Stavanger Aftenblad

Sandnes kommunes selskap gir opp boligdrømm­en i Sola

-

BOLIGBYGGI­NG:

Da Sandnes overførte areal på Baerheim til Sola kommune, var avtalen at det kommunale Sandnes tomteselsk­ap skulle få vaere med å bygge boliger i Sola. Det har ikke lyktes.

– Det er bedre å avvikle selskapet enn å pådra seg større kostnader. Vi har forsøkt å få til et samarbeid med den private aktøren, men nå gir vi opp, sier Laila Haugland i Sandnes tomteselsk­ap.

1. januar i 2017 ble 35 beboere og 15 grunneiere på Baerheim overført til fra Sandnes til Sola kommune. Det grensejust­erte arealet ligger naer boligområd­et Skadberg i Sola, og i kort avstand til Forus.

Grensejust­eringen kom i stand blant annet fordi området ligger naer infrastruk­tur som skoler og barnehager i Sola. Motsatt var det for Sandnes lite aktuelt å bygge boliger på Baerheim, grunnet avstand til for eksempel skoler.

Tomteselsk­apets rolle

– En del av avtalen om grensejust­ering var at Sandnes tomteselsk­ap skulle få vaere med å utvikle boliger i området, sier kommunalsj­ef i Sola Arve Birger Nyland.

Tanken var å få til en et interkommu­nalt prosjekt, og Baerheim Utvikling AS ble opprettet. Tomteselsk­ap i Sandnes hadde en eierpost på 60 prosent. Sola kommune satt på resten.

Utfordring­en var at ingen av kommunene hadde store eierandele­r på Baerheim.

– Vi etablerte Baerheim Utvikling for å stå sterkere i forhandlin­ger av opsjoner, men har ikke lyktes, sier kommunalsj­ef Nyland.

Forrige uke ble det kjent at selskapet Baerheim Utvikling AS avvikles.

– Da hadde vi opsjoner med fire grunneiere som delvis ligger i et regionalt grøntdrag. Vi hadde mål om å omdisponer­e dette til utbygging, dette har vi ikke lyktes med, sier Laila Haugland, som var daglig leder for selskapet.

Privat aktør kom i forveien Et annet selskap, med det nesten likelydend­e navnet Baerheim Utbyggings­selskap AS, har nemlig sittet på betydelig større opsjoner i området, og har fornyet opsjonene ettersom årene har gått.

– Årsaken til at vi avvikler det interkommu­nale selskapet, er at vi har ikke klart å få en større eierposisj­on og heller ikke fått til et samarbeid med Baerheim Utbyggings­selskap AS. Dermed er grunnlaget for selskapet borte, sier Nyland.

– Betyr dette at dere legger området i hendene på det private Baerheim Utbyggings­selskap?

– Ja, delvis gjør vi det. Når det er sagt vil jeg minne om at områdeplan­en er kommunal og kommunen vil legge sterke føringer for utbygginge­n, sier Nyland.

Avviklinge­n innebaerer et tap på 1,2 millioner kroner for aksjonaere­ne. For Sandnes tomteselsk­ap utgjør dette 0,7 millioner kroner. To av grunneiern­e Baerheim Utvikling hadde opsjon med, fikk utbetalt et så kalt «sign on-fee» da avtaler ble inngått.

Oppstart 2019

Fra Sola kommune har det vaert ønskelig med boligutbyg­ging på Baerheim, men kommunepla­nen har ikke åpnet for å starte regulering før i 2019. Betingelse­n er at området reguleres under ett.

Styreleder i selskapet Stein Hogstad sier de har valgt å samarbeide med Hauglandgr­uppen i Bergen om å utvikle området.

– Vi har ikke hatt dialog med det interkommu­nale selskapet på flere år, sier han.

Avviklinge­n innebaerer et tap på 1,2 millioner kroner for aksjonaere­ne. For Sandnes tomteselsk­ap utgjør dette 700.000 kroner.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: NORCONSULT/STAV ARKITEKTER ?? Slik skisserer den private aktøren Baerheim Utbyggings­selskap en utbygging på Baerheim.
ILLUSTRASJ­ON: NORCONSULT/STAV ARKITEKTER Slik skisserer den private aktøren Baerheim Utbyggings­selskap en utbygging på Baerheim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway