Stavanger Aftenblad

På «speed dating» for å få jobb: - Behovet har eksplodert

- Janne.haland@aftenblade­t.no

STAVANGER: 115 jobbsøkere fikk tre minutter hver på å selge seg inn til potensiell­e arbeidsgiv­ere.

Janne Håland

– Det er en vinn-vinn-situasjon for alle parter, sier strategidi­rektør Inger Tone Ødegård i Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen.

Åtte selskaper på jakt etter ansatte satt klar i Rosenkilde­huset i går for å ta imot lange køer av arbeidssøk­ere. Hver av dem fikk tre minutter med hver bedrift for å presentere seg og sin CV, inspirert av speed dating-konseptet (se faktaboks). Arrangemen­tet var et samarbeid mellom Nav og Naeringsfo­reningen, denne gang for jobbsøkere med bakgrunn innen IT og ingeniørfa­g.

– Sist vi hadde noe lignende, var i 2013. Da var det et veldig behov for arbeidskra­ft i regionen. Etter det har jo ikke behovet vaert like stort, før det har eksplodert det siste halve året, sier Ødegård.

1,5 år uten jobb

Blant de 115 som fikk delta på «speed dating-intervjuen­e», var Helen Thomas. For halvannet år siden flyttet hun med familien fra London til Hundvåg, fordi mannen fikk jobb i oljebransj­en. Frem til nå har hun vaert hjemme med sønnen, men ønsker seg nå tilbake til en jobb innen administra­sjon.

– Nå har han begynt i barnehagen, og jeg ønsker å etablere meg selv mer. Det føltes rart at mannen skulle forsørge meg hundre prosent, og at jeg ikke skulle jobbe selv. Jeg har jobbet siden jeg var 16 år, sier Helen Thomas. Planen var å snakke med flest mulig av bedriftene.

– Jeg har aldri vaert med på noe sånt før, men speed dating-konseptet er bra og effektivt. Det gir en mulighet for å møte arbeidsgiv­eren, vise seg fram og la dem se om man passer i firmaet.

Partnere med jobb

Hun er i samme situasjon som en stor andel av de andre fremmøtte, ifølge Ødegård i Naeringsfo­reningen. Mange bedrifter har i mangel på kompetanse i Stavangerr­egionen rekruttert fra utlandet.

– En del av dem har med seg partnere uten jobb, men med høy kompetanse. Den vil vi gjerne bruke. Ledigheten har falt dramatisk, og det begynner å bli vanskelige­re å finne folk med den riktige kompetanse­n. Det er dumt å reise til India og hente folk hvis vi allerede har de rette folkene her, sier hun.

Hennes inntrykk er at mange i denne gruppen allerede har søkt på flere ledige jobber.

– Men fordi etternavne­t deres ikke ender på -sen, tar det gjerne dessverre lenger tid for dem å komme i posisjon. Her får de møte folk fra bedriften, ta dem i hånden og gjøre et godt inntrykk, sier Ødegård.

For fire-fem år siden hadde hun den vanskeligs­te jobben så langt i sin karriere.

– Mange ble sagt opp, og vi måtte hjelpe en del ut av landet. Vi hadde for eksempel kurs om hvordan de skulle selge huset. Da er det mye morsommere å vaere velkomstko­mité, sånn som nå.

 ?? JANNE HÅLAND ?? Helen Thomas presentert­e seg for Hytech og de andre bedriftene som jaktet ansatte i Rosenkilde­huset i går.
JANNE HÅLAND Helen Thomas presentert­e seg for Hytech og de andre bedriftene som jaktet ansatte i Rosenkilde­huset i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway