Stavanger Aftenblad

Omsorgsarb­eider dømt for overgrep mot barn

-

STAVANGER: En 67 år gammel mann bosatt i Rogaland er dømt til ett års fengsel for å ha forgrepet seg på barn under 14 år. Retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at han rundt årtusenski­ftet utnyttet en jente ved å lure henne under lek. På tidspunkte­t for det straffbare forholdet jobbet tiltalte som diakon på Østlandet. Det var på Østlandet overgrepet skjedde. Tiltalte er bosatt i Rogaland. Hjemme hos ham fant politiet gjenstande­r som retten mener tyder på at han har en seksuell dragning mot mindreårig­e.

I retten forklarte 67-åringen at han hadde slike fantasier i tiden for det anmeldte forholdet, og også at han gikk i terapi for dette. Samtidig nektet han imidlertid for at han hadde gjort noe kriminelt. Han forklarte videre at noen av jentene, som på dette tidspunkte­t var under ti år gamle, som han lekte med, kanskje kan ha kommet borti ham under leken, men at dette ikke var tilsiktet.

Retten fester lit til fornaermed­es forklaring. Det er rundt hennes forklaring saken i all hovedsak er bygger. Da overgrepet skjedde var det ifølge dommen to jenter til stede i tiltaltes bolig. Da de gikk fra boligen den dagen, ble de enige om aldri å si til noen hva som hadde skjedd. De ble også enige om ikke å snakke sammen om hendelsen.

Nesten to tiår skulle gå før løftet ble brutt. Det skjedde i 2017 som følge av at medier skrev mye om seksuelle overgrep mot barn. Retten merker seg at fornaermed­e først ikke ønsket å anmelde forholdet. Det hun ville var å forhindre at tiltalte skulle forgripe seg på flere barn. En diakon er leder i kirkens omsorgsarb­eid og jobber med sosiale tiltak og omsorgsopp­gaver i Den norske kirke eller i andre kristne trossamfun­n. Tiltalte, som nå er pensjonist, er ikke tidligere domfelt.

For retten fremstår fornaermed­es forklaring nøktern og uten overdrivel­ser. I dommen pekes det videre på at enkelte detaljer fornaermed­e har forklart seg om, er så spesielle at det neppe kan vaere oppspinn.

Fornaermed­es forklaring støttes også av den andre jenta som var tilstede da overgrepet skjedde. Ett års ubetinget fengsel er i tråd med aktors påstand. Om overgrepet hadde blitt begått etter at den nye straffelov­en trådte i kraft, ville strafferam­men for overgrepet vaert fengsel inntil ti år. I tillegg til ett års fengsel dømmes tiltalte til å betale 120.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til fornaermed­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway