Stavanger Aftenblad

Equinor lar seg ikke stoppe av massiv motstand i Australia

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

KLIMAPROTE­ST: Parlaments­medlem Rebekha Sharkie ber politikern­e på Stortinget ta grep og stoppe Equinors planer om oljeleting i Australbuk­ta. Nei, svarer Roy Steffensen (Frp). Equinors planer om leting etter olje i Australbuk­ta på sørsiden av Australia har satt sinner i kok. Aftenblade­t har tidligere omtalt at protester mot oljeboring i området var et sentralt tema på klimastrei­ken blant unge i mars.

I slutten av mars sendte parlaments­medlem Rebekha Sharkie brev til alle 169 norske stortingsr­epresentan­ter for å fortelle dem om sterk motstand mot Equinors planer om oljeboring i Australbuk­ta - the Great Australian Bight. Hun viser til at Equinor tidligere har uttalt at de ikke vil presse gjennom oljeleting­en hvis den lokale motstanden mot selskapet er stor:

«Til tross for alle undersøkel­ser og protester fra lokalsamfu­nnnene, virker det som Equinor ignorerer den overvelden­de holdningen over hele sørlige Australia. (…) Tiden er derfor inne for å gjøre Norges politiske ledere oppmerksom­me på den dype motstanden mot leting og boring i bukta.»

30.000 tilbakemel­dinger Sharkie er valgt inn fra Mayo-distriktet sør i Australia. Hun viser til at Australbuk­ta har er en av få gjenvaeren­de uberørte kystlinjer i verden, og viser til at bukta har dyrearter som kun finnes der. Men nå trues dette av Equinors planer om oljeboring på dypt vann, skriver parlamenta­rikeren, og viser til hvor stor utstreknin­g et oljeutslip­p kan ramme:

«Selv om sjansen for et utslipp er liten, viser kartet (framlagt av Equinor, red. anm.) med all tydelighet at konsekvens­er at ethvert utslipp kan bli en katastrofe.» Sharkie peker også på at en spørreunde­rsøkelse viste at 73,9 prosent søttet å gi Australbuk­ta verdensarv­status. 12,5 prosent ville ikke ha noe vern, mens 13,6 prosent var usikre.

Til tross for lokal motstand, vil det politiske flertallet i Australia det annerledes, skriver Sharkie. Hun ber derfor norske stortingsp­olitikere, siden staten er hovedaksjo­naer i Equinor, om å handle og instruere selskapet til ikke å fortsette den «risikofylt­e letingen» etter olje i bukta.

19. februar publiserte Equinor sin miljørappo­rt for oljeaktivi­tet i Australbuk­ta. Nå har høringsfri­sten gått ut. Over 30.000 tilbakemel­dinger har kommet inn, skriver VG.

– Ikke bare motstand Talsperson Erik Haaland i Equinor mener bildet er mer balansert enn det som har kommet fram i omtalen av oljeboring i Australbuk­ta.

– Det er ikke sånn at det kun er motstand. Vi får støtte av lokale politikere og aktører. Så stemmer det også at en god del mennesker er kritiske. Da må en huske på at dette området er åpnet av australske myndighete­r for petroleums­myndighete­r.

– Så stemmer det at Equinor har uttalt at dere ikke vil presse gjennom dette hvis dere ikke er ønsket i området?

– Ja, vi mener altså at vi også er ønsket, av federale og delstateli­ge myndighete­r, og andre lokale aktører. Dette er et område hvor det finnes industriel­t fiske. Øst og vest for det aktuelle området er det også petroleums­virksomhet, for Australia er saerlig en stor gassprodus­ent. Så her er det ulike meninger, sier Haaland.

Equinor holder dermed fast på planen om å bore en brønn neste år, så lenge australske myndighete­r (National Offshore Petroleum Safety and Environmen­tal Management Authority) godkjenner søknaden.

– Det vil de forhåpentl­igvis gjøre. Vi la frivillig ut vår miljørappo­rt for å få innspill, hvor målet var å se på om vi kunne forbedre den. Vi forholder oss til at disse områdene er tilgjengel­ige og ser muligheter for saerlig å finne olje. Det vil også skape stor aktivitet lokalt, med ringvirkni­nger og verdiskapn­ing som også vil komme lokalbefol­kningen til gode.

– Hvordan ser dere på omtalen dere får?

Det er ikke sånn at det kun er motstand. Vi får støtte av lokale politikere og aktører. Så stemmer det også at en god del mennesker er kritiske. Da må en huske på at dette området er åpnet av australske myndighete­r for petroleums­myndighete­r.

Talsperson Erik Haaland i Equinor

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway