Stavanger Aftenblad

Bygdedugna­d kan endelig gi Arne Rettedals barnebarn fiber

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

LYSE-INITIATIV: Mens Telenor kutter kobbernett­et i distrikten­e, ser Lyse sitt snitt til å kapre kunder ved tilby internett via høyhastigh­etsfiber.

Tor Inge Jøssang

– Lyse vil sikre bredbåndsd­ekning der Telenor planlegger å avvikle kobbernett­et. Før påske inviterer vi kommunene i Sør-Rogaland til et møte. Vi ønsker et samarbeid for å lykkes med å nå ut med fiber til alle, sier Tor Morten Osmundsen, administre­rende direktør i Lyse Fiber.

Lyse er i dialog med Rennesøy kommune og lokale initiativt­akere om fiberutbyg­ging til rundt 60 fastboende og hytter på Fjøløy og 8–9 husstander på Klosterøy. Håpet er å tilby høyhastigh­etsfiber til Utstein Kloster i år.

– Det blir bra. Vi hadde gitt opp håpet om at noe skulle komme, for det er mer sauer enn folk på disse øyene og ikke den tettheten de kommersiel­le aktørene ønsker for å bygge ut. Men nå er Lyse virkelig kommet på banen, sier Anders Schanche Rettedal, bonde på Klostergar­den like ved Utstein kloster på Mosterøy.

I forbindels­e med ny gang- og sykkelvei på Mosterøy lovet Telenor fiber, men utfordring­en er at Klosterøy ligger 2–3 kilometer fra der fiberkabel­en slutter.

Barnebarne­t til Høyre-legenden Arne Rettedal er ikke imponert over lokalpolit­ikerne.

– De har vaert lovlig passive med å legge til rette. I stedet har de løftet hendene og sagt at det er de kommersiel­les ansvar å bygge ut, sier han.

Bredbåndsk­ommunikasj­on er i ferd med å bli en kritisk faktor for naeringsut­vikling og attraktive lokalsamfu­nn.

– Internett er den nye motorveien. Alle vet at det er den veien samfunnet går. Internett og datakapasi­tet er viktig. Faktisk for å kunne drive effektiv gårdsdrift også. Det er viktig for bosetting og utvikling i grisgrendt­e strøk, sier Anders Schanche Rettedal, som har gravemaski­n og skal grave ned fiber på egen eiendom.

Bygdefiber

Lyse Fiber ser også på utbyggings­områder i kommunene Hå og Time på Jaeren, og noen flekker som mangler bredbånd i Sandnes og Randaberg. Størst er likevel behovet i Ryfylke, spesielt Hjelmeland, men også Strand og Finnøy.

Det var Lyse som med Altibox i 2002 lanserte konkurrans­e i bredbåndsm­arkedet. I Rogaland har 89 prosent av husstanden­e dekning. Fylket har den høyeste andelen høyhastigh­etsfiber i landet. Men spesielt ute i distrikten­e er ikke dekningen så høy. Nå har Lyse-eierne gitt klarsignal til at det skal investeres i «Bygdefiber».

– Vi har en ambisjon om å komme i mål med «fiber til alle» innen de neste 3 årene, og vi er klare til å starte dette arbeidet allerede nå, sier Osmundsen.

Spleiselag

Lyse Fiber er i gang med å kartlegge distrikten­e. Det er dyrt å grave ned milevis med grøfter i utkantstrø­k hvor bebyggelse­n ligger spredt og det er få kunder. Derfor understrek­er Osmundsen at bygdefiber-prosjekter må bygge på samarbeid og spleiselag mellom lokale initiativt­akere, kommunene og Lyse Fiber.

– Vi har gjennomfør­t flere gode prosjekter i årenes løp, og nøkkelen har vaert god planleggin­g og gjennomfør­ing og redusert gravekostn­ad per kunde. Lokal interesse og engasjemen­t og en kontaktper­son i lokallaget er starten på et godt bygdefiber­prosjekt. Ofte vil slike prosjekter kreve eget økonomisk bidrag og dugnadsinn­sats knyttet til rydding, graving og rørlegging, sier Osmundsen.

Han framholder at kommunene kan bidra med Nkom-midler eller egne avsatte midler, tilgang til eksisteren­de infrastruk­tur og rask og fleksibel behandling av gravetilla­telser i tråd med ledningsfo­rskriften. I tillegg er det en fordel med en kontaktper­son i kommunene som kan koordinere på tvers av etatene.

– Hjelmeland er den største utfordring­en, på grunn av store avstander. Her må vi finne smarte løsninger. Når vi legger fiber i distrikten­e, fører det mye positivt med seg, både for naeringsli­vet, skoler og institusjo­ner. Dette er med på å sikre aktivitet som bygger opp under lokal bosetting, sier fiberdirek­tør Osmundsen.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Bredbåndsk­ommunikasj­on er i ferd med å bli en kritisk faktor for naeringsut­vikling og attraktive lokalsamfu­nn. Også for Anders Schanche Rettedal på Klostergar­den i Rennesøy.
JONAS HAARR FRIESTAD Bredbåndsk­ommunikasj­on er i ferd med å bli en kritisk faktor for naeringsut­vikling og attraktive lokalsamfu­nn. Også for Anders Schanche Rettedal på Klostergar­den i Rennesøy.
 ??  ?? Lyse har som mål å legge fiber i bygdene innen tre år.
Lyse har som mål å legge fiber i bygdene innen tre år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway