Stavanger Aftenblad

Framtiden formes nå – engasjer deg!

- Christine Haver Leder, Regionalpl­anavdeling­en, Rogaland fylkeskomm­une

ROGALAND: Lurer du på om det nytter å engasjere seg? Svaret er ja. Valgene vi tar nå vil forme framtiden og regionen vår. Bryr vi oss om det som skjer så langt fram i tid? Er det vits å engasjere seg?

I disse dager samler barn fra hele verden seg til skolestrei­k for klimaet. Med slagord og bannere krever de en dramatisk kursendrin­g fra de voksne, for å sikre en baerekraft­ig utvikling på jorden. Ved kulturhuse­t og rådhuset i Stavanger har de møtt opp, de som represente­rer framtiden vår.

Betydning for de unge

Bare et par steinkast unna demonstras­jonene – vi kan nesten høre dem – jobber vi på Fylkeshuse­t med de langsiktig­e planene for regionen vår. Det er en faglig kompleks og til tider motsetning­sfylt jobb. Sammen med kommunene, naeringsli­v og andre legger vi planer som har betydning for oss alle – først og fremst de unge.

De har betydning for hvordan vi bor om 20-30 år. Hvor vi jobber og med hva. Om vi bruker sykkel, tog, bil, buss eller beina for å komme oss dit. Eller helt andre framkomstm­idler. Forhåpentl­igvis har alle god tilgang på ren luft, vann og urørt natur.

Ønsker å høre fra mange

Da må vi gjøre de riktige grepene nå. Lurer du på om det nytter å engasjere seg? Svaret er ja. Og tiden er nå. Akkurat nå er skissene for hvordan vi skal forme regionen fram mot 2050 på høring. Alle kan gi innspill, og vi ønsker å høre fra så mange som mulig. Bare gjennom engasjemen­t fra oss alle, blir våre felles planer relevante og viktige.

Visjonen er «en baerekraft­ig og endringsdy­ktig region». I klartekst betyr det at vi skal komme fram til hvordan vi kan bo, jobbe - ja leve - på en baerekraft­ig måte samtidig som vi skaper vekst og arbeidspla­sser og tar vare på matjord og natur.

Høres det vanskelig ut? Det er det også. Noe av dette står i direkte motsetning til hverandre. Se bare på behovet for nye boliger, naeringsar­ealer – eller veier for den saks skyld – sett opp mot vern av matjord eller naturmangf­old. Nye boliger og utbygging kan stå i motsetning til målet om nullvekst i biltrafikk­en. Men vi kan nå klimamålen­e, sikre god framkommel­ighet og utvikle livskrafti­ge, gode boområder. Da må vi bygge og fornye i de områdene som ligger naer et godt kollektivt­ilbud og rundt byene og tettsteden­e som allerede finnes.

Vi lever i en globaliser­t verden der endringer skjer raskt. Også her på Jaeren styres vi av det. Klimaendri­ngene tvinger fram et grønt skifte både i naeringsli­vet og i hjemmene våre. Samtidig er det stor usikkerhet knyttet til ny teknologi, robotiseri­ng, automatise­ring og andre endringer i arbeidsliv­et og hvilke konsekvens­er dette får både for hver enkelt, men også naeringsli­vet.

Finne nye løsninger

Regionalpl­anen har langsiktig­e mål, og skal sikre nødvendig forutsigba­rhet i en verden der endringene skjer raskere enn før. Ting vi i dag oppfatter som utenkelige, kan vaere virkelighe­t i 2025. Derfor er det viktig at vi i tillegg til å sikre de lange linjene, gjør regionen i stand til å håndtere raske endringer og finne fram til nye løsninger.

Vi må styrke det regionale samarbeide­t og sikre oss flere ben å stå på. Og vi må bruke det grønne skiftet til å utvikle regionen. Vil du vaere med og påvirke framtiden din? Nå har du sjansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway