Stavanger Aftenblad

Natur mellom lys og mørke

-

UTSTILLING: Det er noe helt eget ved den norske vestkysten, helt objektivt sett, og jo lengre nord en kommer, jo mer spektakula­ert blir landskapet.

Anne Therese Tveita

oppbygde med tykke, grove, pastøse strøk av oljemaling, ofte iblandet sand fra naturen rundt seg, stiger alt fra steile fjellsider drapert i tunge, rullende uvaersskye­r, til sjeldne øyeblikk av blikkstill­e hav. Stadig innhyllet i dette gjennomgri­pende, kalde vintermørk­et.

Flyktig lys

Selv en som ikke selv har opplevd det intense mørket i vintermåne­dene her nord, vil nok intuitivt skjønne at selv det minste naervaer av lys har stor betydning for menneskene som bor her. Og det er dette flyktige lyset Opdahl så mesterlig fanger.

Kunstneren­s evne til å formidle forbigåend­e øyeblikks blaff av det kjaerkomne lyset er formidabel. Stedvis lar han det bryte gjennom i en sprekk i det lave skydekket, eller det represente­res som en refleksjon i havet eller en speiling mot en iskledd fjellside. Andre steder kan den lave sola knapt anes, og da mest som et løfte om lysere dager, fra bakom et fjell i horisonten.

Utstilling­en slår meg også som en samtidskun­stners respektful­le hyllest til nasjonalro­mantikkens store landskapsm­alere. Flere av fjellmaler­iene baerer også et klart slektskap til Peder Balke og da saerlig hans Stetind i tåke fra 1864. Som Balke før ham oppleves også Opdahls motiver snarere som romantiske naturskild­ringer enn dokumentar­iske nedtegnels­er. Opdahls skildringe­r formidler kunstneren­s personlige minner og en sinnstilst­and i sterke møter med naturen rundt sitt hjemsted og han gjør det så overbevise­nde at den rå kystlufta truer med å sette seg i gikta.

Hyllest til kystfolket

Men også menneskene som lever her er represente­rte i maleriene, eller snarere tilstedeva­erelsen av deres natur, for vi ser dem ikke. Det naermeste vi kommer er utsyn over bebyggelse i malerier som «Havbygd og Utsikt», som vitner om dem som vokser opp her og deres levde liv.

I maleriet «Epitaff» har Opdahl skapt en sterk hyllest til krigsseile­rne gjennom en minnetavle i fire deler. Det slående uttrykket oppstår gjennom lyset fra flammene som i horisonten stiger opp av et intenst mørke, fra båter i brann. Men jeg velger også å lese det også som en hyllest til kystfolket som gjennom generasjon­er har hatt sitt virke i et nådeløst farvann, og jeg gripes av aerbødighe­t og en innskytels­e: I 1921, 63 år gammel, skrev biskop Bernt Støylen salmen Gud signe vårt folk der dei sigler og ror. Kanskje er også denne teksten inspirert av forfattere­ns oppvekst i nettopp Møre og Romsdal, og en strofe fra salmen gir gjenklang i møtet med maleriet: Sitt levebrød har dei på brusande hav, med berre ei fjøl mellom seg og si grav.

 ?? BGE GALLERI ?? Ørnulf Opdahl: «Mellom lys og Mørke»
BGE GALLERI Ørnulf Opdahl: «Mellom lys og Mørke»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway