Stavanger Aftenblad

Høyres markedseva­ngelium

- Mímir Kristjánss­on Ordførerka­ndidat (Rødt), Stavanger

POLITIKK: Mitt hovedpoeng i talen på Oslo Symposium var at den hemningslø­se markedslib­eralismen truer alt av ikkekommer­sielle fellesskap i Norge. Når alt blir kjøp og salg og ingenting lenger skal vaere hellig, da fortrenges Gud av Mammon. Ingebjørg Folgerø og Stavanger Høyre virker rystet over at en norsk politiker kan få seg til å si noe så selvsagt som at «Norge er bygget på kristne verdier» (Aftenblade­t, 26.03.). Naturligvi­s er Norge bygget på flere verdier enn bare de kristne, og selvfølgel­ig finnes verdier som nestekjaer­lighet og tilgivelse også i andre kulturer. Men norsk historie og kulturarv er nå engang tett sammenvevd med kristendom­men, enten vi tror på Gud eller ikke. Det er overrasken­de at Stavanger Høyre ikke vil forstå dette.

Mangelfull definisjon

Men så har Ingebjørg Folgerø også en mangelfull definisjon av det kristne verdigrunn­laget, som hun tror lar seg oppsummere med de ti bud fra gammeltest­amentet. Her står det ingenting om nestekjaer­lighet, menneskeve­rd, tilgivelse, nåde, frelse, synd eller skam, for å nevne noe.

Det stopper ikke Folgerø fra å ta for seg hvert og et av budene og sette dem opp mot Rødts partiprogr­am. Hva er det Folgerø prøver å bevise med denne øvelsen? Selvfølgel­ig er ikke vårt partiprogr­am avskrift fra to steintavle­r på Sinai-fjellet!

Mitt hovedpoeng i talen på Oslo Symposium, som Ingebjørg Folgerø og Stavanger Høyre ikke ser ut til å ha forstått i det hele tatt, var at den hemningslø­se markedslib­eralismen truer alt av ikke-kommersiel­le fellesskap i Norge. Når alt blir kjøp og salg og ingenting lenger skal vaere hellig, da fortrenges Gud av Mammon.

Tjener millioner på de svakeste

Vi lever i et samfunn hvor rusomsorg og barnevern er blitt big business. I stedet for barmhjerti­ge samaritane­r har vi store, multinasjo­nale konsern som håver inn millioner på samfunnets svakeste. I vår egen by er for lengst sex blitt en vare som kan kjøpes på gata, og dersom Høyre hadde fått bestemme ville det ikke engang vaert ulovlig å kjøpe kropp på denne måten. I hundrevis av år har søndag vaert en felles fridag der vi som samfunn har samlet oss om noe annet enn shopping. Hadde det vaert opp til Høyre hadde denne ene forsøksvis forbruksfr­ie dagen vaert avskaffet for lengst til fordel for mer kjøp og salg.

Jeg er ikke kristen. Rødt er ikke bygget på kristne verdier, men på en politisk ideologi der menneskers behov, og ikke privat profitt, skal stå i sentrum for samfunnsut­viklingen. Nettopp derfor kan vi gjøre felles sak med mange kristne i kampen mot det markedseva­ngeliet som Ingebjørg Folgerø og Høyre forkynner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway