Stavanger Aftenblad

Fremmedkri­ger ble dømt til sju år og tre måneders fengsel

- Cornelius Munkvik

STAVANGER: Tiltalte, som er bosatt i Stavanger-området, forlot sin gravide kone 2013 for å få våpentreni­ng i Syria. En 30 år gammel mann er i Oslo tingrett dømt til sju år og tre måneders fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i å ha deltatt i terrororga­nisasjoner.

Ifølge den ferske dommen er det ikke uenighet om at tiltalte reiste til Syria både i 2013 og i 2014. Her fikk han trening både av Øst-Turkestans Islamske Parti (ETIP), listet av FN som terrororga­nisasjon i 2002, og Den islamske stat i Irak og i Syria (ISIL), som har vaert på den samme listen siden 2013.

Terrorhand­linger

Retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at 30-åringen var klar over at ETIP og ISIL var organisasj­oner som drev med vaepnet kamp mot Assads regime allerede før han dro til Syria. Videre finner retten det bevist at tiltalte var klar over at disse to organisasj­onene drev med aksjoner som var å anse som terrorhand­linger.

Retten merker seg imidlertid at 30-åringens motivasjon som fremmedkri­ger virker å vaere en annen enn for mange andre.

Nekter straffskyl­d 30-åringen er etnisk uigur og kinesisk statsborge­r. Han kom til Norge i forbindels­e med familiegje­nforening i 2012. To år senere fikk han oppholdsti­llatelse med flyktnings­tatus. Da UDI sendte ham en påminnelse om at oppholdsti­llatelsen måtte fornyes, var han i Tyrkia.

Derfra gikk turen i to omganger over grensen til Syria.

Tiltalte har erkjent at han var i Syria og også at han hadde kontakt med ETIP og ISIL. I retten forklarte han også at han ved flere anledninge­r var bevaepnet. Da saken mot ham startet i Oslo tingrett, nektet han imidlertid straffskyl­d for deltakelse i terrororga­nisasjoner.

I retten forklarte 30-åringen at hans motivasjon var å slutte seg til Turkistan Islamic Party (TIP) og andre uigurer, som ledd i uigurenes kamp mot kineserne.

Ikke i Norge

«Hvis det var et slag, eller krig, selvfølgel­ig måtte vi forsvare oss, og da kunne vi stå sammen fra de andre. Men vi måtte ikke ta imot ordre fra noen, det var ingen som kunne befale oss til å gjøre noe for de, de kunne bare spørre oss», sa tiltalte, ifølge dommen, i retten.

Hans motivasjon for å reise til Syria var imidlertid ikke å bekjempe Assads regime. Motivasjon­en lå i å kjempe uigurenes kamp mot kinesiske myndighete­r.

Videre forklarte han at han aldri har hatt intensjon om å drive terror mot Norge, eller andre vestlige stater som støtter uigurenes kamp.

Formildend­e

I 2014, da 30-åringen skulle hjem og besøke familien i Norge, ble han holdt tilbake i Tyrkia som følge at han ikke hadde fornyet sin oppholdsti­llatelse i Norge. Siden ble han fengslet i landet.

Da han slapp ut fra fengsel i Tyrkia, skal han ha reist videre til Hellas. Her ble han sittende i fengsel i et halvt år, ifølge dommen.

I april 2017 ble 30-åringen siktet av PST for å ha deltatt i ISIL.

I Norge har han sittet i varetekt i påvente av rettssaken.

Aktor, statsadvok­at Frederik G. Ranke, la i retten ned påstand om at tiltalte måtte dømmes til ti års fengsel. En enstemmig rett kommer til at dette er for strengt.

I reaksjonsf­astsettels­en vises det blant annet til at tiltalte langt på vei har avgitt en uforbehold­en tilståelse. Selv om han ikke erkjenner straffskyl­d er dette en formildend­e faktor. Videre vektlegges det i formildend­e retning at det har gått lang tid siden lovbruddet skjedde til dom foreligger.

30-åringens forsvarere, advokatene Adrian Norense Idehen og Brynjar Meling fra Advokatsam­arbeidet Sjødin, Meling og Co, ønsker ikke å kommentere dommen på nåvaerende tidspunkt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway