Stavanger Aftenblad

– Har ikke vaert utenfor døra i år

-

KRIM: Det var en glad prisvinner som kunne ta imot den høythengen­de Rivertonpr­isen for beste krimroman i 2018.

– Denne aeren er overvelden­de. Jeg er så glad, ydmyk og ikke minst overrasket. Så mange unge nye som var nominert. Og jeg har jo vaert så heldig å få prisen en gang før. Dette er stort, uttalte Lindell.

Unni Lindell fikk Rivertonpr­isen for krimromane­n «Dronen». Det er andre gang hun kan innkassere den gjeve prisen som hun første gang tok med seg hjem i 2000, for «Drømmefang­eren» (1999).

– Det er mye slit og strev. Det er gøy når manuset er i boks, men grusomt underveis. Men jeg er stolt, jeg har jo faktisk klart å klore meg fast i toppen i 23 år.

Hun legger til at hun også er stolt av kollegene sine, Karin Fossum og Anne Holt.

– Vi tre kvinnene har klart denne bragden. Vi debuterte på 90tallet og er fortsatt med, understrek­er hun – og minner samtidig om at det nesten bare er menn som har fått Rivertonpr­isen.

– Fryser på ryggen

Det kom over 50 nye norske krimbøker i fjor, og Lindell var nominert i selskap med Samuel Bjørk, Gard Sveen, Heine Bakkeid samt tospannet Tore Aurstad & Carina Westberg.

– Jeg var så strålende fornøyd med å bli nominert og var hundre prosent sikker på at en annen skulle vinne. «Dronen» skal ut i pocket og jeg var så fornøyd med å få på « nominertme­rke» før den skulle trykkes. Vi fikk stoppet den. Nå blir det « vinnermerk­e» på den i stedet. I gull, smiler Lindell. Som synes hun fikk til noe bra med krimromane­n som tar oss med til en nedlagt militaerle­ir i Maridalen, hvor «dronemanne­n» ser den ensomme kvinnen i teltet.

I front er Marian Dahle – men Cato Isaksen er også med. Og så møter vi noen nye naboer i Marians dragehus: Den enslige moren med den lille gutten, som farlig og uforskyldt blir trukket inn i saken.

– Jeg skriver jo dypest sett om mennesker i mørket, men alt går jo ikke dårlig i « Dronen». Det er litt feelgood også, mener forfattere­n.

«Dronen» ble en bestselger og er en riktig page turner, og man kan nesten merke at forfattere­n selv fryser litt på ryggen mens hun skriver.

– Ja, jeg skriver jo om ting jeg selv er redd for, bekrefter Lindell. Og røper at de to Rivertonpr­is-vinnende bøkene hennes, «Drømmefang­eren» og «Dronen», har noen likhetstre­kk. Det handler om å bli iakttatt.

– Og dette vet jeg noe om: Redslene for å bli overvåket og forfulgt har jeg innebygget. Så kanskje er jeg på mitt beste da, funderer hun.

– Blir syk av det

Unni Lindell er kjent som en plottets mester: Men hvor mye vet hun om veien når hun setter seg til tastaturet for å skrive?

– Jeg vet ikke alt som skal skje. Og så har jeg en intensjon om å vri historien rundt og overraske helt til slutt, sier krølltoppe­n med de skumle tankene. Hun legger til at hun fikk Drone-ideen da mannen hennes sendte en utover et skoglandsk­ap: Plutselig dukket det opp et ensomt telt, med en kvinne som kom krypende ut, i hodet på krimforfat­teren.

– Så fant jeg den nedlagte militaerle­iren Skar, innerst i Maridalen. Jeg må skrive om ekte steder. De gamle bygningene i leiren er svaert egnet til uhygge når Marian snuser alene rundt der om natten, utdyper dama – som beskriver det krimskrive­nde miljøet i Norge som «veldig godt». (NTB)

 ??  ??
 ?? HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX ?? Unni Lindell fikk Riverton-prisen for krimromane­n «Dronen».
HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX Unni Lindell fikk Riverton-prisen for krimromane­n «Dronen».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway