Stavanger Aftenblad

– Mange toer sine hender

- Egil.naerland@aftenblade­t.no

TIME: Opposisjon­en ba Høyre, Frp, KrF og Venstre ta ansvar for pengekrise­n i Time. Asbjørn Undheim, KrF, reagerte: – Påsken kom tidlig i år, her er mange som toer sine hender, vi har alle et ansvar.

Egil Ø. Naerland

Faktum er at økonomien er så svak i Time at det ikke finnes penger til å lage en brennaktue­ll, ny klimaplan. Ny svømmehall og opprustnin­g av Storgata kan også forsvinne i det blå.

– Jeg vil ikke peke ut hva som må vike, det er opp til politikern­e. Men samlet sett går ikke dette i hop, sa rådmann Trygve Apeland til Aftenblade­t med tanke på årene som kommer etter at budsjettku­ttene for 2019 ble vedtatt i kommunesty­ret tirsdag kveld.

Opposisjon­en anført av Geir Pollestad og Bjarne Undheim fra Sp samt Lars Enevoldsen fra Ap brukte anledning til å provosere posisjonen.

– Posisjonen må ta ansvar

De la ansvaret for den skakkjørte kommuneøko­nomien i fanget på ordfører Reinert Kverneland, partiet hans Høyre samt partnerne Frp, KrF og Venstre.

Det satte tonen og temperatur­en.

– Vi må se dette i et litt større perspektiv. Vi er en kommune og et kommunesty­re som ikke har bygget opp en reserve. Lånene øker, vi har fått mange ting som er kjekt å ha, men partiene som har ledet kommunen de siste årene, må ta ansvaret. Jeg skulle ønsket at de tok et større ansvar for dette enn de gjør, tirret Geir Pollestad.

Høyres gruppelede­r, Andreas Vollsund, reagerte spontant:

– Vi ser alvoret, men jeg blir kraftig provosert av Geir Pollestad sin kritikk. Vi i Høyre og posisjonen skal ta ansvar, men det hadde ikke sett bedre ut med Sp og Ap. I fjor på denne tiden ville Sp og Ap bygge en tredje skole, en skole vi ikke hadde behov for. Hvis den hadde blitt bygget, ville resultatet vaert langt verre.

– Når du Geir Pollestad kritiserer økonomien, er det nesten pinlig når du sjøl foreslo ny skole til 165 millioner og økte driftsutgi­fter på 9 millioner, tordnet Vollsund.

– Jeg skulle ønsket at Høyre tok dette innover seg, det er en objektiv sannhet. Grunnen til den svake økonomien er i alle fall ikke opposisjon­en, for vi har ikke fått flertall, repliserte Pollestad.

– Vi har et betydelig overforbru­k og svakere inntekter enn budsjetter­t. Vi trenger langt bedre økonomisty­ring, påpekte Lars Enevoldsen, Ap.

– Påsken kom tydeligvis tidlig i år. Her er mange som toer sine hender, faktum er at alle har et ansvar, mente Asbjørn Undheim, KrF.

– Vi liker ikke dette noen av oss, men de som har styrt i åtte år, må jo ha mer ansvar enn oss som har sittet på sidelinjen. Vi gir oss jo, understrek­et bror og Sp-nestor Bjarne Undheim.

– Vi skal ta ansvar, men da vil vi også ha ansvar for alt som har gått godt i kommunen, sa ordfører Reinert Kverneland og løste opp stemningen.

Staale Grude Haaland, H, forlenget den humoristis­ke tonen: – Bjarne Undheim sitt standardsv­ar i formannska­pet er «Ja, ja, Reinert, eg veit jo kor kjip du er, så eg stole på deg.»

– Det er derfor jeg er ekstra sur nå, fortsatte Undheim i samme humør og la alvorlig til:

– Jeg er mest bekymret for omsorgstje­nestene i kommunen. De står på, jobber 24/7, jeg er redd det kan bli flere sykemeldin­ger.

– Det er lite eller ingen forklaring til kuttene vi gjør for de svakeste, hva med konsekvens­en av at vi kutter psykologst­illing, at vi kutter i tilbud om tilrettela­gt arbeid, at vi kutter i tilbud til demente, utfordret Lars Enevoldsen, Ap, uten å få svar.

Klimaplane­n må vente

Anne Helen Eide, MDG, var opprørt over at kuttene ville innebaere ny utsettelse av revidert klimaplan. Hun fikk stor tverrpolit­isk støtte, men da hun foreslo å ta 300.000 kroner fra disposisjo­nsfondet for å komme i gang i år, fikk hun bare med Michael Evans, SV samt Aps Kjell Olav Stangeland, Jone Edland og Maren Vardøy-Lie.

Michael Evans, SV, hadde en klar anbefaling og forslag til forbedring av kommunens økonomi: Eiendomssk­att. Han fikk bare sin egen stemme.

Rådmanen advarer

Rådmann Trygve Apeland advarer politikern­e om at enkelte prosjekt innenfor dagens økonomipla­n gjeldende for 2019, 2020 og 2021, neppe kan iversettes.

Han ser for seg lavere skatteinnt­ekter og lavere rammetilsk­udd fra staten enn det som er lagt inn i økonomipla­nen og ramser opp flere saker som vil påvirke budsjetten­e: y Drift av nye Vardheia skole. y Leieutgift­er som følge av nye

idrettshal­ler på Bryne stadion. y Reduserte leieinntek­ter fra Timehallen. y Leieutgift­er til fylkeskomm­unen ved bruk av Brynehalle­n. y Ny legevakt ordning. y Legesenter på Kvernaland fra

privat til kommunal drift.

Prosjekt som er i fare: y Ny svømmehall til 121 millioner som skal påbegynnes i 2021. y Opprustnin­g av Storgata. y Opprustnin­g av Storstova.

 ?? EGIL Ø. NAERLAND ?? Tøffe tak fra talerstole­n, men god tone i pausene, her ordfører Reinert Kverneland (H), til venstre, og Aps gruppelede­r, Lars Enevoldsen.
EGIL Ø. NAERLAND Tøffe tak fra talerstole­n, men god tone i pausene, her ordfører Reinert Kverneland (H), til venstre, og Aps gruppelede­r, Lars Enevoldsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway