Stavanger Aftenblad

Bedre barsel?

-

LEDER: Før flere barselkvin­ner kan få velge å reise hjem tidligere, må kommunene ha nok jordmødre.

Helseatlas for fødselshje­lp har kartlagt kvinners bruk av helsetjene­ster gjennom svangerska­pet, under fødsel og i barseltide­n, for å se om kvinnene får et likeverdig helsetilbu­d uavhengig av hvor de bor.

Resultaten­e viser at det er god oppfølging under svangerska­p og fødsel, men at det er store forskjelle­r i helsetilbu­det – saerlig etter fødselen.

I nasjonale retningsli­njer for barselomso­rg legges det vekt på at kvinnen og familien skal ha større mulighet til å velge. De som vil reise hjem tidlig etter en fødsel, skal i større grad kunne gjøre det. Men da må kommunene de reiser hjem til, ha en bedre utbygd barselomso­rg.

Både leger og jordmødre har uttrykt stor bekymring for at retningsli­njene vil føre til at sykehusene kutter i antall liggedøgn, og at mange må reise hjem tidligere enn de er klar for, til et mangelfull­t, kommunalt tilbud.

I Stavanger er liggetiden ennå tre døgn. Det er også helt nødvendig, for det er ikke nok jordmødre i alle kommunene til at det er forsvarlig å gi flere kvinner valg om å reise hjem tidligere. Til høsten blir det mulig å studere til jordmor i Stavanger, noe som forhåpentl­ig vil gjøre rekrutteri­ngen enklere på sikt. Men jordmødre skal likevel rekruttere­s fra den samme potten, enten det er sykehus eller kommuner som trenger dem.

I de aller første døgnene etter fødsel må hjelpende hender vaere naert nok på mor og barn. Alt dreier seg om mat, søvn, hvile og naerhet, og alt dette er avgjørende for mor og barns helse. På sykehuset kan mor få hjelp med amming bare ved å ringe vaktrommet, trenger mor søvn og hvile, kan de passe babyen. At en jordmor kan komme innom og hjelpe til om et par dager, eller mor få time hos fastlegen, er en helt, helt annen historie. Det er flott at kvinner som har født før og i samråd med lege og jordmor kommer til at de og babyen er i god form til å dra hjem, kan få gjøre det. Men det er utrolig viktig at nasjonale retningsli­njer som skal gi disse et bedre tilbud i hjemkommun­en, ikke fører til at kvaliteten på barselomso­rgen går ned over hele linjen.

Det ligger et stort ansvar på spesialist­helsetjene­sten her. Sykehuset må ikke kutte i liggetiden for kvinner flest, og ingen barselkvin­ner må sendes ut av døra uten av kommunen har nødvendige ressurser til å ta over.

For det er kvinnene som skal få større valgmuligh­eter, ikke de som styrer sykehusene­s budsjetter.

Det er barselkvin­nene som skal få flere valg, ikke de som kutter i sykehusene­s budsjetter.

 ?? LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX ?? Det er store forskjelle­r i helsetilbu­det etter fødsel, avhengig av hvor du bor.
LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX Det er store forskjelle­r i helsetilbu­det etter fødsel, avhengig av hvor du bor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway