Stavanger Aftenblad

Rogaland Ap avventer nytt Lofoten-kompromiss

-

OSLO: Lørdag ventes en avklaring på om Rogaland Ap-delegater kan bryte med fylkeslage­ts oljevedtak i Lofoten.

Da kommer trolig en delt innstillin­g i striden om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (Lo-Ve-Se).

Delegasjon­sleder Marianne Chesak ønsker Lo-Ve-Se-vern i strid med fylkeslage­ts vedtak om å stå på moderparti­ets kompromiss.

Det har skapt reaksjoner fra profiler som Hadia Tajik, Stanley Wirak og Frode Berge.

Klar forventnin­g

Svaret på om delegatene blir fristilt vil ikke bli tatt stilling til før etter Rogaland Ap har sett forslagene fra redaksjons­komiteen som Berge sitter i.

– Det er mulig at det kan komme et kompromiss der. Vi har ikke noen binding, samtidig har vi en forventnin­g om at Marianne Chesak stemmer med gruppen. Men nå avventer vi, sier fylkeslede­r Stanley Wirak.

– For å vaere helt konkret, så er det nok en forventnin­g om at vi står samlet om dette, legger Wirak til.

– Oppsiktsve­kkende

Eirin Sund, distriktss­ekretaer i LO Rogaland, reagerer på at Chesak ville bryte med Lofoten-kompromiss­et. Sund har selv vaert delegasjon­sleder for Rogaland Ap.

Hun og LO Rogaland tar det for gitt at delegasjon­en står samlet bak Rogaland Aps vedtak. Sund synes det er helt greit at AUF får stemme etter sin egen overbevisn­ing.

– Men at delegasjon­en til Rogaland Ap skal kunne mene noe annet enn det som er vedtatt av representa­ntskapet i Ap, er oppsiktsve­kkende. Det er sånn at partiet har klare regler for når en kan reservere seg fra det. Dette er ikke en av de sakene, skriver Sund i en SMS.

Chesak lytter

Hovedperso­n Chesak sier det er en vanskelig sak med sterke meninger. Hun varsler at hun vil lytte til delegasjon­en hvis delegasjon­en ønsker det. Samtidig vil hun avvente det komiteen kommer med lørdag.

– Hva er det minste du må ha i et kompromiss du kan akseptere?

– Jeg håper de legger bort krav om konsekvens­utredning, men vi får se hva komiteen kommer med, sier Chesak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway