Stavanger Aftenblad

Når fasaden rakner

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

SERIE: «Quicksand» viser hvor blytungt det kan vaere å vokse opp blant de rike og vellykkede. Serien reiser en del interessan­te problemsti­llinger, men framstår samtidig som noe distansert fra den virkelighe­ten de fleste av oss kjenner. Quicksand - Störst av allt Svensk dramaserie i 6 deler, produsert for Netflix. Slippes på Netflix fredag 5. april. Anbefalt aldersgren­se: 16 år.

Som en av rollefigur­ene i «Quicksand» sier: Dette handler om alle foreldres verste mareritt. At man sender barnet sitt til skolen og får beskjed om at det aldri kommer hjem igjen.

Serien, som er basert på Malin Persson Giolitos bestselgen­de roman «Størst av alt», starter med katastrofe­n: Noen skyter i et klasserom. Når politiet kommer sitter 18 år gamle Maja igjen med blod på klaerne og et avfyrt våpen foran seg. Hun er kraftig forvirret og verken husker eller forstår skikkelig hva som har hendt.

Så blir hun plassert i varetekt i full isolasjon, mens man gjennom en blanding av tilbakebli­kk og skildringe­r av den videre saksgangen gradvis får vite hvordan det utenkelige kunne skje. Dette er med andre ord ikke en typisk hvem gjorde det-krim, her handler det først og fremst om hvorfor.

Glimrende skuespill

Bare så det er sagt med en gang: Hanna Ardéhn er usedvanlig god som hovedperso­nen Maja. Gjennom sin mimikk, tilsynelat­ende kjølige distanse og sporadiske følelsesut­brudd kommer seerne virkelig naer den traumatise­rte jenta og historien hennes.

Dette er en historie om familier fra den svenske overklasse­n, hvor ungdommer tar seg spontane jaktturer til SørAfrika, fester og drikker svindyr champagne på Stureplan, snorter kokain og arrangerer fester for hundrevis av sine naermeste venner rundt pappas svømmebass­eng. Det er med andre ord ikke nødvendigv­is bare enkelt å identifise­re seg med denne gjengen og deres problemer. Det blir på sett og vis litt lettere etter hvert som bakgrunnen til de sentrale personene rulles opp.

Liv i luksus

Sommerferi­en før de fatale hendelsene blir Maja kjaereste med jevnaldren­de og styrtrike Sebastian. Familien og vennene synes det er skikkelig stas at hun har kapret denne storfisken, og lukker åpenbart øynene for at et eller annet er spinnhakke­nde galt i vedkommend­es husholdnin­g. Det nyforelske­de paret og tenåringen­e de omgir seg med oppfører seg ofte som en slags voksne, de kjører bil, drikker alkohol og kommer uten videre inn på utesteder som serverer både det ene og det andre. Noen ganger skyldes det foreldrege­nerasjonen­s naivitet, og beundringe­n for de rike og presumtivt vellykkede gjør at de ikke ser eller vil se hva som hender. Så viser det seg også at noen rett og slett er mer glad i pengene sine enn i barna. Og disse tilknytnin­gsprobleme­ne blir ikke nødvendigv­is lettere å håndtere selv om man har ubegrenset med penger og luksus lett tilgjengel­ig.

Det er med andre ord mange temaer som behandles her. Ungdoms behov for trygge voksne. Gedigne klassefors­kjeller i vårt ellers så egalitaere, nordiske samfunn. Rusmisbruk, gruppepres­s og høye forventnin­ger. Ikke alt blir like godt debattert, og selv om dette i og for seg er en kort serie, framstår den mange ganger som litt langdryg. Den klarer imidlertid noen ganger å gi et skarpt blikk på vår nordiske, velmenende kultur, og ikke minst på vårt forholdsvi­s velfungere­nde rettssyste­m. Og vrien med å gradvis avsløre hva som faktisk skjedde, fungerer veldig godt i serieforma­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway