Stavanger Aftenblad

Støre ønsker nytt industriev­entyr til havs

-

OSLO: – Norsk leverandør­industri kan bli best i verden, også på havvind, sier Jonas Gahr Støre.

I januar sa Rogaland Høyre nei til å gi flere konsesjone­r til vindkraft på land de neste fire årene.

Denne uken uttalte Høyres ordførerka­ndidat i Stavanger, John Peter Hernes, at vindmøller på land må droppes til fordel for havvind.

– Igjen skaper Høyre en kunstig motsetning. Det er som når de sier skolemat eller kunnskap. Kunnskap og skolemat passer veldig godt sammen. Vi bør både kunne ha vind på land og vind til havs, sier Støre til Aftenblade­t.

I går lanserte han sin plan for et industriev­entyr med flytende havvind: y Åpne flere områder for vindproduk­sjon til havs, slik at Norge kan bli en stor produsent av flytende havvind med konkurrans­edyktige aktører i hele verdikjede­n. y Utarbeide et tydelig veikart for utvikling av havvind i Norge. y Ta initiativ til et nordsjøsam­arbeid for utvikling av en langsiktig forvaltnin­gsplan for havvind, med tanke på eksport til Europa. y Innen 2030 skal norske selskaper ha en ambisjon om 10 prosent markedsand­el av den globale omsetninge­n i havvindmar­kedet, og en omsetning på 50 milliarder kroner. y Norsk havvind må bety norske arbeidspla­sser. I Storbritan­nia har havvindnae­ringen forpliktet seg til å bygge en sterkere britisk leverandør­kjede, med nasjonalt innhold i leveransen­e på 60 prosent innen 2030. Ap vil ha en lignende forpliktel­se i Norge. y Erstatte elektrisit­etsproduks­jon fra gassturbin­er med havvind. y Gi Statnett ansvar for å utvikle og drifte et fremtidig offshore strømnett i Nordsjøen, for å bidra til elektrifis­ering av oljevirkso­mheten og utvikling av havvind.

– Våre folk i olje- og gassindust­rien kan lede an i utviklinge­n av en global havindustr­i, sa Støre.

– Men da må vi tenke industriel­t, slik vi gjorde da vi fant oljen. Vi må åpne Nordsjøen som øvingsaren­a og produksjon­sområde for havvind. Og som med oljen og gassen, må Equinor dra med seg norske underlever­andører når de nå går inn i havvind. Norsk leverandør­industri skal bli best i verden, også på havvind.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway