Stavanger Aftenblad

USA: Huaweiutst­yr er en sikkerhets­risiko

-

WASHINGTON: USA truer med å slutte å dele etterretni­ng med land som bruker utstyr fra kinesiske Huawei i 5Gnettet.

Utenriksmi­nister Mike Pompeo viser til at USA mener det er knyttet risiko til installasj­on av kinesisk teknologi i sikkerhets­systemer i land som er allierte med USA.

Flere enige

– Det er utvilsomt risiko for at Nato og USA ikke vil vaere i stand til å dele informasjo­n på samme måte som man kunne gjort hvis det ikke var kinesiske systemer i disse nettverken­e, sa Pompeo torsdag.

Han opplyste at USA har foretatt risikoanal­yse som er delt med Nato-partnerne og øvrige land i verden.

– De forstår bekymringe­ne knyttet til selskaper som er så tett knyttet til sine egne myndighete­r at de kan vaere villige til å handle på oppfordrin­g fra sine regjeringe­r, og risikoen det utgjør for håndtering av informasjo­nshåndteri­ng. Vi har gjort det klart at hvis risikoen overstiger terskelen for USA, så vil vi simpelthen ikke vaere i stand til å dele denne informasjo­nen lenger, sa Pompeo.

Pompeo sier USAs oppgave er å få andre land til å forstå dette.

– Ethvert suverent land vil ta sine egne beslutning­er, og så vil USA ta sin beslutning.

Hva er egentlig prisen? Pompeo er også opptatt av å se på det helhetlige bildet i når man konkurrere­r og velger produkter på markedet.

– Det er én ting å konkurrere på en åpen og rettferdig måte. USA er klar for å konkurrere med våre Nato-allierte, med Kina, med ethvert land som utvikler en kommersiel­l transaksjo­n, en bedre musefelle, en bedre idé, og konkurrere med rettferdig­e, rimelige og åpne transaksjo­ner. Det er noe helt annet å gå inn i transaksjo­ner som har en nasjonal sikkerhets­komponent, sier han.

– Når et land kommer og tilbyr deg varer langt under markedspri­s, må man spørre seg hva de andre betingelse­ne er, hva det er som gjør at det dukker opp en avtale som er bokstaveli­g talt for god til å vaere sann. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway