Stavanger Aftenblad

Støre graver opp stridsøksa

- Harald Birkevold journalist

KOMMENTAR: Jonas Gahr Støre var usedvanlig klar og tydelig i sin åpningstal­e til landsmøtet i går, en tale som var et langt angrep på høyresiden­s politikk. Talen til partileder Jonas Gahr Støre ved åpningen av Arbeiderpa­rtiets landsmøte i Oslo er en av de viktigste han har holdt. Partiet er inne i en dyp bølgedal etter det katastrofa­le valget i 2017, og har ligget mellom 25 og 30 prosent på måling etter måling, godt under det partiet oppnådde ved sist valg.

Støre har også måttet tåle mye kritikk av sin håndtering av de interne stridighet­ene i partiet, som saerlig har kommet til uttrykk gjennom behandling­en av varslingss­akene mot tidligere nestleder Trond Giske, og maktkampen mellom Giske og den andre nestledere­n, Hadia Tajik fra Rogaland. Støre har vaert for passiv og for konfliktsk­y, sier kritikerne.

Angriper H og Frp

Det var en offensiv Støre som tok ordet. Slagordet «sterkere fellesskap» er slagordet partiet vil bruke fram mot valget i høst. Han høstet hyppig og kraftig applaus for en tale der han snakket i korte helsetning­er, i et klart og tydelig språk som han nok har fått hjelp til å skrive. Støre er selv som kjent ofte mer glad i de snirklete formulerin­gene.

Og mens statsminis­ter Erna Solberg knapt ofret ett ord på opposisjon­en i sin landsmøtet­ale i mars, gikk Støre til gjentatte angrep på regjeringe­n, også på navngitte politikere på høyresiden. Dette illustrere­r en viktig forskjell på posisjon og opposisjon. Der Solberg satser på å opptre som statskvinn­en, må Støre slå oppover, mot makta.

Skape begeistrin­g

Og ikke minst: Dette er jo ikke et stortingsv­alg. Et viktig aspekt ved en slik tale er å oppildne alle de lokale Ap-politikern­e som skal kjempe for tillit i september. En slik tale vil derfor naturlig handle om det som er naermest livene der folk bor.

Velferd blir det viktigste for Ap i lokalvalgk­ampen, slo Støre fast. Velferd som fellesskap­sarena, der kampen mot privatiser­ing og oppdeling av samfunnet i dem som har råd til private løsninger og dem som må ta til takke med svekkede fellestjen­ester blir et sentralt poeng.

Trygge, faste jobber er et annet angrepspun­kt mot høyresiden­s satsning på et mer «fleksibelt» arbeidsliv: Støre maner til kamp mot deltid og midlertidi­ghet, og tar sjansen på å love laerlingpl­ass til alle dersom Ap får makta.

Hvor står slagene?

Det brygger opp til flere slag på landsmøtet.

AUF og resten av klimafraks­jonen i Ap vil få sin seier på landsmøtet i form av et vedtak om varig vern av Lofoten/Vesterålen/Senja (LoVeSe). Dette er et relativt enkelt valg for dem som helst vil hegne om oljeindust­rien, fordi det er så og si utenkelig at et flertall på Stortinget vil gå for utbygginge­r der. Dermed får partiet en kinkig sak ut av verden i god tid før neste stortingsv­alg.

Dette er for øvrig en kinkig sak for Rogalands-delegasjon­en (se egen sak), der fylkesvara­ordfører Marianne Chesak er innstilt på å stemme sammen med AUF for en mer radikal klimapolit­ikk, mens fylkeslede­r Stanley Wirak er innstilt på å pålegge henne å stemme for flertallet­s syn.

Men AUF må gi noe i bytte for denne seieren. Det er sannsynlig at de vil ofre standpunkt­et om nei til atomvåpen, og det er også sannsynlig at landsmøtet vil si nei til forslaget om å legge ned abortnemnd­ene ved seinaborte­r, til tross for at Støre lover at Ap skal stå i bresjen for kvinners rett til å bestemme selv.

Innvandrin­g og EØS

Det er også grunn til å vente at landsmøtet, der Stavangers egen Kari Nessa Nordtun ble valgt til møteleder, vil debattere heftig på innvandrin­gs- og integrerin­gsfeltet, et område der det er stor avstand mellom fløyene i partiet. Støre understrek­et i sin tale at en ukontrolle­rt innvandrin­gspolitikk svekker fellesskap­et, men han understrek­et også sin sterke støtte til EØS-avtalen.

Dermed vil deler av fagbevegel­sen, som ønsker et bedre vern mot arbeidsinn­vandring, trolig tale for døve ører hos partiledel­sen dersom de ønsker at Ap skal stramme inn på regelverke­t på dette feltet. Støres konklusjon er at Norge tjener langt mer på avtalen enn landet eventuelt taper.

Industripo­litikk

Det vil trolig skape begeistrin­g langs kysten at Støre brukte så mye tid i sin tale på å snakke om industripo­litikk. Mange i partiet har etterlyst en mer framoverle­nt holdning hos Ap-ledelsen når det gjelder det å skape arbeidspla­sser.

Støre lover en mer aktiv politikk for å skape arbeidspla­sser i havvind, i biodrivsto­ff, i kraftkreve­nde industri, skipsfart - og i olje og gass. Han lover at Ap ikke vil sette en sluttdato for oljeindust­rien på norsk sokkel, men lover at Ap vil sette tøffe krav, og ha som mål at norsk oljeog gassproduk­sjon skal bli helt utslippsfr­i. Men han vil ikke sette en dato for når dette skal skje.

Støre vil samle naeringsst­øtte og forsknings­midler på områder der Norge kan bli best, men det er i rettferdig­hetens navn også Solberg-regjeringe­ns politikk.

Der det skiller mer, er i Aps tro på et aktivt statlig eierskap. Eller «nei til salg av Norge», som det heter i slagordsfo­rmat.

Det er også grunn til å vente at landsmøtet, der Stavangers egen Kari Nessa Nordtun ble valgt til møteleder, vil debattere heftig på innvandrin­gsog integrerin­gsfeltet.

 ?? TERJE BENDIKSBY/ NTB SCANPIX ?? Støre gikk til gjentatte angrep på regjeringe­n, også på navngitte politikere på høyresiden under sin åpningstal­e til partiets landsmøte i går.
TERJE BENDIKSBY/ NTB SCANPIX Støre gikk til gjentatte angrep på regjeringe­n, også på navngitte politikere på høyresiden under sin åpningstal­e til partiets landsmøte i går.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway