Stavanger Aftenblad

Systematis­k, men uten mothaker

- Steinar Sivertsen

BOK: Engasjert, troverdig og lite utfordrend­e om kvinneliv på 80-tallet.

Egne rom. Roman. 252 sider. Oktober.

Jeg har ingen problemer med å se at Line Baugstø (f. 1961, debut 1986) er en målbevisst forteller med blikk for komplisert kvinneliv i skyggen av familie og menn som svikter. Men samtidig virker det psykologis­k-realistisk­e formspråke­t hun nytter, og de hverdagsor­ienterte historiene som formidles, ofte litt for forutsigba­re og ryddige, uten mothaker som røsker i stoff og leser.

Dette gjelder også «Egne rom», forfattere­ns 11. roman, lagt til året 1985, basert på brutt kronologi, skiftende synsvinkel­bruk, mange motivisk-tematiske ekko og diverse kontrastmo­ntasjer som baerende trekk ved teksten.

Igjen står tobarnsmor­a Sigrid Torkildsen, født 1939, bosatt i Kristiansa­nd, med tre barnebøker og en novellesam­ling for voksne bak seg, sentralt. I jeg-form bretter hun ut egen fortid slik den skildres i romanene «Sommer uten brev» (2014), lagt til 60-tallet, og «Fører av grå folkevogn, juli 1975» (2016). Samtidig som hun skildrer forholdet til en senil far som har havnet på pleiehjem, og til de voksne døtrene Marit og Tine, begge bosatt i Oslo, gir hun glimt av mennene i livet sitt - barnefaren og fotografen Erling som fulgte machodrømm­en og ble borte i Canada, den sjåvinisti­ske drankeren og reklamebyr­åeieren Kjell, Øystein med sitt tradisjone­lle kvinnesyn, den skilte billedkuns­tneren Truls Bremer som hun nå, ikke uventet, jumper til køys med uten å bli lykkelig av den grunn.

Marit tildeles synsvinkel­en i kapitlene som utformes i 3. person entall, og er romanens andre hovedkarak­ter. Hun fullfører cand. mag.-eksamen, skaffer seg sommerjobb som journalist i Aftenposte­n, reflektere­r klokt over klasse- og kjønnsskil­ler og bekymrer seg for Tine, lillesøste­ren som ikke kommer inn på Teaterskol­en og brått forsvinner.

Mens Sigrid bruker sommeren til å rydde ut av farens hus, illustrere­r hun gjennom tanker og handling hva det vil si å bli forlatt og føle seg sviktet, ensom, gammel. Hun gleder seg nok over en utvidet frihet, men må like fullt ta ansvar for den senile faren. I farmoras skjebne - død 1948, 84 år gammel – ser Sigrid ikke bare den materielle nøden i en annen tid. Hun ser en kvinne gift med en emissaer som satset på drømmen heller enn på familien, ikke ulikt det hun sjøl opplevde da Erling oppsøkte villmark og bjørn i sitt Langtvekki­stan. I Sigrids familiehis­torie er sporene etter kvinnene nesten borte, men like fullt til stede.

At jeg ikke opplever teksten som spesielt spennende, henger - kanskje eller sikkert? - sammen med kjønnet mitt, skjønt enkelte generalise­ringer må vel vaere problemati­ske også for lesende kvinner, som når Sigrid bombastisk slår fast: «For oss er hver rynke et nederlag. Hvert ekstra kilo en fallitt.»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway