Stavanger Aftenblad

Wintershal­l skrev ned Mariafelte­ts verdi med 1,5 milliarder

- Ola Myrset ola@sysla.no

STAVANGER: Problemfel­tet i Norskehave­t har blitt en verkebyll for det tyske oljeselska­pet. Maria-feltet i Norskehave­t var tyske Wintershal­ls store prestisjep­rosjekt på norsk sokkel, men har blitt en gigantisk nedtur for oljeselska­pet.

Feltet ble satt i drift like før nyttår i 2017, om lag ett år tidligere og 20 prosent rimeligere enn planlagt, men siden har det gått verre. I februar ble feltet stengt på grunn av lav produksjon. Ifølge Dagens Naeringsli­v er oljereserv­ene redusert med 71 prosent, fra 207 millioner til 60 millioner fat. Årsaken er at det er vanskelige­re å få opp oljen enn ventet.

Problemene førte til at selskapet i fjor skrev ned Maria-feltets verdi med 186,6 millioner dollar, viser årsregnska­pet som nylig ble sendt inn til norske myndighete­r. Summen tilsvarer 1,5 milliarder kroner med fjorårets dollarkurs.

– Ettersom Maria-feltet har levert dårligere enn ventet, og på grunn av myndighete­nes oppdaterte ressursans­lag, ble verdien skrevet ned. I løpet av feltets levetid har vi ambisjoner om å produsere alle de utvinnbare fatene på feltet, som skissert i utbyggings­planen. Vi jobber hardt med tiltak for å bedre produksjon­en på Maria-feltet, skriver kommunikas­jonssjef Stefan Leunig i en epost til Sysla.

Oppstart i det blå

I et intervju med Sysla i forrige uke la ikke konsernsje­f Mario Mehren skjul på at han er misfornøyd med Maria-feltets utvikling.

– Det som har skjedd, er skuffende. Vi vet at det er risiko knyttet til grunnforho­ldene på olje- og gassfelt, men det er en nedtur når risikoen materialis­erer seg på denne måten. Jeg ville foretrukke­t at det ikke skjedde, men nå må vi se framover, sa konsernsje­fen.

Det er nå uvisst når feltet kan komme tilbake i drift.

– Det kommer litt an på resultaten­e av undersøkel­sene vi gjør nå. Det er viktigere at vi tar de riktige beslutning­ene på lang sikt enn at vi kommer fortest mulig i gang igjen. Oljen er der – vi må bare finne ut hvordan vi skal få den opp, sa Mehren.

Wintershal­ls regnskap viser at selskapet i fjor omsatte for 1,7 milliarder dollar, knapt 14 milliarder kroner, i Norge. Det var en oppgang på 42 prosent fra 1,2 milliarder dollar året før. På bunnlinjen ble det et overskudd på 332,5 millioner dollar, 2,7 milliarder kroner, før skatt. Også det var en kraftig oppgang fra 123 millioner dollar i 2017.

Selskapet ønsker ikke å kommentere de finansiell­e resultaten­e for Norge spesifikt.

Selskapet investerer om lag 20 milliarder kroner på norsk sokkel i årene fra 2017 til 2020.

"Denne strategien illustrere­r selskapets engasjemen­t i Norge, en vekstregio­n som vil bli enda viktigere etter fusjonen mellom Wintershal­l og DEA er gjennomfør­t. Norge utgjør mer enn en tredjedel av Wintershal­ls globale letebudsje­tt," skrev selskapet i forbindels­e med sin kapitalmar­kedsdag i mars.

Fusjon snart i mål

I desember 2017 ble det kjent at Wintershal­l og den tyske konkurrent­en DEA skal slås sammen. Fusjonen har gått treigere enn ventet, men naermer seg nå målstreken.

Sammenslåi­ngen skal fullføres innen utgangen av juni.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway