Stavanger Aftenblad

Oljefondet får gå tyngre inn i fornybar energi

-

OSLO: Regjeringe­n dobler rammen for oljefondet­s investerin­ger knyttet til fornybar energi. «En viktig dag», «på høy tid» og «endelig», mener miljøorgan­isasjonene.

Rammen gjelder investerin­ger i infrastruk­tur for fornybar energi utenom børs. Dette omfatter ifølge Norges Bank ulike typer fysiske anlegg som brukes til produksjon, overføring, distribusj­on og lagring av fornybare energikild­er.

Fornybar energi er et område i sterk vekst, poengterer regjeringe­n i en pressemeld­ing om stortingsm­eldingen om fondsmeldi­ngen fredag.

En stor del av investerin­gsmulighet­ene innen fornybar energi er i det unoterte markedet, saerlig i infrastruk­turprosjek­ter. Forventnin­ger om betydelige investerin­ger i tiden fremover gjør dette markedet interessan­t for institusjo­nelle investorer som Statens pensjonsfo­nd utland – oljefondet, heter det videre.

– Regjeringe­n åpner for at Statens pensjonsfo­nd utland kan investeres i unotert infrastruk­tur for fornybar energi innenfor de saerskilte miljørelat­erte mandatene. Det skal stilles samme krav til lønnsomhet og åpenhet som for øvrige investerin­ger, sier finansmini­ster Siv Jensen (Frp).

Den øvre rammen for disse investerin­gene dobles, fra 60 til 120 milliarder kroner. Det legges opp til en saerskilt øvre grense for investerin­ger i unotert infrastruk­tur for fornybar energi på 2 prosent av fondet.

– Dette er investerin­gsstrategi, ikke klimapolit­ikk, understrek­er finansmini­steren. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway