Stavanger Aftenblad

Her oppstår det fullt oljebråk i Rogaland Ap

- Geir.sondeland@ aftenblade­t.no

OSLO: Hadia Tajik, Stanley Wirak og Frode Berge reagerer kraftig på at Marianne Chesak vil bryte med Aps Lofoten-kompromiss. Delegasjon­slederen kan bli tvunget til å støtte Rogaland Aps offisielle standpunkt.

Geir Søndeland

I så fall må Chesak stå på kompromiss­et hun ikke støtter om å konsekvens­utrede Nordland 6 i den betente saken om oljeaktivi­tet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Mulig voteringst­vang avgjøres fredag. I går ba Chesak delegasjon­en om forståelse. – Det synes jeg ikke er uproblemat­isk, sa Frode Berge, som på landsmøtet sitter med oljesaker i redaksjons­komiteen.

I går varslet han «virkelig spenning» på petroleums­feltet, blant annet om oljeskatte­regimet.

Ap-nestleder Hadia Tajik, som ikke tilhører delegasjon­en under landsmøtet, sa seg enig med Berges Chesak-kritikk.

– Jeg er enig med Frode og Hadia, sa fylkeslede­r Stanley Wirak.

Han mener det er «veldig problemati­sk» å fristille delegater på denne måten.

– Tiden er inne for å verne Karmøy-ordfører Jarle Nilsen minnet delegatene om at de på landsmøtet represente­rer Rogaland Ap sin mening.

– Vi skal stå for det partiet mener, sa Nilsen.

– Tiden er inne for å verne disse områdene, sier Chesak, som kaller dette en «utrolig viktig sak».

– Jeg hadde jo håpet på at det var takhøyde og raushet til at man fikk lov til å stemme etter hjertet i saker som er så viktige, sier hun.

– Men du kommer til å føye deg etter flertallet?

– Ja, det gjør jeg.

– Så da må du stemme mot egen overbevisn­ing?

– Det vet jeg ikke. Den debatten tar vi fredag. Hvis gruppen mener det, kan jeg bli nødt til å gjøre det. – Er dette bare en symbolsak? – Det er mer enn det, og nå er tiden moden for å si sånne ting høyt, og jeg tenker det er viktig at jeg tar debatten innad i eget parti og er åpen om hvor jeg står. Selv om vi er fra oljefylket, må det vaere rom for egne meninger, også når det kommer til olje, sier Chesak.

Hadia Tajik mener delegatene må stå fast på Rogaland Ap-vedtaket. – Det er viktig at vi står samlet fra fylket vårt. Vi må sende et tydelig signal inn til resten av Arbeiderpa­rtiet om hvor viktig oljeog gassindust­rien er, ikke bare for fylket vårt, men for landet. Den beskjeden blir tydeligere om vi står sammen om den, sier Tajik.

Ønsker lojale delegater

– Hva er signaleffe­kten av at delegasjon­slederen i Rogaland stemmer med AUF?

– Jeg har stor respekt for Marianne Chesak. Hun er grundig og hardtarbei­dende og går inn i det politiske med en overbevisn­ing. Men jeg tror at det vil tjene saken og Rogaland Ap om vi klarer å stå samlet, sier Tajik, som ikke har stemmerett når fylkeslage­t avgjør mulig fristillin­g fredag.

– Er dette et samvittigh­etsspørsmå­l?

– Tradisjone­lt handler samvittigh­etssaker i Ap enten om kongen eller Gud. Meg bekjent, handler ikke Lofoten, Vesterålen og Senja om noen av delene, sier Tajik.

Berge påpeker at fylkeslage­t har et tydelig vedtak og at delegasjon­en før landsmøtet diskuterte kjøreregle­ne.

– Det er det naturlig at vi som represente­rer Rogaland Ap, er lojale mot og følger opp. AUF er i en saerstilli­ng. Det er helt greit og ryddig. Men jeg forventer jo at delegasjon­en for øvrig er lojale og forholder seg til det som er fylkespart­iets klare politikk på et veldig viktig område, sier han.

– La oss stå på kompromiss­et vårt. Det blir ikke lett å føre valgkamp på Vestlandet om vi gå mot oljepoliti­kken vår nå. Jeg synes jeg hører Høyre allerede, sa Wirak i landsmøtes­alen.

 ?? TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX ?? Frode Berge og Stanley Wirak tok den strenge tonen i oljedebatt­en i Rogaland Ap-delegasjon­en i går.
TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX Frode Berge og Stanley Wirak tok den strenge tonen i oljedebatt­en i Rogaland Ap-delegasjon­en i går.
 ??  ?? Hadia Tajik stilte seg kritisk til å fristille delegater i Lofoten-spørsmålet.
Hadia Tajik stilte seg kritisk til å fristille delegater i Lofoten-spørsmålet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway