Stavanger Aftenblad

Kronprins-besøk på klimatrued­e stillehavs­øyer

-

TONGA: Flere stillehavs­øyer står i fare for å forsvinne dersom havnivået fortsetter å stige. I dag lander kronprins Haakon og utviklings­ministeren på Tonga.

Hav og klima står på programmet når kronprinse­n og utviklings­minister Dag Inge Ulstein (KrF) besøker Tonga og deretter Fiji og Samoa i Sør-Stillehave­t neste uke.

– Denne turen blir viktig fordi den gir oss muligheten til å sette klima og hav – to av de viktigste temaene i tiden – på dagsorden, sier Ulstein til NTB.

Trues

Tonga er et av flere land i Stillehave­t som trues av stigende havnivå som følge av klimaendri­ngene. Smeltingen av isbreene på polene har ført til at havnivået rundt Tonga har steget over 7 millimeter årlig siden 1993, noe som er mer enn verdensgje­nnomsnitte­t på 3,2 millimeter, ifølge kongedømme­ts klimarappo­rt fra i fjor. Det stigende havnivået truer blant annet jordbruket, som er landets hovednaeri­ng.

Stigende havnivå har også sendt folk på flyttefot. Allerede er det mange samfunn på enkelte øyer som har måttet flytte til andre øyer fordi høyere vannstand gjorde det umulig å bo der. Lokal infrastruk­tur på havnivå må hvert år bygges på nytt fordi veier forsvinner under vann og antall stormer øker.

Ser fram til møtet

Hvordan klimaendri­ngene allerede har påvirket Vennskapsø­yene, som Tonga også kalles, er noe kronprinse­n og utviklings­ministeren skal få se med egne øyne.

– Jeg ser virkelig fram til å møte dem som lever på disse stillehavs­øyene, og som opplever klimaendri­ngene bokstaveli­g talt på kroppen. Til tross for at det ikke er de som forurenser mest, verken med utslipp eller med søppel i havet, betaler de en mye høyere pris enn vi gjør, sier Ulstein.

Fred og sikkerhet

Målet med besøket er å styrke partnerska­pet med øystater i Sør-Stillehave­t for å fremme felles interesser i FN og internasjo­nalt samarbeid, blant annet i saker som gjelder nettopp hav og klima, og dessuten fred og sikkerhet.

Fredag blir kronprinse­n og bistandsmi­nisteren mottatt i audiens i palasset i hovedstade­n Nuku’alofa av kong Tupou VI. Lørdag står feltbesøk på Tonga på programmet.

Mandag er kronprinse­n og utviklings­ministeren på plass på Fiji for politiske møter. Der skal de blant annet møte president Jioji Konusi Konrote og statsminis­ter Frank Bainimaram­a i hovedstade­n Suva.

Universite­tsbesøk

Tirsdag skal de blant annet besøke University of South Pacific, som har hovedkvart­er i Fiji med campuser i tolv land i Stillehave­t. Kronprinse­n skal holde tale til studenter om baerekraft­ig utvikling, hav og klima.

I likhet med Tonga, er Fiji også et land som trues av klimaendri­nger. Også på Samoa vil dette vaere tema.

Kronprinse­n blir den første i den norske kongefamil­ien til offisielt å besøke Tonga, Fiji og Samoa. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway