Stavanger Aftenblad

– Jeg har klima som toppriorit­et

- Utviklings­minister, (KrF)

POLITIKK: Det er de mest sårbare menneskene som rammes hardest om vi ikke stanser klimaendri­ngene. Som utviklings­minister vil jeg ha klima som toppriorit­et.

Dag-Inge Ulstein

Jeg kan trøste de ungdommene som ble lurt av dobbeltgje­ngeren min under klimademon­strasjonen for en drøy uke siden med at den ekte utviklings­ministeren vil jobbe for at klima skal vaere en hovedprior­itet i norsk utviklings­politikk.

Vi lever i en tid med enorme framskritt. Millioner har arbeidet seg ut av fattigdom. Barnedødel­igheten har falt dramatisk. Stadig flere barn får gå på skole.

Hovedutfor­dringen er at noen faller utenfor. I mine første to måneder som utviklings­minister har jeg møtt en rekke aktører som arbeider for å inkludere og bekjempe diskrimine­ring av etniske minoritete­r, mennesker med funksjonsh­emminger, jenter og kvinner, og folk med en annen tro. Mitt budskap er krystallkl­art: Regjeringe­n skal stå med de mest sårbare og kjempe deres sak.

Men verden står overfor en trussel som kan gjøre det umulig for disse gruppene å arbeide seg ut av fattigdom: Dersom vi ikke klarer å stanse klimaendri­ngene, vil framgangen snus til dramatisk tilbakegan­g.

Ekstremtør­ke

Vi har begynt å merke klimaendri­ngene her hjemme. Ekstremtør­ken i fjor sommer rammet norske bønder hardt. Da høsten kom, ble tørke erstattet med flom. Konsekvens­ene var tøffe for de som ble rammet. Men ingen menneskeli­v gikk tapt.

I sårbare land rammer ekstremvae­r hardere. Syklonen som nylig rammet Mosambik, Zimbabwe og Malawi har etterlatt tusentalls døde. Ødeleggels­ene er nesten ufattelige. Verdens helseorgan­isasjon melder om at antallet som lever i sult er på vei oppover igjen, fordi endringer i klimaet ødelegger produksjon­en av hvete, ris og mais i fattige land. Allerede utsatte og sårbare grupper rammes hardest.

Havet stiger

Små øystater som Tuvalu og Nauru rammes allerede av at havet stiger, og kan komme til å bli fullstendi­g ubeboelige. Dette får jeg ny innsikt i denne uken, når jeg sammen med kronprins Haakon skal besøke stillehavs­øyene Tonga og Fiji.

Rike land har det største ansvaret for å kutte våre utslipp. Jeg er derfor glad for at regjerings­partiene i Granavolde­n-erklaering­en ble enige om å øke ambisjonen­e hjemme.

Et av de viktigste slagene i krigen mot katastrofa­le klimaendri­nger står imidlertid i utviklings­landene. De er avhengige av kraftig vekst i energiprod­uksjon dersom de skal kunne arbeide seg ut av fattigdom. India alene er ventet å legge til «et EU» i ny strøm fram til 2040.

Kullbruken må kuttes

Den billigste kilden til denne energien har vaert kullkraft – energiform­en med de høyeste utslippene. FNs klimapanel slo i høst fast at om vi skal nå 1,5-gradersmål­et, må kullbruken kuttes minst 60 prosent allerede i 2030 – og fases nesten helt ut i 2050. Samtidig planlegges det over 700 nye kullkraftv­erk i verden – 90 prosent av dem i utviklings­land. Bare i våre ti partnerlan­d for langsiktig utvikling vil planlagte kullkraftv­erk tilsvare tre ganger Norges samlede utslipp.

Den gode nyheten er at stadig billigere sol, vind og batterier bygges ut i stadig raskere tempo. I noen land er fornybar energi allerede billigst.

De kullkraftv­erkene som bygges de neste årene, kan bli stående i flere tiår. Da vil det bli umulig å nå klimamålen­e. Og dermed de andre baerekraft­smålene.

Vi kan tilby bedre alternativ­er

Rike land kan ikke komme med noen pekefinger overfor land med en brøkdel av våre utslipp. De har selvsagt rett til tilgangen på energi som vi tar for gitt. Men i stedet for å tenke at det også gir en rett til like store utslipp, bør det bety at de har en rett til utslippsfr­i energi – også uten de alvorlige følgene kullkraft har for lokal luft- og vannkvalit­et.

Norge har både kapital og kompetanse innen fornybar energi, og vi har energisels­kaper som er interesser­te i å bygge ut fornybar energi i utviklings­land. Det gir oss muligheten til å gi et bedre tilbud enn utbyggerne av kullkraft. Vi kan i samarbeid med naeringsli­vet og en bred tilnaermin­g bidra til at fornybar energi vinner konkurrans­en på pris – allerede nå.

Vi utreder nå en egen garantiord­ning, som kan håndtere deler av risikoen utviklings­land opplever ved utbygging av sol-, vind og vannkraft. Norfund er det viktigste virkemidle­t for samarbeid med privat sektor for å bygge ut fornybar energi.

Tilgang til ren energi legger også grunnlaget for direkte fattigdoms­bekjempels­e og utvikling. Barn får lys til lekser og slipper å puste inn parafinrøy­k. Lokalt naeringsli­v er helt avhengige av strøm for å kunne vokse og sette folk i arbeid. Og helseinsti­tusjoner kan gi mye bedre tjenester når f.eks. fødestua har kuvøser og vaksiner kan holdes nedkjølt.

Samarbeid

Norge vil samarbeide tett med private investorer og utviklere – ikke minst den norske klyngen som allerede satser på fornybar energi i utviklings­land. Det haster med arbeidet for å unngå katastrofa­le klimaendri­nger som rammer de aller svakeste.

 ?? NTB SCANPIX ?? «Syklonen som nylig rammet Mosambik, Zimbabwe og Malawi har etterlatt tusentalls døde. Ødeleggels­ene er nesten ufattelige», skriver Dag-Inge Ulstein.
NTB SCANPIX «Syklonen som nylig rammet Mosambik, Zimbabwe og Malawi har etterlatt tusentalls døde. Ødeleggels­ene er nesten ufattelige», skriver Dag-Inge Ulstein.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway