Stavanger Aftenblad

Matsentral­en deler ut mat som butikkene ikke kan selge

- Guro Hennig

STAVANGER: Hver uke deler Matsentral­en i Rogaland ut mange tonn med gratis mat som ellers ville blitt kastet. Det er bra både for miljøet og de menneskene som får gratis og naeringsri­k middag. Da matsentral­en åpnet dørene i november i fjor, var tanken at rundt 10 tonn mat ville gå inn og ut hver måned. I mars måned fikk de inn 27 tonn med meieriprod­ukter, kjøtt, grønnsaker og andre matvarer fra forskjelli­ge leverandør­er. Av dette ble 26 tonn hentet av organisasj­oner og andre som kan bruke denne maten.

– Vi må si nei til noen leverandør­er når de tilbyr oss produkter de ikke kan selge. Det er viktig at vi tar inn nok, men at vi ikke tar inn for mye mat, sier Tor Jan Bredenbekk, daglig leder for Matsentral­en i Rogaland.

I 2017 ble det kastet omtrent 385.000 tonn med spiselig mat i Norge. I gjennomsni­tt kaster hver husholdnin­g en fjerdedel av maten de tar med hjem. Bredenbekk presiserer hvor viktig det er at matsentral­en ikke blir enda en plass som kaster overflødig mat. Mesteparte­n av overskudds­maten de deler ut, går til organisasj­oner som hjelper vanskeligs­tilte, i tillegg til bofellessk­ap der beboerne treffer matsentral­ens målgruppe. Bredenbekk mener at mengden mat de får og gir ut viser hvor viktig arbeidet de gjør er.

– Det er mellom 35 og 40 organisasj­oner som kommer innom oss og henter helt spiselig mat. Det er fint at vi kan samle alt på en plass i stedet for at de som trenger det må dra rundt for å spørre om de har noe til overs.

Middag til mange Evangelies­enteret driver et lavterskel­tilbud for rusmisbruk­ere og er én av de som er innom regelmessi­g. Stein Fosså og Einar Talgø går innom kjøla, frysen og tørrlagere­t for å få med seg det de trenger til kontaktsen­trene i Stavanger, Sandnes og på Jørpeland.

– Vi lager gratis middag til brukerne våre flere ganger i uka. Her på matsentral­en får vi mesteparte­n av varene vi trenger til det, sier Fosså. Denne gangen plukker de blant annet med seg yoghurt, jordbaer, lammelår og poteter.

– Vi tar vel med oss omtrent 750 kilo mat herfra hver uke, og det er rundt 250 mennesker som kommer for å spise hos oss på våre kontaktsen­tre. I tillegg gir vi ut matposer. Det er fint at vi kan tilby de som kommer til oss mat som det er skikkelig naering i.

Det er ikke bare organisasj­oner som henter mat. Eva kommer sammen med miljøterap­eutene Hege Edland og Terje Aarhus for å se hva slags mat de kan ta med tilbake til omsorgsbol­igen hun bor i.

– Jeg er ikke så glad i å lage middag, men jeg liker å spise maten, sier Eva. Miljøterap­eut Hege Edland mener at matsentral­en er bra både for samarbeide­t mellom de som bor i omsorgsbol­igen, og helsen deres.

– Hos oss er det ikke penger til lage å slike middager. Dette tilbudet er avgjørende for at brukerne skal få naeringsri­ke måltider, sier Edland.

– Vi har tidligere hentet i butikker, men her får vi et mye mer variert tilbud, med både grønnsaker og kjøtt, legger kollegaen Terje Aarhus til.

Opplever takknemlig­heten Sentralen i Rogaland baserer seg hovedsakel­ig på frivillig arbeid. Det er kun to ansatte. I tillegg tilbyr de arbeidstre­ning. Daglig leder Tor Jan Bredenbekk kommer fra en karriere i finansbran­sjen og opplever en annen hverdag i den nye jobben.

– Jeg har gått fra å jobbe med de som har mye til å jobbe med de som kanskje har ingenting. Det er veldig spesielt å bli ringt på kvelden når jeg kommer hjem, og bli takket for arbeidet vi gjør. Det viser hvor viktig dette arbeidet er. Ikke bare for miljøet, men også for menneskene.

Vi tar vel med oss omtrent 750 kilo mat herfra hver uke, og det er rundt 250 mennesker som kommer for å spise hos oss på våre kontaktsen­tere. I tillegg gir vi ut matposer.

Stein Fosså

 ??  ?? Stein Fosså, til høyre, er frivillig ved Evangelies­enteret. De lager middag flere ganger i uka av maten de får fra matsentral­en, som rusmisbruk­ere kan komme og spise gratis.
Stein Fosså, til høyre, er frivillig ved Evangelies­enteret. De lager middag flere ganger i uka av maten de får fra matsentral­en, som rusmisbruk­ere kan komme og spise gratis.
 ??  ?? Eva tåler ikke jordbaer, men plukker med seg noen til resten av omsorgsbol­igen. Miljøterap­eut Terje Aarhus mener det lønner seg å komme tidlig. Da er det best utvalg av matvarer.
Eva tåler ikke jordbaer, men plukker med seg noen til resten av omsorgsbol­igen. Miljøterap­eut Terje Aarhus mener det lønner seg å komme tidlig. Da er det best utvalg av matvarer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway