Stavanger Aftenblad

Butikkeier­e fikk brev med forklaring fra politiet

-

TYVERI/HELERI: Flere butikker i regionen har den siste tiden anmeldt butikktyve­rier. I et brev forklarer politiet hvorfor noen av de mistenkte ikke blir dømt for tyveri.

De siste ukene har Stavanger tingrett avsagt fire dommer mot totalt fem østeuropei­ske statsborge­re. Alle blir i dommene beskrevet som mobile vinningskr­iminelle og de blir dømt for tyveri eller heleri.

Robert Håland i Europris er ikke den eneste butikkeier­en som har reagert på at det i noen saker ender med dom for heleri i stedet for tyveri. Flere butikkeier­e har mottatt et forklarend­e brev fra politidist­riktet.

– Ikke betydning for straffen I brevet står følgende: «Saken er henlagt på bevisets stilling. Dette skyldes at personene som var mistenkt for tyveriet, er dømt for grovt heleri av de samme gjenstande­ne.»

«Ettersom det i norsk rett ikke er adgang til å dømme for tyveri og heleri av de samme gjenstande­ne, og det ikke har betydning for straffen hvilken av disse man dømmes for, har politiet valgt ikke å etterforsk­e naermere hvorvidt de to domfelte stod bak selve tyveriet. Følgen er dermed at tyverisake­n er henlagt mot de to mistenkte, men at de samtidig er dømt til ubetinget fengsel.»

11. mars ble en 48 år gammel mann fra Øst-Europa dømt i Jaeren tingrett til 75 dagers ubetinget fengsel etter å ha stjålet barberblad­er fra åtte butikker på Sørlandet.

26. mars ble en 40 år gammel mann fra Hviterussl­and dømt i Stavanger tingrett til 90 dagers ubetinget fengsel for grovt heleri og for tyveri fra seks butikker i Stavanger-området.

Samme dag, også det i Stavanger tingrett, ble en annen hviterusse­r (43) dømt til 90 dagers ubetinget fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i grovt heleri og to tyverier.

29. mars ble et ungt ektepar fra Romania dømt i Stavanger tingrett til henholdsvi­s ni og sju måneder ubetinget fengsel for sju tyverier.

En av de to personene som var i Robert Hålands butikk, sitter fremdeles i varetekt i påvente av sin rettssak. Den andre ble ilagt et forelegg og er nå løslatt.

Selv om politiet i noen av sakene mener at bevisene ikke er gode nok til å ta ut tiltale for tyveri, understrek­er politiadvo­kat Sondre Johannesen Hauge, som var aktor i en av de nevnte dommene, at politiet forsøker å finne den rettmessig­e eieren til beslaglagt­e gjenstande­r.

– I kjølvannet av den siste tids beslag har vi en etterforsk­er som jobber med nettopp dette, sier Hauge.

Et sikkerhets­nett

Både straffen for tyveri og for heleri er to års fengsel. Politiinsp­ektør Magnus Jåtun har forståelse for at noen kanskje vil reagere på at ikke flere blir dømt for tyveri så lenge det fanges opp på videooverv­åking at de putter varer inn i jakken.

– Beviskrave­t er strengt. Vi må kunne bevise at personer som putter varer i lommen har tilegnet seg tingene i betydninge­n at de faktisk ikke vil legge disse fra seg igjen før de går ut, sier Jåtun, som understrek­er at han uttaler seg på generelt grunnlag.

I så måte omtaler han heleripara­grafen som et sikkerhets­nett.

– Dersom du erverver en gjenstand på lovlig vis, vil det vaere lett å dokumenter­e det ved for eksempel å fremvise kvittering eller ved å vise til kontoutskr­ift. I flere tilfeller vil det derfor vaere lettere å få for eksempel mobile vinningskr­iminelle dømt for heleri enn for tyveri, sier Jåtun og fortsetter:

– Når det er sagt så vet vi at mobile vinningskr­iminelle gjerne har depoter med tjuvegods. Om vi stopper en bil som er fullt opp med varer som vi mistenker at er stjålet, er det ikke sikkert at det er dem i bilen som har stjålet dem. Vi vet at varene er stjålet, men ikke hvem som er tyven, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway