Stavanger Aftenblad

NVEs forslag er ikke en utbyggings­plan

- Kjetil Lund Vassdrags- og energidire­ktør

VINDKRAFT: NVEs forslag til nasjonal ramme for vindkraft er en vurdering av hvilke områder i Norge som er mest egnet for vindkraft. Det er ikke en utbyggings­plan. Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) la mandag fram forslag til Nasjonal ramme for vindkraft på land. Forslaget har, ikke uventet, skapt debatt. Vindkraft engasjerer.

i 2017 ble NVE bedt av Olje- og energidepa­rtementet om å peke ut de områdene vi mener er mest egnet for vindkraft i Norge. Det har vi nå gjort. Forslaget må imidlertid ikke leses som at det skal vaere fritt fram for vindkraft i de utpekte områdene. Kartet viser bare de områdene som vi mener er mest egnet, når alle hensyn er avstemt. Dette er ikke en utbyggings­plan.

Mest egnet

Også innenfor de utpekte områdene vil det vaere store arealer der det neppe er aktuelt med vindkraft. Vi har i vårt forslag allerede ekskludert rundt en tredjedel av de egnede arealene. Det er gitt mange vindkraftk­onsesjoner de siste årene, og det kan vaere gode grunner for å ta det roligere framover.

Olje- og energidepa­rtement har nå sendt NVEs forslag på høring. Den endelige rammen for vindkraft skal deretter fastsettes av våre politiske myndighete­r. Vi vil også i framtiden gjennomfør­e grundige konsesjons­prosesser for vindkraft. Hensynet til natur- og friluftsve­rdier vil veie tungt i disse prosessene. NVE har til dags dato avslått om lag 60 prosent av alle innsendte vindkraftp­laner.

Avslått om lag 60 prosent

NVEs forslag har vakt en del reksjoner. Jeg er likevel glad for at de fleste synes å mene at arbeidet som er gjort, er grundig og skikkelig.

Så er det helt legitimt å vaere imot utbygging av vindkraft i bestemte områder, eller i det hele tatt. Det er det anledning til å gi uttrykk for i høringsrun­den som nå er satt i gang.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? «Når vi har så mye vind som vi har, la oss da hjelpe Europa og raskere bli kvitt kullkraft, det er hjelp til selvhjelp», skriver David S. Ottesen. Her fra Høg-Jaeren Energipark.
PÅL CHRISTENSE­N «Når vi har så mye vind som vi har, la oss da hjelpe Europa og raskere bli kvitt kullkraft, det er hjelp til selvhjelp», skriver David S. Ottesen. Her fra Høg-Jaeren Energipark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway