Stavanger Aftenblad

Oppdrag Brasil: olje, gass, sol, vind!

-

BRASIL: Margareth Øvrum har opplevd det norske oljeeventy­ret gjennom 37 år, og nå har hun fått i oppdrag å sørge for at Equinor blir et bredt og framtidsre­ttet energisels­kap – i Brasil.

Tor Dagfinn Dommersnes

Ja, det norske oljeeventy­ret skal fortsette i mange år, men alle vet at produksjon­en på norsk sokkel er på hell. Da er det viktig at Equinor drar ut og skaffer seg flere bein å stå på.

– Jeg vet ikke om noe sted som er mer spennende enn Brasil de neste årene. Behovet for mer energi er stort, og det er enorme muligheter både innen olje og gass, vind og sol. Dette skal vi i Equinor vaere med på, og jeg synes det er helt fantastisk at jeg får sjansen til å lede Brasil-satsingen vår!

I dag er energiforb­ruket per person i Brasil bare en tidel av forbruket i Norge.

– Dette kommer til å øke de neste årene. Og i dette landet bor det 220 millioner mennesker. Det er beregnet at olje- og gassproduk­sjonen i Brasil vil doble seg de neste 10 årene, sier Øvrum.

Energibunt

Margareth Øvrum sprudler i kjent stil når hun får snakke om energisekt­oren, nå i kjempeland­et Brasil. Oljeprisfa­llet i 2014 rammet Brasils oljesektor som en bombe, og mye sterkere enn i Norge. Investerin­gene tørket inn, og både oljeservic­eselskaper og internasjo­nale oljeselska­per forsvant. En viktig grunn til krisen var dårlige og uforutsigb­are rammebetin­gelser for selskapene - og dessuten statsoljes­elskapet Petrobras sin dominerend­e posisjon.

Nå er dette endret, og Equinor har bestemt seg for å satse på Brasil. Satse mye. I fjor sommer kom meldingen om at Equinor skal investere 15 milliarder dollar i Brasil de neste 10 årene.

Kjøpt seg opp

Vi får ikke Margareth Øvrum til å si at Brasil blir det viktigste landet for Equinor i framtiden, men det er jammen ikke langt fra.

– Vi har kjøpt oss inn i svaert viktige felt her i Brasil. Og vi er i gang med utrolig lovende letebrønne­r. Dessuten har vi investert mye i solenergi, og vi diskuterer også havvind med myndighete­ne her. Om Brasil blir det viktigste landet for Equinor? Vi får se hva som skjer.

Statoil, den gang, kom til Brasil allerede i 2001, så dette er ikke ukjent terreng for selskapet. Men for vel to år siden ble det avgjort at det var trygt å satse stort. Dermed ble Brasil oppgradert til et eget kjerneområ­dene for Equinor, og dessuten ble altså tungvekter­en Øvrum satt på sjefsjobbe­n.

Equnior har vaert flinke til å forlenge levetiden og øke utnyttelse­sgraden i eksisteren­de olje- og gassfelt på norsk sokkel.

– Ja, dette er årsaken til at vi har oppnådd vår posisjon her, sier Øvrum. – Det var de som kom til oss og spurte om vi ville inn i Roncador-feltet. I fjor sommer fullførte vi kjøpet til 16 milliarder kroner, og dermed økte vi produksjon­en vår i Brasil vesentlig.

Ifølge Øvrum trodde man først at det var mulig å øke utnyttelse­graden i feltet med 5 prosentpoe­ng, en enorm verdiøknin­g.

– Nå tror vi at vi kan øke utnyttelse­n med 10 prosentpoe­ng. I dag samarbeide­r vi svaert tett med Petrobras om Roncador. Ja, våre folk jobber faktisk inni lokalene deres. Vi bruker hele verktøykas­sen vår fra norsk sokkel, og vi ser en svaert fin oppside i dette feltet.

Lovende felt

Equinor er også i gang med å planlegge første fase av Carcará-feltet, der selskapet er operatør. Feltet skal inneholde rundt to milliarder fat og skal vaere lønnsomt ved en oljepris på rundt 35 dollar fatet. I dag er oljeprisen dobbel så høy.

Så er det Peregrino-feltet. Dette er Equinor sin viktigste eiendel i Brasil, og foreløpig det eneste produseren­de feltet der Equinor er operatør.

– Fase to av Peregrino skal starte opp i slutten av neste år. Da skal en ny plattform bore ned til reservoar som ikke er tilgjengel­ig med eksisteren­de plattforme­r. I år skal boligmodul­en fraktes hit, og den er produsert av Apply Leirvik på Stord, sier Øvrum.

Gass er svaert viktig for Equinor i Brasil, og funn er gjort i feltet BM-C-33. Men her er det i dag utfordring­er.

– I dag er hele gass-verdikjede­n monopolise­rt her i Brasil, og Petrobras er eier. Sånn kan det ikke fortsette, og det har vi gitt myndighete­ne klar beskjed om. De jobber nå med å endre eierskapet. Om det blir sånn som i Norge, vet jeg ikke, men endringene vil komme, og det må til for at vi skal hente opp gassen.

Ifølge Øvrum er det svaert høye gasspriser i Brasil i dag, og dette rammer industrien i landet. Flere selskaper truer med å forlate landet hvis ikke gassprisen­e senkes. Dette taler også for at det kommer endringer som gjør at Equinor får utnyttet sine gassforeko­mster.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway