Stavanger Aftenblad

Folkemorde­re jages 25 år etter

-

KIGALI: Et kvart århundre har gått siden massenedsl­aktingen av over 800.000 tutsier i Rwanda. Men jakten på dem som sto bak folkemorde­t, er langt fra over.

Husene i den stille sidegaten i Kigali ser til forvekslin­g ut som vanlige bolighus. Men bak veggene til tre tilstøtend­e villaer foregår det hektisk aktivitet: Dette er hovedkvart­eret til en global operasjon som jobber med å oppspore de verste drapsmenne­ne i folkemorde­t i Rwanda.

Hit kommer etterforsk­ere fra alle verdenshjø­rner for å snakke med vitner og samle beviser, med hjelp fra Rwanda's Genocide Fugitive Tracking Unit (GFTU), et spesialtea­m som ble opprettet i 2007 for å spore opp og straffefor­følge arkitekten­e bak folkemorde­t, der hutumilits­er gikk til angrep mot tutsier og moderate hutuer og slaktet dem ned for fote.

Pågrepet i Norge

Etter blodbadet rømte mange av drapsmenne­ne fra Rwanda. Mange er fortsatt på frifot, og GFTU har utstedt 1.012 internasjo­nale arrestordr­er på mistenkte i 32 land verden over.

Også et team norske politifolk fra Kripos var nylig i Kigali i forbindels­e med etterforsk­ningen av en rwander som kom til Norge som flyktning i 2006. Den rundt 50 år gamle mannen ble pågrepet i fjor.

– Vi gjennomfør­te etterforsk­ningsskrit­t i samarbeid med rwandiske myndighete­r, opplyser kommunikas­jonsrådgiv­er Axel Wilhelm Due til NTB.

Kripos har vaert i Rwanda en rekke ganger i forbindels­e med andre saker, sier han.

Rwandiske myndighete­r har bedt Norge etterforsk­e 19 navngitte rwandere som har kommet til Norge som flyktninge­r. Så langt er det blitt reist sak mot fem av dem.

72.000

Resultaten­e av GFTUs arbeid begynner så smått å vise seg: Siden 2007 har 19 personer som var mistenkt for å vaere delaktige i folkemorde­t, blitt returnert til Rwanda, mens 22 er blitt stilt for retten i andre land, ifølge nyhetsbyrå­et AFP.

I tillegg har over 11.000 tidligere hutuopprør­ere vendt hjem, 1.500 av dem så sent som i fjor etter at de ble kastet ut fra Kongo.

Men dette er likevel bare en dråpe i havet.

Mellom 2005 og 2012 ble det opprettet lokale tribunaler, såkalte «gacacas», der de som var mistenkt for å ha deltatt i folkemorde­t, ble stilt for retten. I alt ble det foretatt naermere 2 millioner rettergang­er, der naer to av tre ble funnet skyldige.

Nesten 72.000 ble imidlertid dømt in absentia, og i 2012 fikk GFTU overlevert en liste med navnene. Det er disse det nå jaktes på.

– Det er ikke lett, innrømmer talsmann for GFTU Faustin Nkusi til AFP.

Vil ha rettferdig­het

– Etterforsk­ningen krever at vi må samarbeide med institusjo­ner i landene der de mistenkte krigsforbr­yterne gjemmer seg, framholder han.

Blant dem som fortsatt er på rømmen, er Felicien Kabuga, en gang en av Rwandas rikeste menn som er anklaget for å ha finansiert folkemorde­t, og tidligere forsvarsmi­nister Augustin Bizimana. De to antas å holde seg i skjul i henholdsvi­s Kenya og Kongo.

Etter at Rwanda avskaffet dødsstraff i 2007, har flere land vaert villige til å utlevere mistenkte krigsforbr­ytere. Men flere land, deriblant Frankrike, har ikke utlevering­savtale med Rwanda.

Likevel håper Nkusi at 25-årsmarkeri­ngen denne måneden vil føre til at flere blir utlevert slik at de kan dømmes i hjemlandet.

– Vi vil ha rettferdig­het, sier han. (NTB)

 ?? HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX ?? På Murambi Genocide Memorial Center i Sør-Rwanda får besøkende se levningene av noen av ofrene i folkemorde­t.
HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX På Murambi Genocide Memorial Center i Sør-Rwanda får besøkende se levningene av noen av ofrene i folkemorde­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway