Stavanger Aftenblad

Sannheten tro i kjaerlighe­t

-

DAGENS ORD: Om den tjenesten han var satt til, skriver Paulus at «vi går fram i Den hellige ånd med oppriktig kjaerlighe­t, med sannhets ord og i Guds kraft». 2.Kor. 6. En biskop spurte i ordinasjon­ssamtaler med teologiske kandidater: Er du glad i mennesker? Visst er det viktig å ha solid teologisk kunnskap, men viktigere er det å leve naer Kristus og medmennesk­ene. Og størst av alt er kjaerlighe­ten, som Paulus også skriver i et mektig kapittel til menigheten i Korint.

Denne kjaerlighe­ten kan ingen ta seg til. Den «utøses i hjertene ved Den hellige ånd» og skapes i fellesskap­et med kirkens herre. «Vi elsker fordi han elsket oss først».

Det er ikke et hvilket som helst budskap prester og forkynnere skal bringe videre, men sannhetens ord i den hellige skrift, sannheten om Gud og mennesket, om liv og død, om ham som selv kalte seg Sannheten. Men vi skal gjøre det, sier Paulus, «med visdom, tålmodighe­t og godhet». Tilhørerne merker snart om det som baeres fram, kommer fra hjertet, ut fra egen erfaring og levd liv. Sannheten tro i kjaerlighe­t er et vakkert ideal.

Paulus understrek­er også at «vi går fram i Guds kraft». Vår dugelighet er ikke av oss selv, men av den Gud som ikke bare kalte til tjenesten, men også gir kraft i den. Skal vi stole på oss selv og egne ressurser, kan vi nok se produkter, men samfunnet med Gud skaper frukter. Åndens frukter.

Gustav Jensen skriver så klart og tydelig om dette:» Det skal ei skje ved kraft og makt, men ved din Ånd, som du har sagt. Det skal ei skje ved mannehånd, men Herre, ved din egen Ånd». Så kan vi be med prestelaer­eren: «Og fyll oss med din Hellig Ånd, og styrk oss med din høyre hånd, og skap av oss, vår Herre kjaer, din sannhets Ånd en vitnehaer». Norsk Salmebok 236.

Egil S. Eide

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway