Stavanger Aftenblad

Butikksjef Robert Håland strever med å få varene sine tilbake etter tyveri

- Cornelius Munkvik journalist cornelius.munkvik@ aftenblade­t.no Jon Ingemundse­n fotograf jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

TYVERI/HELERI: Politiet har to gjerningsp­ersoner, de har tjuvegodse­t og de har overvåknin­gsfilmer som viser de to personene putte varer inn i jakkene sine. Saken er nå henlagt. – År hvor svinn, blant annet på grunn av tyverier, er under én prosent er bra, sier Robert Håland, som er daglig leder i Europris-butikken i Randaberg.

For noen uker siden ble han kontaktet av politiet. En patrulje hadde pågrepet to østeuropei­ske statsborge­re som var mistenkt for å ha stjålet fra flere butikker i regionen, og politiets opplysning­er tydet på at de to blant annet hadde vaert i Europris-butikken på Randabergv­eien.

Ganske riktig.

Da Håland og politiet så naermere på filmer fra butikkens 16 overvåknin­gskameraer, fikk de raskt øye på de to personene.

– På filmen ser vi den ene ta barberblad­er samtidig som han holder utkikk mot inngangspa­rtiet. Den andre legger deodorante­r ned i en handlekurv. Deretter legger han noe over og går bort til et område som ikke dekkes like godt av kameraene våre, sier Håland.

Attraktivt for tyver

På filmen kan du ifølge Håland likevel se at de to putter både barberblad­er og deodorante­r inn i jakkene sine. Kort tid etter går de ut av butikken uten å betale.

– For noen dager siden fikk jeg beskjed om at tyverisake­n er henlagt. Det til tross for at politiet fant store mengder tyvegods, blant annet varer stjålet her, i en kasse bak i bilen deres. Siden de ikke blir dømt for tyveri er det ingen automatikk i at jeg får varene mine tilbake. Politiet sier til meg at disse vil bli destruert eller solgt på hittegodsa­uksjon, sier Håland og fortsetter:

– Dessverre er tyverier en del av hverdagen for oss som driver butikk. Når vi endelig klarer å ta noen av tyvene, er det ergerlig at de ikke straffes for det. Mobile vinningskr­iminelle er et problem. Selvfølgel­ig er Norge et attraktivt land for disse. Skulle en tyv vaere så uheldig å bli oppdaget, vil han uansett ikke bli straffet.

– Oppfordret av politiet Håland har nylig investert i nytt overvåknin­gsutstyr. Ifølge Europris’ daglige leder er det vanskelig å helgardere seg mot tyver, men butikker tar stadige grep for å gjøre det vanskelige­re for dem som ikke har tenkt å betale.

– Barberblad­er er attraktive for tyver. I butikker henger disse nå ofte på spesielle stativ som er utstyrt med et alarmsyste­m. Tar du én pakke, vil det komme et par pip. Tar du flere av gangen vil en alarm bli utløst. Nå tar tyver med seg lynlim inn i butikker. De smører lim på hjulene som er koblet til alarmsyste­met, venter til limet størkner, og tar deretter alle barberblad­ene, sier Håland.

Tyver er ofte også utstyrt med kraftige magneter som slår ut alarmsyste­met ved utgangen.

– Vi kan ikke helgardere oss. Vi kan ikke fotfølge kundene våre. Da vil folk føle seg overvåket og heller handle i andre butikker, påpeker Håland, som sier at han ble rådet av en politimann til å ta kontakt med media.

– Jeg tror at flere i politiet også er oppgitte over hvordan det er i Norge, sier han.

Arbeidsmen­gde

De to østeuropee­rne som var i Europris, ble ifølge Håland pågrepet på Tastasente­ret dagen etter. Han har fått høre at de to hadde 3-4 flytte-esker med barberblad­er i bilen sin. Håland vet at også varer fra hans butikk var blant tjuvegodse­t.

– Tyverisake­n fra Europris ble henlagt på bevisets stilling, sier Håland, som i forbindels­e med tidligere tyverier har fått beskjed om at politiet ikke har kapasitet.

– En dag ble jeg stanset av politiet fordi jeg hadde kjørt i 60 kilometer i timen i 50-sonen. «Vil du vedta forelegget», spurte politimann­en. «Nei», svarte jeg. «Forstår du at forholdet da vil bli anmeldt», spurte han. «Joda, men har dere kapasitet til å etterforsk­e dette, da», spurte jeg. Det hadde de, sier Håland.

Noen dager senere mottok han et tre sider langt brev fra politiet. Deretter måtte han inn til avhør.

Oppgitt

– Det virker på meg som om politiet er svaert interesser­te i å ta oss som kan betale. Mobile vinningskr­iminelle begår vel i stor grad tyverier nettopp fordi de ikke har penger, sier Håland, som er usikker på hvor mye tid han skal legge ned i denne saken.

– Politiet har tyvene, de har tjuvegodse­t og de har filmene. Hva mer trenger de, spør han oppgitt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway