Stavanger Aftenblad

Advokat Kroken: – Her prioritere­r politiet helt riktig

-

Advokat Anne Kroken berømmer politiets effektive etterforsk­ning i saker mot mobile vinningskr­iminelle.

– I disse sakene bør ikke politiet bruke mye ressurser. Det viktigste for politiet må vaere å stanse aktivitete­n og legge til rette for at det ikke skjer igjen, sier Kroken som er forsvarere­n til flere av de mobile vinningskr­iminelle som nylig er dømt i Stavanger tingrett.

– Om du ser noen stikke varer inn i jakken inne i butikken, så er ikke det nødvendigv­is bevis nok til å få noen dømt for tyveri. Det er strenge beviskrav i straffesak­er og for eksempel bilder fra overvåking uten andre opplysning­er er ikke alltid nok, sier hun.

Rask avgjørelse

Den profilerte Stavanger-advokaten er ofte kritisk til politiets ressursbru­k. Det er hun ikke i denne settingen.

– Når politiet i disse sakene beslaglegg­er gjenstande­r de mener er tjuvegods, er det mer hensiktsme­ssig å sikte gjerningsm­ennene for heleri enn å bruke tid på å etterforsk­e en mengde tyverier. Det er ofte gjenstande­r av lav verdi, som barberblad­er og deodorante­r, og å etterforsk­e dette krever ressurser som ikke står i forhold til hva man oppnår, mener hun.

Kroken mener det er mye bedre at politiet tar til takke med tilståelse­r for heleri og får en rask avgjørelse ved tilståelse­sdom.

– Slik spares både politiet og retten for betydelige ressurser, sier hun.

Billigere

Alle personene som nylig var siktet for mobil vinningskr­iminalitet i regionen, har frem til dom sittet i varetekt på grunn av unndragels­esfare. Etter dom er de blitt overført til vanlig soning.

– Det er dyrt for samfunnet å ha folk i fengsel, og det koster mest så lenge de er varetektsf­engslet. Det er derfor fornuftig at politiet gjør sitt til at varetektsp­erioden blir kortest mulig. Systemet er slik at disse kriminelle blir utvist fra landet og ilagt innreisefo­rbud gjerne i to år. Det er også et argument for at lange straffer ikke er nødvendig. Fengsling, inndragnin­g av utbytte og utvisning med innreisefo­rbud har en en tilstrekke­lig preventiv effekt, mener Kroken.

Hun understrek­er at det er fullt mulig for en butikkeier å få tilbake varene sine selv om mistenkte ikke blir dømt for tyveri.

– Om butikkeier­e kan dokumenter­e at de beslaglagt­e varene tilhører dem, vil de uansett kunne få dem utlevert, sier Kroken.

Hun er ikke enig i at Norge blir et eldorado for kriminelle om en mistenkt blir dømt for heleri og ikke for tyveri.

– På ingen måte. De får sin straff for heleri og denne vil vaere så godt som like streng som om en ble dømt for tyveri. Denne typen kriminalit­et fortjener uansett ikke å bli prioritert høyere. Det er på sin plass at politiet gjør seg fort ferdig med disse sakene. Dette er mennesker som er drevet av fattigdom og sosial nød. De lever i land som ikke har de samme velferdsor­dningene som vi har, og dette er derfor først og fremst trist, sier Kroken og fortsetter:

– Politiet mangler ressurser til alvorlige saker, og bør heller bruke kreftene på å etterforsk­e mer alvorlig kriminalit­et. Som for eksempel vold og overgrep mot barn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway