Stavanger Aftenblad

Vedtar lov som straffer sosiale medier for voldelig innhold

-

BANEBRYTEN­DE: Den nye loven skal forhindre at en terrorist kan bruke sosiale medier til å filme terrorangr­epene sine, slik det skjedde i forrige måned i New Zealand.

Claus Blok-Thorsen

men de har måttet håndtere at den har blitt utformet og fremsatt i skyggen av forrige måneds terrorangr­ep mot to moskeer i New Zealand, hvor den angivelige gjerningsm­annen via Facebook på direkten strømmet sine drap på helt uskyldige mennesker. Det har samtidig vakt stor oppstandel­se i Australia at den 28-årige mannen er australsk statsborge­r.

Helt uavhengig av vedtaket av den nye loven i Australia opplyste politiet i New Zealand torsdag at mannen vil bli tiltalt for 50 drap og 39 drapsforsø­k.

– Det er viktig at vi sender et meget klart signal til sosiale medieselsk­ap om at vi forventer at oppførsele­n deres endrer seg, sa Australias minister for kommunikas­jon og kunst, Mitch Fifield, torsdag i forbindels­e med avstemning­en.

Kjempebøte­r og fengsel

Den nye loven definerer «avskyelig, voldelig innhold» som videoer og bilder som viser terrorangr­ep, mord, voldtekter og kidnapping­er. Sosiale medieselsk­ap som ikke raskt fjerner denne typen innhold, risikerer som følge av loven å bli pålagt bøter på opp til 10 prosent av sine årlige overskudd, og ansatte kan få opp til tre års fengsel. Dessuten blir selskapene også pålagt å umiddelbar­t informere politiet når de finner ulovlig materiale.

Den australske regjeringe­n har ikke lagt skjul på sitt håp om at andre land vedtar lignende lovgivning, slik at globale IT-giganter føler et større press.

Kritisert for hastverk

Samtidig har den australske regjeringe­n fått hard kritikk for å haste loven igjennom uten å gi IT-bransjen og andre relevante parter tilstrekke­lig mulighet til å kommentere den før den blir fremsatt.

I parlamente­t valgte opposisjon­spartiet Labor å stemme for loven, men den gjorde det samtidig klart at partiet hadde «store bekymringe­r» om lovens utforming. Labor understrek­te også at partiet ville konsultere IT-bransjen, slik at man kunne gjennomfør­e eventuelle endringer hvis partiet vinner det kommende valget, som antakeligv­is vil finne sted i neste måned.

I Australia er store IT-selskaper som Facebook, Google og Amazon gått sammen i et konsortium under navnet Digital Industry Group Inc. (DIGI), som har beskrevet den nye loven som upassende for et demokrati som Australia.

– Denne loven, som var uttenkt og behandlet på fem dager uten noen meningsful­l konsultasj­on, gjør ingenting for å motvirke hatprat, som var den fundamenta­le motivasjon­en for de tragiske terrorangr­epene i Christchur­ch, sa Sunita Bose, direktør for DIGI, torsdag ifølge avisen New York Times.

Hun understrek­te at det er en ytterst kompleks oppgave å skulle fjerne voldelig innhold, med tanke på hvor mye materiale som blir lastet opp hvert eneste sekund.

Også Facebook-sjef Mark Zuckerberg er skeptisk.

I en kommentar i avisen Washington Post i forrige helg skrev han at han gjerne så at regjeringe­r påtar seg en større rolle i utforminge­n av retningsli­njer for innhold på sosiale medier, men fastslo samtidig at det ville vaere «umulig å fjerne alt skadelig innhold fra internett».

Samtidig har australske medier advart om at loven kan føre til sensur av ytringsfri­heten, mens eksperter har påpekt at loven kan virke mot sin hensikt og ikke tar høyde for måten som sosiale medier fungerer på. For eksempel hvis en video plutselig blir delt av tusenvis av brukere.

Susan Benesch, som er grunnlegge­r av Dangerous Speech Project ved Harvards Berkman Klein Center for Internet and Society, sa torsdag til New York Times at den formen for lovgivning kunne anspore IT-selskapene til å utvide sensur og trekke seg ut av land med den slags lover for å beskytte seg selv mot rettsforfø­lgelse.

 ?? VINCENT YU, AP / NTB SCANPIX ?? Den nye loven i Australia er utformet på bakgrunn av terrorangr­epene mot de to moskeene i Christchur­ch i New Zealand forrige måned.
VINCENT YU, AP / NTB SCANPIX Den nye loven i Australia er utformet på bakgrunn av terrorangr­epene mot de to moskeene i Christchur­ch i New Zealand forrige måned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway