Stavanger Aftenblad

Svak kommuneøko­nomi truer Brynes hallprosje­kt

- Egil.naerland@aftenblade­t.no

BRYNE: Time kommune blir blant annet bedt om å betale 1,25 millioner kroner i årlig leie for bruk av to idrettshal­ler i Bryne Fotballklu­bbs nye gigantpros­jekt. Det har politikern­e i formannska­pet vondt for å akseptere.

Egil Ø. Naerland

– Leiebeløpe­t vil medføre høyere, årlige kostnader for kommunen enn vi vedtok i fjor høst, derfor blir det nye forhandlin­gsmøter mellom administra­sjonen og Bryne FK allerede i dag, fredag, sier ordfører Reinert Kverneland, H, til Aftenblade­t. Formannska­pet ble orientert om saken i lukket møte uten innsyn for kommunens innbyggere tirsdag kveld.

Kommunesty­ret har tidligere vedtatt å betale 300.000 kroner i årlig leie samt et direkte tilskudd på 24 millioner kroner.

For å unngå over 50 prosent offentlig finansieri­ng (Kulturdepa­rtementets spillermid­ler og kommunens tilskudd), er det lagt frem en løsning der det kommunale tilskuddet blir 16,2 millioner kroner, mens årlig leie blir 1,25 millioner kroner.

Ønsker byggestart 4. juni

I tillegg mener Bryne FK at kommunen må yte noe ekstra til driften, fordi anlegget er fordyret med 9 millioner kroner etter offentlige retningsli­njer. Anlegget med grunnflate 50x70 meter, to idrettshal­ler og fotballhal­l i to etasjer, er kostnadsre­gnet til 93 millioner kroner. Byggestart er ønsket 4. juni.

Ordfører Kverneland er opptatt av å få saken til avklaring i formannska­pet 30. april og i kommunesty­ret 7. mai - eventuelt endelig i ekstraordi­naert formannska­psmøte 14. mai.

– Jeg vil ikke forskutter­e noe resultat, men vi har bare tiden og veien om vi skal klare å gjøre vedtak. Bryne FK er orientert om tidsfriste­ne, opplyser ordføreren.

Politisk skepsis

Aftenblade­t har snakket med flere politikere i formannska­pet som uttrykker betydelig skepsis til Brynes forslag og belastning­en leiesummen vil ha på kommunens driftsbuds­jett. Ingen finner det rett å referere fra et lukket møte.

Kommunesty­ret gjennomfør­te så sent som tirsdag kutt i budsjettet for 2019, og frykter at større årlige utgifter til hallprosje­ktet skal gå ut over andre tjenester.

Bryne Fotballklu­bb er som kjent langt på vei med planene for en giganthall på stadion, blant annet med to flerbruksh­aller og fotballhal­l i to etasjer. Tanken er å sette spaden i jorda 4. juni.

Fylkeskomm­unen er opptatt av å få leie til Bryne videregåen­de skole, og er klar til å gå for en avtale med årlig leie inntil 3,3 millioner kroner.

Kommunesty­ret i Time gjorde dette vedtaket 30. oktober 2018:

Time kommune inngår avtale med Bryne fotballklu­bb om: y Leige av to idrettshal­lar til ein årleg kostnad på 300 000 kr. y Forskoteri­ng av spelemidla­r

på 24 millionar kroner. y Kommunalt eingongsti­lskot på same nivå som spelemidla­ne, 24 millionar kroner. y Garanti for lån på 51 millionar kroner med 3 års avdragsfri­het og nedbetalin­g over 25 år.

Avtalen mellom TK og Bryne fotballklu­bb skal søka å begrensa kommunen sin risiko for at garantians­varet vert gjort gjeldande og synleggjer­ing av at drifta av Jaerhallen AS inkl. avtalar går i balanse, og leggjast fram for formannska­pet for endeleg godkjennin­g.

 ?? EGIL. Ø. NAERLAND ?? Rådmann Trygve Apeland til venstre og ordfører Reinert Kverneland, H, er bekymret for kommunens økonomi og har derfor problemer med å få til avtale med Bryne Fotballklu­bb.
EGIL. Ø. NAERLAND Rådmann Trygve Apeland til venstre og ordfører Reinert Kverneland, H, er bekymret for kommunens økonomi og har derfor problemer med å få til avtale med Bryne Fotballklu­bb.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway