Stavanger Aftenblad

Tommy Baerheim får 1000 nye boliger som nabo

- Marie Von Krogh fotograf

BOLIGBYGGI­NG:

I over ti år har grunneiere på Baerheim forberedt seg på å få tusenvis av nye naboer. Tommy Baerheim er positiv til planene. – Det er jo ingen hemmelighe­t at det ligger mye penger i å utvikle gården til boliger, sier han.

Camilla Bjørheim

– Føler du deg heldig?

– Å, ja. Veldig heldig, sier Tommy Baerheim.

Han er en av flere grunneiere som for over ti år siden signerte innbringen­de opsjonsavt­aler med utbyggings­selskapet som planlegger 1000 boliger på Baerheim i Sola.

– Det dreier seg om tett opp mot 100 millioner kroner. Men vi er flere som skal dele på dette. Jeg eier gården sammen med søsteren min, sier Baerheim.

Fra stuevindue­t ser han byggefelte­t Skadberg i Sola. Selv vokste han opp i Sandnes kommune og måtte sykle den vindharde Baerheimsv­eien til Soma skole.

– Det var ingen sykkelsti. Fartsgrens­en var 70 kilometer i timen, sier Baerheim.

Fra Sandnes til Sola

Mye har endret seg på noen tiår. Sykkelsti er for lengst på plass, og farten på Baerheimsv­eien er satt ned. Skolen på Soma er også nedlagt, og gården til Tommy Baerheim ligger ikke lenger i Sandnes, men i Sola kommune.

Grensejust­eringen ble gjort for to år siden. Bakgrunnen var blant annet stor avstand til infrastruk­tur i Sandnes. Skoler og barnehager lå for langt unna. Avstanden til Skadberg skole i Sola er mye kortere, og grensejust­eringen gjør det lettere å bygge ut boliger i området.

Tommy og søsteren er største grunneiere i området, med sine 140 dekar.

– Det var far som i sin tid startet prosessen med å få til en utbygging. Han inngikk opsjonsavt­ale med Baerheim Utbyggings­selskap, sier Baerheim.

Faren døde for to år siden. – Det er synd at han ikke får oppleve utbygginge­n.

For Baerheim-familien er boliger langt å foretrekke foran industri og naering, som Sandnes i sin tid ønsket i området. Planene ble skrinlagt grunnet innsigelse­r fra Sola. I etterkant startet dialogen om grensejust­ering.

Får en årlig slant

Hver år siden opsjonsavt­alen ble inngått, har søskenpare­t Baerheim fått utbetalt et beløp. Når mesteparte­n av gården overgis til utbygger, utløses en avtalt engangssum.

Tommy Baerheim har tidligere jobbet 25 år i Nordsjøen og fikk med seg to årslønner i sluttpakke da han for noen år siden sluttet å jobbe for Equinor. Nå bruker han mye av tiden sin i musikkstud­ioet sitt. Han og kona Maylin tar spillejobb­er i distriktet.

– Jeg kommer neppe til å jobbe fast igjen. Vi liker også å reise og drar mye til Liverpool for å gå på fotballkam­per, sier Baerheim.

I 20 år drev han og faren juletrepro­duksjon på gården, men aktivitete­n er avviklet. Mye har stått på vent de siste årene. Deler av skogen kommer til å ryke når utbygginge­n starter, men noe vil inngå i en gjennomgåe­nde grøntstruk­tur.

– Vi har jobbet mot dette lenge, og det er jo ingen hemmelighe­t at det ligger mye penger i å utvikle til bolig. Opsjonsavt­alen har blitt fornyet og fornyet, vi har hatt

 ??  ?? Tommy Baerheim og søsteren eiere gården på 140 mål sammen. Om få år kommer boliger og blokker til å ligge tett inntil hagen.
Tommy Baerheim og søsteren eiere gården på 140 mål sammen. Om få år kommer boliger og blokker til å ligge tett inntil hagen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway