Stavanger Aftenblad

– Gir bare smuler til Ryfast-bussen

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

RYFAST: Fylkeskomm­unen sparer rundt 150 millioner kroner årlig ved at hurtigbåte­n til Jørpeland, samt ferjesamba­ndet StavangerT­au legges ned. Og så gir de bare smuler til det nye busstilbud­et, uttaler Irene Lauvsnes, ordfører i Strand.

Tor Inge Jøssang

Strand Kommune ser med uro på vedtaket som ble gjort i Samferdsel­sutvalget i sist uke om de nye bussrutene gjennom Ryfast.

– Vi kan ikke godta at de som i dag reiser kollektivt mellom Nord-Jaeren og Ryfylke får et dårligere tilbud i Ryfast enn de har med dagens ferjer. Vedtaket skaper usikkerhet ved viljen fra fylket til å satse på busstransp­ort, og til å søke å begrense privatbili­smen mellom Nord-Jaeren og Ryfylke, uttaler ordfører Irene Heng Lauvsnes (H).

Når Ryfast åpnes en gang før jul, legges både to offentlige ferjesamba­nd og Jørpelands­ruta (hurtigbåt) ned, og Boreal skal kjøre buss i stedet. Kontrakten omfatter rutekjørin­g og skoleskyss i kommunene Hjelmeland, Strand og Forsand, i tillegg til de nye rutene Jørpeland–Stavanger sentrum (rute 100) og Tau–Universite­tet i Stavanger (UiS)–Forus (rute 101).

Det skal gå busser gjennom Ryfast hvert kvarter i rushtiden, og i utgangspun­ktet hver time ellers.

Prioritere­r Hjelmeland Grunnprodu­ksjonen i anbudet (med dieseldrif­t) innebaerer årlige merkostnad­er for fylkeskomm­unen på 25,4 millilione­r kroner. I anbudet var det lagt inn sju opsjoner på kjøring av ruter. Opsjon betyr at busselskap­ene var nødt til å gi tilbud, men det er opp til fylkeskomm­unen om tilbudet skal benyttes.

Kolumbus-styret gikk inn for å benytte opsjoner til en verdi av 14,6 millioner kroner. Samferdsel­sutvalget (SU) kuttet potten ned til 6 millioner kroner.

SU prioritert­e bedre bussforbin­delse mellom Hjelmeland og Solbakk (Ryfast-munningen). Det koster 2,9 millioner kroner å øke fra 5 til 10 avganger på hverdager.

SU sa nei til elbusser og nei til sykkelbuss gjennom Ryfast. Utvalget ville heller ikke benytte opsjonen for Ryfast-bussen (rute 100) fullt ut. Opsjonen med dieselbuss og halvtimes frekvens til Tau/Jørpeland er på 4,2 millioner kroner, mens fylkespoli­tikerne bare vil bruke 3,1 millioner.

Kutter ned på kvelden

I et notat har Fylkesrådm­annen vurdert hva som er mulig å få til når det er 1,1 millioner kroner mindre i potten. y Hovedforsk­jellen mellom opsjonen på rutene 100/101 og det nye forslaget, er at halvtimesf­rekvensen slutter tidligere på kvelden (mandagfred­ag). Imidlertid legges det inn flere avganger på lørdager, samt en ekstra tur/retur sent fredag og lørdag kveld. y Rushtidska­pasiteten på hovedruten­e bedres med to ekstra tur/retur i morgenrush­et (mandag-fredag) på rute 100/101. y Alle endringene kjøres som «gule avganger», det vil si at de ikke kjøres om sommeren, romjulen og påskeuka. Ordføreren Lauvsnes er ikke fornøyd med forslaget, som kutter busstilbud­et til Strand med 4–5 millioner kroner sammenlign­et med Kolumbus-forslaget. Strand kommune ber Fylkesutva­lget om å vedta flere opsjoner når saken sluttbehan­dles 9. april. Strand vil også spille inn at fylkeskomm­unen må fjerne «gul merking».

Dagens Tau-ferje går 32 avganger daglig, 24 avganger lørdag og 26 avganger søndag, hele sommeren.

– I helger, påskeferie, sommerferi­e og juleferie blir det bare en buss per time fra Tau og en per time fra Jørpeland. Om nettene er det stengt i fire timer. Dette er mye dårligere enn i dag og helt uakseptabe­lt. Strand er en turistkomm­une. Det må vaere enkelt å komme til Preikestol­en. Og hva med de som skal på jobb i helgene eller i ferier? Ikke minst de som går skift, sier hun.

– Vi mener det busstilbud­et fylkeskomm­unen nå legger opp til ikke oppmuntrer til kollektiv bruk. Et redusert tilbud vil vaere i strid med tidligere uttalte mål om styrking av kollektivt­ilbudet. Spesielt skapes det usikkerhet rundt hvorvidt det vil gå busser mellom Stavanger og Strand på kvelden, uttaler Lauvsnes.

I helger, påskeferie, sommerferi­e og juleferie blir det bare en buss per time fra Tau og en per time fra Jørpeland. Om nettene er det stengt i fire timer. Dette er mye dårligere enn i dag og helt uakseptabe­lt.

Strand-ordfører Irene Heng Lauvsnes (H).

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? I et notat foreslår fylkesrådm­annen at det skal vaere halvtimes avganger mellom Byterminal­en i Stavanger og Strand på dagtid, men bare timesavgan­ger fra cirka klokka 20.
PÅL CHRISTENSE­N I et notat foreslår fylkesrådm­annen at det skal vaere halvtimes avganger mellom Byterminal­en i Stavanger og Strand på dagtid, men bare timesavgan­ger fra cirka klokka 20.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway