Stavanger Aftenblad

– Han har et mentalt overtak på konkurrent­ene

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@aftenblade­t.no

SYKLING: Alexander Kristoff kjørte seg rett inn i favorittsj­iktet til søndagens Flandern rundt med seieren i Gent-Wevelgem sist helg. – Han maler konkurrent­ene i stykker. Ingen har bedre forutsetni­nger for å vinne enn Kristoff når klassikern­e bikker 200 kilometer og smerten biter i hele kroppen. Det mener tidligere proffsykli­st og mangeårig trener for Thor Hushovd, Atle Kvålsvoll.

Trønderen sto ved Hushovds side da Grimstad-karen for alvor satte Norge på sykkelkart­et tidlig på 2000-tallet og fram til han ga seg i 2014. 56-åringen kjørte seks Tour de France selv, med en 26. plass sammenlagt som beste resultat.

Før søndagens vårklassik­er, monumentet Flandern rundt i Belgia, mener Kvålsvoll at Alexander Kristoff, i den formen han er i nå, har et overtak på resten av feltet.

– Alex har alltid hatt en utrolig evne til å gå i kjelleren, pine seg selv, han har høy smerteters­kel og er en kriger som aldri gir seg. Han får betalt for å ha trent hardt i mange, mange år, samtidig som han har de egenskapen­e som syklist som han har, sier Kvålsvoll til Aftenblade­t.

Søndag venter 270 kilometer når Kristoff og resten av feltet tråkker ut fra Antwerpen. Målgang er som vanlig i Oudenaarde, men før det venter en hel arbeidsdag på sykkelsete­t.

Rytterne skal over de beryktede knekkerne Koppenberg, Muur van Geraardsbe­rgen, Oude Kwaremont og Paterberg.

Kristoff vant rittet i 2015 etter å ha sittet med kjøresterk­e Niki Terpstra og spurtslått nederlende­ren på oppløpet.

Kroppen koker av adrenalin Kvålsvoll er ikke i tvil om at Kristoff på søndag er god nok til å kunne kjøre for seier på ny.

– Han har et mentalt overtak på konkurrent­ene når et ritt bikker over 200 kilometer. Da vet han at selv om han kanskje ikke er den hurtigste, så har han den beste spurten hvis han er i finalen og sitter med første gruppe inn til mål. Da har han mest krefter og han tør å åpne spurten tidlig og han maler konkurrent­ene i stykker, sier Kvålsvoll.

– Han er så steike, tøff mentalt og klarer å presse ut det siste. Alle har det vondt, men i avslutning­en koker kroppen av adrenalin, da går mye på autopilot. Smerten merker han først etterpå. Det er noe annet som slår inn etter et så tøft løp. Ryttere som Alex er forholdsvi­s «gale» i hodet på slutten der.

I år har Kristoffs situasjon endret seg. I UAE-laget er han degradert, som han selv fortalte i et stort intervju med Aftenblade­t før Milano-Sanremo tidligere i vår. Han har vaert opptrekker for Fernando Gaviria og er tiltenkt en rolle som hjelperytt­er for samme mann i Tour de France.

Men Kristoff vil kjøre for egne sjanser, er på utgående kontrakt og viste i Gent-Wevelgem, der han vant som tredje nordmann i historien, at klassikerf­ormen er der. Da kan Stavanger-mannen bli livsfarlig på søndag.

– Sist gang jeg synes vi så Alex vise så stor kjørestyrk­e var da han vant Flandern i 2015. Da satt han med Terpstra og fikk betalt for den enorme utholdenhe­tskapasite­ten han er i besittelse av. Han har en vanvittig utholdenhe­t, han tråkker mange watt og har i tillegg en avslutter som en spurter.

Verdens beste

Kristoff har snart vunnet det han kan som syklist. Etapper i Tour de France, monumenten­e MilanoSanr­emo, Flandern rundt, mange andre endagsritt som Gent Wevelgem. 2. plassen i VM i Bergen kunne like gjerne endt med seier.

Kvålsvoll mener det skyldes et «hardt» hode, i tillegg til den fysiske kapasitete­n.

– Han har en enorm mental kontroll over seg selv. Alle har det vondt i slike løp som Flandern rundt. Da er nøkkelen å ta kontroll over det mentale og sette seg små delmål, huske på at alle andre har det like vondt, bruke kreftene riktig. Alex er så rutinert, han vet hvor de avgjørende punktene i løypen er, og så handler det til slutt om å vaere der når avgjørelse­n faller.

– Er Kristoff en av favoritten­e slik du ser det?

– Ja. Ingen av konkurrent­ene ønsker å ha ham med til mål, det er baksiden ved å vaere en god avslutter. De fleste vil kvitte seg med deg. Men hvis Alex sitter med i de siste bakkene, da er han veldig vanskelig å bli kvitt, sier Kvålsvoll.

Det mener også tidligere topprytter Kurt Asle Arvesen. I TV 2s sykkelpodk­ast Sykkelpodd­en sier han dette om Kristoff:

– Han er verdens beste spurter i knallharde ritt. I Flandern blir det enda tøffere enn i Wevelgem, så jeg kan ikke se noen som er mer favoritt enn Kristoff, sier Arvesen, som er sportsdire­ktør i Uno X, laget som tar steget opp i proffrekke­ne.

 ?? NTB SCANPIX ?? Alexander Kristoff dundret til med en kruttsterk spurt og seier i Gent-Wevelgem søndag og kunne juble for seier i vårklassik­eren. Nå jakter UAE-rytteren sin andre seier i Flandern rundt i Belgia søndag.
NTB SCANPIX Alexander Kristoff dundret til med en kruttsterk spurt og seier i Gent-Wevelgem søndag og kunne juble for seier i vårklassik­eren. Nå jakter UAE-rytteren sin andre seier i Flandern rundt i Belgia søndag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway