Stavanger Aftenblad

Følger opp teatersuks­essen med «piano man»-show

- Leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

SHOW: Espen Hana finner fram pianoenter­taineren i seg når han setter opp soloshowet «Ein mann og et piano». – Jeg er faktisk en jae$%& god pianist, sier han.

Leif Tore Lindø

I 1986 var Espen Hana blakk. For å gjøre det enda verre: Han var blakk i Oslo. Hana var på vei opp og fram. Han ventet på å komme inn på Teaterhøgs­kolen, og han trengte å få noen kroner inn på kontoen. Unge Hana visste det sto et piano på en kafé i Teatergata, og dit gikk han.

– Jeg spurte om jeg kunne få ei øl for å spille - og det fikk jeg. Litt penger kunne de også gi meg. Ikke så mye, men nok til at jeg fikk en slags hyre der, minnes Hana.

Det var egentlig pianist han skulle bli. Som 14-åring begynte han å spille. Han oppdaget og utviklet et godt gehør, ble godt til å tolke publikum, laerte seg enormt mange sanger og ble etter hvert en dreven pianoenter­tainer.

– Jeg hadde aldri sunget før, men det begynte jeg også med. Fra 1986 til 1991 var jeg en slags fullblods pianoenter­tainer. På Teaterhøgs­kolen fikk jeg beskjed om å dempe de greiene det litt. Å vaere entertaine­r sto veldig høyt i kurs, forteller Hana.

Tøylet entertaine­r

Men han spilte og sang, på Smuget, på Café Frölich og senere på Martinique og Bryggeriet i Stavanger. På et tidspunkt fikk han tilbud om å bli en av de faste pianistene i «Beat for Beat». Teateret overtok mer og mer, men inne i Espen Hana har det alltid bodd en vaskeekte «piano man», en entertaine­r som bare trenger en krakk og et instrument.

– Jeg er veldig glad for at jeg havnet i teateret, men av og til tar jeg meg i å savne jobben som pianoenter­tainer. Ikke bråket og de overstadig berusa som bare vil høre «Tore Tang» for hundrede gang, men den tette kontakten med publikum, improviser­ingen og ikke minst å spille og synge gode sanger for folk.

Nå skal han gjøre akkurat det. Etter kjempesuks­ess og 56 utsolgte forestilli­nger med «Alle fantatstis­ke ting» på Rogaland Teater, går han løs på soloforest­illingen «Ein mann og et piano». Her plukker han opp gamle kunster fra den tiden han spilte Elton John og Billy Joel, Sting og Tom Waits, steppen mens han sang «New York, New York» og gjorde furore med «We Are The World» med imitasjone­r av samtlige 37 solister.

– En jae#$% god pianist

På Spor 5 skal skuespille­ren, artisten og humoristen ta publikum med tilbake til røttene, til den gangen et piano og stemmen var alt han hadde, og alt han trengte. Det blir små, egenkompon­erte musikalske historier om ungdomsfor­elskelse, samlivsbru­dd og å finne en ny kjaereste. Sting, Tom Waits, Elton John og Cornelis Vreeswijk får alle sin plass, noen i originalut­gaven og noen med nye, norske tekster.

– Jeg gleder meg aller mest til å få gjort disse sangene ordentlig. Øve dem skikkelig godt inn, med alle nyansene og detaljene de fortjener. Som pianoenter­tainer på bar, eller pianist i et band, forsvinner de små tingene. Du peiser bare på. Nå får jeg anledning til å musisere skikkelig. Og jeg er faktisk en jae#$% god pianist, sier Hana, og ler litt.

– Men seriøst: Jeg er ganske god på dette, og jeg har savnet å dyrke den siden av meg.

Han har skrevet rundt 50 sanger selv. Noen av dem blir med. Det samme blir gamle hits av folk som Elton John og Billy Joel, for å nevne to. En del av kabareten blir viet musikk fra teateret, mens en del blir kjente melodier han har laget norsk tekst til. Hana skal også kaste seg ut i stand up-en og gi seg i kast med sitt forhold til gitarister, det lunefulle diabetes 2-miljøet og sitt litt som introvert i et ekstremt ekstrovert yrke.

– Det var egentlig pianist jeg skulle bli. Planen var å kunne sitte bak et piano resten av livet. Så ble det - heldigvis - litt mer enn det. Denne kabareten er en reise tilbake til der jeg kommer fra, til det enkle utgangspun­ktet med en mann og et piano. Jeg gleder meg som en liten unge.

«Ein mann og et piano» har premiere 25. april på Spor 5.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Hunden Dennis må bli hjemme når Espen Hana skal spille soloforest­illingen «Ein mann og et piano» etter påske.
FREDRIK REFVEM Hunden Dennis må bli hjemme når Espen Hana skal spille soloforest­illingen «Ein mann og et piano» etter påske.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway