Stavanger Aftenblad

Sild eller sild i olje?

- Harald Birkevold harald.birkevold@aftenblade­t.no

KOMMENTAR: Det kommer trolig aldri til å bli oljeproduk­sjon i Lofoten. Derfor kan det i grunnen vaere smart av Ap å legge den diskusjone­n død nå, selv om det vil vaere et nederlag for oljelobbye­n og valgtaktik­erne i partiet. Kompromiss­et om de omstridte havområden­e i Lofoten, Vesterålen og Senja (som kalles LoVeSe av de innvidde), ble til på klassisk vis før forrige valg i 2017. Arbeiderpa­rtiet slet med å formidle hva kompromiss­et gikk ut på, og pådro seg forutsigba­rt nok kritikk for å vingle og vaere utydelig.

I tiden som har gått etter dette kompromiss­et, har klimadebat­ten skjøvet seg enda lengre fram i bevissthet­en, både i og utenfor Ap. Det er i dag ingen sjanse for å få et vedtak om oljevirkso­mhet i LoVeSe gjennom i Stortinget.

Derfor kan det vaere smart av Ap å ta konsekvens­en av dette politiske stemningss­kiftet og bare sette endelig punktum nå. Ja, det vil vaere et nederlag for kompromiss­linja til partiledel­sen, og et nederlag for Rogaland Arbeiderpa­rti, som ønsker å videreføre kompromiss­et. Men dette er et nederlag som vil komme før eller siden uansett.

Et nei til oljevirkso­mhet i LoVeSe vil selvsagt også føre til massiv kritikk fra Aps politiske motstander­e på høyresida, og da saerlig Frp. Hver eneste gang det blir snakk om at klimasaken gjør det nødvendig med en justering av norske oljeambisj­oner, kommer politikere som Roy Steffensen (Frp) på banen med påstander om at Ap (eller andre) vil legge landet øde og avvikle nesten 300.000 arbeidspla­sser.

Klimalinja møter også motstand i LO, og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen advarte i sin tale til landsmøtet mot å vedta en så radikal klimapolit­ikk at det kan gi inntrykk av at Ap vil avvikle norsk oljeindust­ri. Verden vil trenge norsk olje og gass i mange år framover. Men må den komme fra de viktigste fiskefelte­ne i verden? Stanley Wirak, ordfører i Sandnes og leder i Rogaland Ap, sier rett ut at det vil vaere en stor ulempe inn i valget i høst om Ap pådrar seg et stempel som fiender av landets suverent viktigste naering.

Det er interessan­t at Marianne Chesak, som er varaordfør­er i Rogaland fylkeskomm­une og delegasjon­sleder for Rogaland på landsmøtet, ønsker å bryte med vedtaket i Rogaland Ap og stemme for å frede LoVeSe for alltid. Hun har tatt et valg ut i fra egen overbevisn­ing, og det fortjener hun respekt for. Men er det et strategisk smart valg?

Det er mulig at Chesak allerede har fått så tykk hud etter all utskjellin­gen fra bompengemo­tstanderne at hun regner med å riste av seg denne kjeften på ren rutine.

I god Ap-tradisjon var redaksjons­komiteen i full sving fredag formiddag med å snekre et nytt kompromiss­forslag, et forslag som skal ta hensyn både til dem som vil verne alt nå og dem som vil åpne noen av områdene for leteboring.

Faren er at et slikt kompromiss kan føre til at saken i stedet kommer på spissen før stortingsv­alget om to år, et valg Ap håper skal gi regjerings­skifte. Klimasaken mobilisere­r AUF, og et flertall av fylkeslage­ne vil frede LoVeSe allerede nå. Det er denne fløyen som har vind i seilene.

Sannsynlig­vis klarer ikke redaksjons­komiteen å bli enig, og dermed vil landsmøtet sannsynlig­vis få minst to, kanskje tre ulike forslag til behandling. Alt er åpent.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway