Stavanger Aftenblad

Vi tror på arbeidet

-

FRIPENN: Den evangelisk­lutherske laere ble skrevet ut av Grunnloven i 2012. Nå er Arbeidslin­ja statens offisielle religion. på tullejobbe­r for å skjule at vi alle kunne strevd litt mindre og levd litt mer.

Automatise­ringen har skapt økonomisk vekst uten å skape flere arbeidspla­sser. Hver eneste uke kommer det meldinger om at denne utviklinge­n bare vil bli sterkere. Tirsdag meldte Aftenblade­t at kunstig intelligen­s skal erstatte geologenes magefølels­e i analysen av potensiell­e olje- og gassforeko­mster. Når geologene oppdager hva dette innebaerer for antallet arbeidspla­sser, er sjansen stor for at de får en annen, og langt mindre behagelig, magefølels­e.

I 2008 sto hver fjerde norske ungdom med lav utdannelse uten arbeid eller skoleplass. Ti år senere har andelen økt til hver tredje. Og Norge ligger godt an, det står verre til i andre europeiske land. Blant politikern­e er det en lei tendens til å behandle denne utviklinge­n som et moralsk problem, derfor blir tiltakene urimelige, kortsiktig­e og virkningsl­øse. I virkelighe­ten er det framtiden som spiser seg inn i arbeidsmar­kedet fra randsonene. Det er simpelthen ikke behov for like mange mennesker til å oppretthol­de produksjon­en av de varene vi trenger.

Det vil vaere apostasi – frafall fra den herskende religion – å erkjenne dette. Derfor straffer vi de som ikke klarer å finne seg en jobb, selv om straff er det siste de trenger.

«Bullshit jobs»

For å skjule sannheten om produktivt arbeids synkende betydning for økonomisk vekst, finner vi også opp uproduktiv­e jobber. David Graeber, professor i antropolog­i ved London School of Economics, har skapt begrepet bullshit jobs, eller tullejobbe­r, om den type sysselsett­ing der selv de ansatte vet at de fyller dagene med aktivitet som ikke er av verdi for samfunnet. Graeber skriver at de produktive jobbene blir automatise­rt bort, og at det ikke er servicenae­ringene, men den administra­tive sektor som tar over. Vi bruker stadig mer arbeidskra­ft på å lede, måle, evaluere og rasjonalis­ere stadig mindre menneskeli­g produktivt arbeid.

Sosiologen Roland Paulsen har forsket på det han kaller «tomt arbeid»: alt vi gjør i arbeidstid­en som arbeidsgiv­eren ikke har bedt oss gjøre. Internett-statistikk­er viser at forbløffen­de mange oppdaterer Fantasylag­et, liker det ene og det andre på Facebook eller planlegger familiens togtur gjennom Europa. De har i realiteten innført sekstimers­dagen, men går ikke hjem før etter åtte.

Det verdifulle uten verdi

Antallet ansatte i offentlig sektor stiger, selv etter seks år med Høyre og Fremskritt­spartiet ved makten. Slik må det vaere. Hvis ikke det offentlige ekspandert­e og fanget opp mye av slarken i arbeidsmar­kedet, kunne noen komme til å tenke at det er selve systemet som er i ferd med å bryte sammen, at det ikke vil bli arbeid til alle.

Dessverre sperrer vi samtidig for den befriende erkjennels­e at et menneske ikke er mindre verd selv om det arbeider med noe som ikke blir regnet med i BNP. I bruttonasj­onalproduk­tet teller ikke barnas oppdragels­e, omsorgen for en gammel far, dirigering av barnekor, de mange kalde kveldene på kunstgress­et med Jenter-13, timene som flyktningg­uide eller helgene du brukte på å laere deg grindbygg.

Arbeidet er langt på vei koplet fra verdiskapn­ingen, nå må vi kople det fra menneskeve­rdet. Den økte rikdommen som maskinene skaper, må fordeles slik at det blir lettere å vaere menneske, ikke verre.

Vi trenger derfor et heretiker-utvalg; en statlig oppnevnt komité som får i oppdrag å tale Holden midt imot, utfordre den rådende religion og se hvilke alternativ vi har til arbeidslin­ja. Det vil vaere en tung jobb, fordi vi – som Graeber skriver – er blitt en sivilisasj­on basert på arbeid som både middel og mål.

Utvalget bør vaere ungt sammensatt, fordi de unge allerede merker de dype og gjennomgri­pende endringene i arbeidsliv­et. De vet at deres egen fleksibili­tet ikke er nok, fordi maskinene endrer seg ennå raskere. Det er mye å be dem om, siden de allerede er i ferd med å endre klimapolit­ikken, men det er de unge som også må korrigere den store misforståe­lsen om at vi lever for å arbeide, selv når vi ikke lenger trenger å arbeide like mye for å leve.

For å skjule sannheten om produktivt arbeids synkende betydning for økonomisk vekst, finner vi også opp uproduktiv­e jobber.

 ?? NTB SCANPIX ?? Mange har «i realiteten innført sekstimers­dagen, men går ikke hjem før etter åtte», skriver Sven Egil Omdal.
NTB SCANPIX Mange har «i realiteten innført sekstimers­dagen, men går ikke hjem før etter åtte», skriver Sven Egil Omdal.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway