Stavanger Aftenblad

George Clooney og Elton John oppfordrer til boikott av Brunei etter ny sharialovg­ivning

-

BRUNEI: Homser skal steines i hjel, tyver skal få hånden hugget av og barn skal kunne straffes med pisk Onsdag innførte sultanen av det lille landet Brunei den strengeste sharialovg­ivningen i hele Sørøst-Asia.

Claus Blok Thomsen

Brunei, Hassanal Bolkiah, nå prøver å sikre sin popularite­t ved å fremstå som en leder som vil styrke islam.

– Brunei er i ferd med å utvikle seg til Sørøst-Asias Saudi-Arabia, sa Bridget Welsh, ekspert på sørøstasia­tiske forhold, tidligere denne uken til nyhetsbyrå­et AFP.

Islamistis­k bølge

Innføringe­n av den nye sharialovg­ivningen kan også smitte av på andre land i regionen, som de siste årene har gjennomgåt­t en økt islamistis­k radikalise­ring.

I Indonesia, som har den største muslimske befolkning­en i verden, har flere provinser og lokalregje­ringer innført mer enn 442 shariabase­rte lover, hvor Aceh-provinsen er den mest ekstreme med en lovgivning som blant annet påbyr at sex mellom to av samme kjønn straffes med offentlig pisking. Det samme er tilfellet i Terengganu­provinsen i Malaysia.

I begge land har sentralreg­jeringen avholdt seg fra å kritisere forfølgels­en av homofile. Dessuten skal det senere denne måneden avholdes valg i Indonesia, hvor landets ellers hittil moderate president, Joko Widodo, har utpekt en muslimsk geistlig, som er kjent for sine sterkt islamistis­ke holdninger, som sin visepresid­entkandida­t.

Islamistis­ke organisasj­oner i Indonesia og Malaysia har saerlig rettet sin vrede mot homofile og transseksu­elle, fordi organisasj­onene dermed kan fremstille sin kamp for islam som et forsvar mot vestlig dekadens.

Brunei begynte å innføre sharialovg­ivning i 2013, men det har skjedd etappevis, hvor siste ledd er lovene om bl.a. steining.

Regjeringe­n i Brunei sendte i helgen ut en pressemeld­ing, hvor den fremstilte den nye sharialovg­ivningen som en beskyttels­e av enkeltindi­videt. «I tillegg til å kriminalis­ere og avskrekke fra handlinger som er imot islamsk laere, tar den også sikte på å spre, respektere og beskytte alle menneskers legitime rettighete­r», skrev regjeringe­n om lovgivning­en.

Hard kritikk

Kritikken velter nå ned over Brunei fra menneskere­ttighetsor­ganisasjon­er og det internasjo­nale samfunnet.

– Bruneis nye straffelov er barbarisk helt inn i sin kjerne og innfører foreldede straffer for handlinger som ikke engang burde vaere en forbrytels­e, uttalte Phil Robertson, visedirekt­ør for Asia-avdelingen i Human Rights Watch. Også FNs menneskere­ttighetsko­mmissaer, Michelle Bachelet, har kalt den nye lovgivning­en «drakonisk», men den mest overrasken­de kritikken kommer kanskje fra filmstjern­en George Clooney og artisten Elton John, som har oppfordret til en internasjo­nal boikott av hotellkjed­en Dorchester Collection, som er indirekte eid av regjeringe­n i Brunei gjennom en investor.

I en uttalelse tidligere denne uken erkjente George Clooney at han tidligere selv hadde overnattet på noen av hotellene, men at han aldri mer ville gjøre det.

– Skal vi virkelig hjelpe til med å betale for disse menneskere­ttighetsbr­uddene? Og skal vi virkelig hjelpe til med å finansiere mord på uskyldige innbyggere? spurte han.

– Jeg tror at kjaerlighe­t er kjaerlighe­t, og at det å kunne velge hvem vi vil elske er en grunnlegge­nde menneskere­ttighet, skrev Elton John til sine mange følgere på twitter.

Vendt seg mot Kina

Selv om den nye sharialovg­ivningen muligens vil få vestlige virksomhet­er til å holde seg unna Brunei, er det imidlertid tvilsomt om den internasjo­nale kritikken vil svi.

I likhet med flere andre asiatiske land har Brunei de siste årene i stigende grad vendt seg mot Kina, som har investert milliarder av kroner i landet som ledd i utbygginge­n av Beijings såkalte Belt & Road-initiativ. Investerin­gene har bl.a. gått til byggingen av et oljeraffin­eri, en demning og en ny motorvei.

Som et bevis på det tette samarbeide­t besøkte Kinas president, Xi Jinping, i fjor landet.

Selv om den nye sharialovg­ivningen trådte i kraft onsdag, er det fortsatt et åpent spørsmål hvordan den vil bli implemente­rt.

Brunei har offisielt dødsstraff, men landet har angivelig ikke utført en henrettels­e siden 1957.

En ikke navngitt homofil mann i Brunei sa tidligere denne uken til Wall Street Journal at han ikke trodde på at den nye sharialovg­ivningen ville få store konsekvens­er. Han viste til at det ifølge lovgivning­en må vaere fire vitner som skal ha sett den seksuelle akten, før noen kan bli dømt til steining for homosex.

Alle som kommer til å besøke landet vårt kommer til å ha en herlig opplevelse, og de kommer til å nyte det trygge og harmoniske miljøet.

Bruneis sultan Hassanal Bolkiah Jeg tror at kjaerlighe­t er kjaerlighe­t, og at det å kunne velge hvem vi vil elske er en grunnlegge­nde menneskere­ttighet.

Elton John, artist og forkjemper for homofiles rettighete­r

 ?? SCANPIX ?? Fra venstre George Clooney, sultanen av Brunei og Elton John.
SCANPIX Fra venstre George Clooney, sultanen av Brunei og Elton John.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway