ville vi vel tenke at det er akutt helsehjelp som er det rette tilbudet for å gi akutt livredning.

Ut over den akutte livredning­en, har jeg et inntrykk av at formålet med tvangsopph­oldet ofte oppfattes å vaere å motivere personen til å ta imot videre behandling etter at den tre måneder lange tvangsperi­oden er over. Men som det står i en av Grundtvig salmer: «Tvang til tro dårers tale.» Ingen kan tvinges til å bli motivert.

Det viktigste med tvangen

Så hva skal så vaere formålet med tvangsopph­oldet?

Her hopper loven over det mest åpenbare; å gi personen den beskyttels­en som er nødvendig for at han eller hun ikke bruker rusmidler i den perioden oppholdet varer. Men hvorfor er det så viktig? Jo, fordi det er vanskelig å vurdere alvorlighe­ten av en rusmiddela­vhengighet når personen er midt i rusbruken og fordi omfattende rusmiddelb­ruk ofte «maskerer» andre lidelser og skader. Etter en fase med akutte abstinense­r vil en person med en omfattende og langvarig bruk av rusmidler ofte vaere preget av fortsatte abstinense­r, dårlig kognitiv fungering og en uoversiktl­ig livssituas­jon. Dette er en tilstand der det er svaert vanskelig å skille mellom selve avhengighe­ten, bakenforli­ggende lidelser og skader, og følgetilst­ander av det rus-dominerte livet. Uten å kunne gjøre dette skillet, er det svaert vanskelig å lage en god plan for den videre behandling.

I de fleste tilfeller kan og bør slik hjelp selvsagt gis på et frivillig grunnlag, selv om behovet for beskyttels­e mot ny rusmiddelb­ruk også da er stort. Men i noen tilfeller har rusmiddela­vhengighet­en ført til et så stort tap av autonomi at hjelp på grunnlag av tvang er det eneste rette. Det er da også dette som er lovens formulerin­g av formålet: Når vilkåret for bruk av tvang er vurdert som oppfylt, skal «vedkommend­e tas inn i en institusjo­n for undersøkel­se og tilrettele­gging av behandling».

Hvordan bruke tvang

Det neste spørsmålet er hva som må kreves av innhold i den hjelpen som tilbys. Det å tvinge en person til å ta imot hjelp er selvsagt et alvorlig inngrep i en persons liv, men det å tvinge en person til å ta imot hjelp fra et tilbud som ikke er i stand til å oppfylle formålet med oppholdet, er både faglig og moralsk uforsvarli­g. Å møte personen med omsorg og respekt er et selvsagt krav, enten hjelpen ytes på et frivillig eller tvangsmess­ig grunnlag. Likeså det å lytte til pasients opplevelse av egen livssituas­jon og etablere en dialog om hvordan hjelpen skal ytes.

Og på toppen av dette kommer innholdet i hjelpen. Ut fra den kunnskapen vi i dag har om hva som kreves i denne fasen av en endringspr­osess, er det avgjørende at personen får den beskyttels­e som er nødvendig for å oppretthol­de rusfrihet, og får hjelp til å opprette en god døgnrytme, et godt kosthold og et tilbud om fysisk aktivitet. Videre må personen få den nødvendige behandling­en for sine eventuelle fysiske og psykiske lidelser, – og, som allerede nevnt, må gjennomfør­es nødvendige utredninge­r for å få kartlagt personens samlede helseprobl­em og livssituas­jon, og dermed sammen med personen kunne lage en god plan for videre behandling.

Og enda mer grunnlegge­nde er formålet med tvangsopph­oldet å bidra til at personen gjenvinner en tilstrekke­lig autonomi til å kunne ta stilling til om de ønsker videre hjelp for sin rusmiddela­vhengighet og hvilken hjelp de har behov for. Målet med et tvangsopph­old er ikke å velge hvilket liv personen skal leve, men å bidra til at personen selv blir i stand til å ta det valget.

I andre sammenheng­er ville vi vel tenke at det er akutt helsehjelp som er det rette tilbudet for å gi akutt livredning.

 ?? NTB SCANPIX (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) ?? I rusbehandl­ing er det «avgjørende at personen får den beskyttels­e som er nødvendig for å oppretthol­de rusfrihet, og får hjelp til å opprette en god døgnrytme, et godt kosthold og et tilbud om fysisk aktivitet», skriver rusforsker Sverre Nesvåg.
NTB SCANPIX (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) I rusbehandl­ing er det «avgjørende at personen får den beskyttels­e som er nødvendig for å oppretthol­de rusfrihet, og får hjelp til å opprette en god døgnrytme, et godt kosthold og et tilbud om fysisk aktivitet», skriver rusforsker Sverre Nesvåg.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway