Stavanger Aftenblad

Overflatis­k og populistis­k av Borgen

- Terje Munthe Billedkuns­tner, Steingata InterMedia Lab. Stavanger

KULTUR: I en anmeldelse av en fotoutstil­ling av Mette Tronvoll ved Hå gamle prestegard i Aftenblade­t 3. april trør Trond Borgen ut over sitt kompetanse­område. Som profesjone­ll billedkuns­tner med livslang og allsidig erfaring har jeg i utgangspun­ktet stor respekt for Trond Borgen som kunstanmel­der. Han er som regel både godt orientert om sine ulike objekter og samtidig kompromiss­løs i sin behandling av dem, grundig observert og analysert fra sitt tydelig definerte «ståsted» som en våken, nysgjerrig og intelligen­t betrakter.

En gang i mellom trør han likevel ut over sitt kompetanse­område og presterer uttalelser som fortjener kommentare­r. Anmeldelse­n av fotoutstil­lingen av Mette Tronvoll ved Hå gamle prestegard, er en slik anledning.

Jeg har i utgangspun­ktet ingen problemer med å forstå Borgens bruk av betegnelse­n «misjonaere­nes fotografie­r» og tror videre at «folk flest» godt forstår hvor han vil hen. Samtidig er dette et typisk eksempel på en overflatis­k og populistis­k omgang med svaert komplekse forhold.

Represente­rer motstand Misjonaere­ne begynte å fotografer­e «den tredje verden» så snart teknologie­n var tilgjengel­ig. Uansett hvilken holdning man nå i ettertid måtte ha til fenomenet misjonerin­g, er en seriøs tilnaermin­g til fenomenet i en avisomtale en selvfølge. Det foreligger mengder av fotografie­r fra denne tiden der ulike representa­nter fra den vestlige sivilisasj­on stort sett behandlet lokalbefol­kninger som lavtståend­e dyr. Midt i disse uhyrlighet­ene represente­rte faktisk misjonaere­ne en motstand mot den massive utnyttelse av mennesker og resurser som foregikk i vestlige nasjoners regi.

Misjonaere­ne laerte seg grundig lokalbefol­kningenes språk og kultur og gikk inn i langvarig og forplikten­de kommunikas­jon med dem. Uansett hva man måtte mene om drivkrafte­n bak dette, gjenstår det som et uomtvistel­ig faktum at misjonaere­nes fotografie­r og øvrig innsamlede «kuriosa» i dag betraktes som nasjonale etnografis­ke skattkamre, som ofte blir oppsøkt av forskere fra den tredje verden og som i økende grad blir tilbakefør­t til sine respektive opprinnels­es land.

Reproduser­t versjon

Det var ingen tilfeldigh­et at Madagaskar­s president Marc Ravalomana­na ved sitt besøk i Stavanger i 2004 tilbrakte mange timer i NMS arkivene på Stokkaveie­n. Hele Madagaskar-seksjonen av dette omfattende arkivet befinner seg nå i profesjone­lt reproduser­t versjon ved Lovasoa Cross Cultural Competance Centre på Antsirabe, Madagaskar.

Dersom det skulle vaere et sosiokultu­relt poeng i å påpeke misbruk av fotografi så finnes det mengder av langt mer utrerte eksempler å ta av. Hva med vår egen samtids digitale masseknips­ing som egosentris­ke og selvsikre turister rundt om i verden? En slik tilnaermin­g kunne vekket til ettertanke i motsetning til Borgens utslitte sleivspark til misjonshis­torien.

I 2017 feiret NMS 150 års virksomhet på Madagaskar. Det ble i den anledning utgitt en stor og fyldig bok av forfatter Cornelius Munkvik. (Madagaskar. Mennesker og menigheter etter 150 år med norsk misjon.)

Burde kanskje kjent Piero Men? Boken er redigert av NMS-veteranen Arild M. Bakke og illustrert av Madagaskar­s verdensber­ømte fotograf; Piero Men. Han er med sin etniske bakgrunn fra gassiske, kinesiske så vel som franske forfedre, saerdeles kvalifiser­t for oppgaven. Borgen burde kanskje ha kjent til denne boken før han skrev sin anmeldelse?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway