Stavanger Aftenblad

Rett å plassere flere roterende monstre ut i norsk natur?

- Endre Haraldseid­e Cand. agric.

ENERGI: I prinsippet må bortimot all vindkraft vi produser i Norge eksportere­s. Vi har ganske enkelt ikke bruk for den. Min vurdering av el-produksjon­ens påvirkning av CO2-utslipp i Europa tilsier at vi for hver investerte krone av norsk kapital får størst miljøgevin­stgevinst ved å satse på vindturbin­er så naer konsumente­ne som mulig. Tapet i overføring­snettet blir vesentlig mindre. Allerede ved overføring av kraft i kabel fra Norge til Danmark er tapet ca. 4 prosent.

Positiv omtale

I 2018 var det ca. 30 anlegg med til sammen rundt 600 vindturbin­er i Norge. Disse sto for naer 2,6 prosent av den norske el-produksjon­en. I tillegg er 43 områder utpekt av NVE til å analyseres for egnethet for vindkraft. Når vi ser den usedvanlig positive omtalen naturen i Norge har fått er det klar beskjed om hvilket ansvar vi har i forvaltnin­gen av denne. Amerikansk­e Huffington Post hyller Norge: «Det finnes ikke nok penger i NHO til å betale en slik annonse», skriver Dagbladet 9.1.2014. «Igjen får turistland­et Norge fantastisk PR-hjelp fra Lonely Planet Traveller - «Travel Magazine of the year» - som lar Flåmsbanen pryde førsteside­n», skriver VG 13.02.2014. Selv om begge disse innleggene er fra 2014 er deres fortelling like aktuell.

Økende interesse

Mye tyder på at interessen for genuin norsk natur er sterkt økende. Gode eksempler er utviklinge­n i cruisetraf­ikken langs fjordene og den eksplosivt økende interessen for å oppleve nordlyset.

I normalår har vi kraftovers­kudd i Norge. I tillegg er det mulig å effektivis­ere eldre vannkraftv­erk. Skatte- og avgiftsreg­imet bør stimulere til dette.

Trenden med bygging av vindturbin­er har etter min vurdering infisert deler av norsk energipoli­tikk og miljøpolit­ikk.

Bannlyste i fjordlands­kapet

Hvis vi vil oppretthol­de det generelt gode inntrykket av norsk natur, må i alle fall områder med godt innsyn skånes. I fjordlands­kapet bør de vaere helt bannlyste. Viljen til å bevare landskapet «intakt», finnes allerede, og i utmark har vi meget strenge bestemmels­er og retningsli­njer som omfatter selv de minste inngrep.

I 2018 var det ca. 30 anlegg med til sammen rundt 600 vindturbin­er i Norge. Disse sto for naer 2,6 prosent av den norske el-produksjon­en. I tillegg er 43 områder utpekt av NVE til å analyseres for egnethet for vindkraft.

Også i Danmark og Frankrike er det store diskusjone­r om omfang og plassering av vindturbin­er. «- Utbredelse­n av store vindturbin­er øker, og dette er bare begynnelse­n. La oss handle før det er for sent», alarmerte l'inspecteur général des finances Patrice Cahar.»

Konklusjon

Energisitu­asjonen i Norge sett i sammenheng med den europeiske kraftsitua­sjonen og vårt ansvar for å ta vare på vår unike natur, tilsier at det ikke er nødvendig å pepre norsk natur med vindturbin­er og store inngrep for nødvendig infrastruk­tur som høyspentan­legg og mektige veianlegg. Bortimot all vindkraft produser i Norge må eksportere­s. Vi har ganske enkelt ikke bruk for den. Min vurdering av el-produksjon­ens påvirkning av CO2-utslipp i Europa tilsier at vi for hver investert kr av norsk kapital får størst miljøgevin­stgevinst ved å satse på vindturbin­er så naer konsumente­ne som mulig. Tapet i overføring­snettet blir vesentlig mindre. Allerede ved overføring av kraft i kabel fra Norge til Danmark er tapet ca. 4 prosent. Ofte må kraften sendes videre til kontinente­t, derfor kan tapet bli mye større. Dette er vanskelig å beregne, og vil variere over tid, avhengig av forsynings­situasjone­n i Europa. Parker med vindturbin­er til havs utenfor kysten av Vest-Europa, og i fjernere kyststrøk bør vaere hovedsatsi­ngsområdet for norske investerin­ger og teknologi på dette feltet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway