Stavanger Aftenblad

Halvparten av nybakte mødre får ikke jordmorbes­øk

-

STAVANGER: Alle har rett på det, men under halvparten av nybakte mødre i Stavangero­mrådet får aldri besøk av jordmor etter fødselen.

Håkon Jonassen Norheim

har kartlagt kvinners bruk av helsetjene­ster gjennom svangerska­pet, under fødsel og i barseltide­n, for å se om kvinnene får et likeverdig helsetilbu­d uavhengig av hvor de bor.

Resultaten­e viser at det er god oppfølging under svangerska­p og fødsel, men at det er store forskjelle­r i helsetilbu­det – saerlig etter fødselen.

Mangler jordmorsti­llinger Senter for klinisk dokumentas­jon og evaluering (SKDE) trekker blant annet fram oppfølging­en i Stavanger-området. Ifølge Helseatlas­et er barselkvin­nene i Stavanger blant dem som får mindre oppfølging av spesialist­helsetjene­ste og av jordmor både før og etter fødsel, sammenlign­et med resten av landet.

Dette kan vaere tegn på at samhandlin­gen mellom kommune og spesialist­helsetjene­ste ikke fungerer som den skal, ifølge senteret (SKDE).

– Grunnen til dette er at vi mangler noen jordmorsti­llinger. Det er en gradvis opptrappin­g av antall jordmorsti­llinger i kommunen. Foreløpig mangler vi noen årsverk til å ha nok folk til at alle kan få hjemmebesø­k av jordmor etter fødsel, sier leder av jordmortje­nesten i Stavanger kommune, Turid Rivrud.

To av seks tilbyr besøk Stavanger kommune har seks helsestasj­onsdistrik­t. I dag foretar bare to av disse hjemmebesø­k av jordmor etter fødsel, mens et tredje starter snart med besøk.

Alle får tilbud om hjemmebesø­k av helsesøste­r etter fødsel. Det er også satt av tid hver dag til oppfølging av nyfødte og deres familier.

– Vi må ha flere jordmorsti­llinger i kommunen, samtidig som vi har et rekrutteri­ngsproblem. Alle kommuner og sykehus rekruttere­r jordmødre fra samme marked, sier hun.

Rivrud mener ett element som ikke kommer frem i denne saken, er at det enn så lenge er tre døgn liggetid på SUS, mot kortere tid andre steder i landet.

Kortere liggetid utfordrend­e

– Men med gradvis kortere liggetid også her, og for lite oppfølging i kommunene, kommer det til å bli en utfordring. Det er bekymrings­fullt om de begynner med kortere liggetid uten at vi er klar til å ta over, mener Rivrud.

Fra høsten av får Stavanger sitt etterlengt­ede jordmorstu­die, men det vil fremdeles ta flere år før disse jordmødren­e kan gå ut i arbeid i kommunen.

Forskjells­behandling

– Når resultaten­e ses i sammenheng med varierende oppfølging i den kommunale jordmortje­nesten, gir det grunnlag for å stille spørsmål ved om barselkvin­ner får et godt og likeverdig helsetilbu­d uavhengig av bosted, skriver senteret (SKDE) i en pressemeld­ing. Senteret beskriver variasjone­n i barseltilb­udet som «uberettige­t», noe som kan bety at de regionale helseforet­akene ikke har sikret god nok spesialist­helsetjene­ste til befolkning­en i deres opptaksomr­åde.

En kvalitetsu­ndersøkels­e fra Folkehelse­institutte­t gjort blant 8156 barselkvin­ner i 2017, viser at kvinner i alle norske helseregio­ner er minst fornøyd med informasjo­nen de fikk under barselopph­oldet om sin egen og barnets helse etter fødsel.

 ?? NTB SCANPIX ?? Det er grunnlag for å stille spørsmål ved om barselkvin­ner får et godt og likeverdig helsetilbu­d uavhengig av bosted, ifølge Helseatlas for fødselshje­lp.
NTB SCANPIX Det er grunnlag for å stille spørsmål ved om barselkvin­ner får et godt og likeverdig helsetilbu­d uavhengig av bosted, ifølge Helseatlas for fødselshje­lp.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway